Sunt situații în care gustul, cel care este reponsabil pentru recunoașterea alimentelor, poate fi alterat, fie din cauze normale, fie a unor factori externi sau interni. De alfel, de cele mai multe ori, prezența unui gust amar în gura nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă există anumite situații în care acesta poate indica o afecțiune.
Cunoscut în termeni medicali drept disgeuzie, alterarea gustului poate fi în special cauzată de igiena orală precară, uscăciunea gurii sau consumul alimentelor picante ori foarte condimentate, potrivit Medical News Today.
Cauze ale gustului amar în gura
Sindromul „gurii care arde”. Se manifestă prin senzația de arsură la nivelul cavității bucale care, netratat corespunzător, se poate accentua și poate deveni periculos. Acesta poate apărea fie la nivelul întregii cavități bucale, fie numai într-o zonă. De altfel, acest sindrom este însoțit și se un gust amar sau de senzația de gură uscată. Deși nu au fost depistate cauzele, cu exactitate, afecțiunea este adesea asociată cu prezența diabetului, a simptomelor cauzate de menopauză sau cu tratamentele invazive pentru bolile cronice.
Scleroza laterală amiotrofică. Aceasta este caracterizată de degradarea progresivă a neuronilor motori superiori și inferiori. De cele mai multe ori, simptomele sclerozei debutează cu prezența unui puternic gust amar în gură, dar și su slăbiciune, disfagie, atrofie musculară sau spasticitate.
Afecțiunile cronice din sfera ORL. Există o serie de boli cronice ale urechii medii și aparatului respirator care ne pot afecta – otita cronică, rinosinuzita cronică, polipii nazali. Una dintre primele manifestări secundare ale acestor afecțiuni sunt disgeuzia.
Sarcina. În timpul sarcinii, principalul hormon feminin – estrogen – își modifică nivelurile constant și poate afecta, astfel, percepția la nivelul papilelor gustative. De altfel, multe dintre femeile însărcinate raportează prezența unui gust amar sau metalic în această perioadă. Senzația dispare spre finalul sarcinii sau imediat după naștere.
Gura uscată. Senzația de uscăciune, numită în termeni medicalo xerostomie, este cauzată de scăderea secreției de salivă. Aceasta apare din cauza deshidratării, a înaintării în vârstă , a unor afecțiuni, a fumatului sau a unui tratament medicamentos. Din cauza lipsei unei cantități suficiente de salivă gustul poate fi modificat, acesta simțindu-se amar sau chiar ușor sărat.
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Apare atunci când acidul gastric și alimentele refulează dinspre stomac în esofag și gură, cauza fiind slăbirea sfincterului esofagian inferior, iar una dintre primele manifestări, pe lângă senzația de arsură în piept, este prezența gustului amar în gură.
Remedii împotriva gustului amar în gură
Gustul amar în gură nu prezintă, de cele mai multe ori, motive de îngrijorare, însă dacă senzația este una persistentă este necesar consultarea unui medic.
O primă măsură pe care trebuie să o ia o persoană care trece printr-un astfel de episod este hidratarea corespunzătoare și consumul de gumă/dropsuri mentolate pentru stimularea secreției de salivă. Apoi, o igienă orală optimă, administrarea de remedii naturiste pe bază de anghinare sau silimarină, evitarea consumului de alimente iuți, picante sau grase, evitarea fumatului și limitarea consumului de alcool.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.