Invitat al emisiunii Academia de Sănătate, prof dr Radu Deac a amintit unde se află cele 17 centre medicale dotate cu angiografe prin proiectul AngioNET.
Dotarea a început cu Bucureștiul, unde sunt trei unități medicale. „Nu sunt un număr exagerat. Nimeni nu poate critica acest lucru”, afirmă prof dr Radu Deac. Este vorba de Spitalul Grigore Alexandrescu, Spitalul Universitar și Institutul Clinic Fundeni.
„Ar mai fost unități în București care justificau să facă parte din acest proiect, dar, din păcate, arhitectul șef al proiectului a refuzat să dea acordul. Au fost clădiri cu bulină roșie, cu risc seismic. Și a ridica un angiograf de două tone într-o clădire care a fost grav avariată... Am sugerat să se pună (n. r. angiograful) la subsol. Nu s-a acceptat”, explică prof dr Radu Deac.
În ce privește restul centrelor, acestea se află fie în spitale județene, fie în institute de specialitate din țară: Spitalul Județean Constanța, Spitalul Județean Buzău, Spitalul Județean Suceava, Spitalul Județean Satu Mare, Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, Spitalul Județean din Timișoara, Spitalul Județean Craiova, Spitalul Județean Brașov, Institutul Inimii din Cluj, Institutul Oncologic din Cluj, Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant de la Târgu-Mureș, Spitalul Județean Galați.
„Toate acestea au devenit centre de cercetare ale Academiei de Științe Medicale. (...) Unul dintre marile obiective ale proietcului este difuzarea de noi tehnologii. Am vrut să ducem tehnologia la populație și nu să ducem populația la tehnologie”, precizează prof dr Radu Deac.
Ce beneficii aduc aceste angiografe pacienților, aflați din video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.