Care sunt bolile din spatele degetelor umflate. Retenția de apă, cea mai frecventă cauză

Sonia Baciu |
Data publicării:
care sunt bolile din spatele degetelor umflate. FOTO: Freepik @fabrikasimf
care sunt bolile din spatele degetelor umflate. FOTO: Freepik @fabrikasimf

Care sunt bolile ce se ascund în spatele umflării degetelor și mâinilor. Unele dintre ele pot duce la afectarea calității vieții pacientului.

Degetele umflate au cel mai adesea legătură cu retenția de apă, care este cauzată de o alimentație cu un conținut ridicat de sare.

Dacă de cele mai multe ori singura problemă este dată de faptul că simțiți verigheta sau inelul că vă strânge prea tare de deget, în mod normal senzația de degete umflate nu ar trebui să vă îngrijoreze.

Însă, există situații în care degetele, precum și mâinile umflate pot avea în spate condiții medicale ce necesită atenție, deoarece unele dintre acestea pot avea impact asupra calității vieții persoanei afectate.

Vezi și: Boala Lyme: primul vaccin a intrat în teste. Carmen Dorobăț: Sperăm să vină cât mai repede. Boala determină sechele, complicații

13 cauze care duc la umflarea degetelor

Cea mai frecventă și mai puțin periculoasă situație în care putem avea degetele și mâinile umflate este retenția de apă, care poate să apară și ca urmare a modificărilor hormonale, în cazul femeilor aflate la menstruație sau a celor însărcinate.

Corpul uman, la maturitate, conține 55% apă (la femei), respectiv 60% (la bărbați), iar în cazul adulților în vârstă scade până la 50%.

Atunci când nivelul de hidratare nu este unul echilibrat, organismul tinde să se ”agațe” de acea apă și să o păstreze, iar primele semnele pe care le vedem în cazul retenției de apă este umflarea extremităților, arată Healthline.

Exercițiile fizice și căldura

Atunci când facem activități fizice inima, plămânii și musculatura au nevoie de oxigen pentru a funcționa, motiv pentru care sângele încărcat cu oxigen ajunge la acestea și mai puțin la mâini. Însă, vasele capilare reacționează la schimbarea la care sunt supuse, lucru care se vede prin umflarea degetelor.

Același mecanism este declanșat și în cazul zilelor caniculare, când corpul este supus unui grad de încălzire mai mare.

Astfel, pentru a se răcori, vasele de sânge de la nivelul pielii se umflă pentru a permite căldurii să fie eliberate, notează WebMD.

Accidentarea

Umflarea degetelor poate fi determinată și de o accidentare la nivelul ligamentelor, tendoanelor sau oaselor. O luxare a degetului sau o rupere a oaselor mâinii duce la umflarea acestora.

Dacă rana nu este gravă, repausul, aplicarea de gheață pe zona afectată și administrarea de analgezice pot fi suficiente în acest caz.

Infecțiile

Infecțiile de la nivelul degetelor pot duce la umflarea acestora, iar ce trebuie reținut este faptul că netratate corespunzător acestea se pot răspândi la nivelul întregului organism.

Cele trei infecții care pot cauza umflarea degetelor sunt:

- leziunea herpetică, infecție dureroasă cauzată de virusul herpes simplex și care se prezintă prin vezicule mici, umflate și sângeroase pe degete;

- paronichia, o infecție la baza unghiei cauzată de bacterii sau ciuperci

- felon, inflamație acută, purulentă a țesuturilor degetelor de la mâini, uneori și de la picioare.

Vezi și: Adenomioza: cauze, simptome și tratament. Boala poate duce la infertilitate și afectează 1 din 5 femei

Artrita

Artrita reumatoidă afectează mucoasa articulațiilor și provocă umflături, durere și rigiditate. Simptomele apar adesea la nivelul articulațiilor mâinii și afectează ambele mâini.

O altă formă de artrită, cea psoriazică, poate afecta persoanele care au psoriazis. Adesea aceasta cauzează umflături asemănătoare cârnaților, la nivelul degetelor, atât la mâini. cât și la picioare. 

Ambele forme de artrită sunt grave și pot provoca leziuni articulare, precum și alte probleme dacă nu sunt tratate.

Guta

Guta este o formă comună și complexă de artrită care poate afecta pe oricine, chiur dacă în trecut era considerată o boală a oamenilor bogați, care își permiteau să consume carne, fructe de mare și alcool.

Se caracterizează prin atacuri bruște și severe de durere, umflături, roșeață și sensibilitate la una sau mai multe articulații, cel mai adesea la nivelul degetului mare.

Guta apare atunci când cristalele de urat se acumulează în articulație, provocând inflamația și durerea intensă a unui atac de gută.

Medicamentele

Unele dintre cele mai comune medicamente care pot duce la umflarea degetelor sunt:

- analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina, ibuprofenul și naproxenul

- steroizi

- anumite medicamente pentru diabet sau tensiune arterială ridicată

- medicamente pentru dureri nervoase, cum ar fi gabapentina și pregabalina

- terapii hormonale cu estrogen sau testosteron.

Degetele umflate din cauza medicamentelor nu sunt o problemă gravă, însă dacă aveți îngrijorări în această privință este indicat să luați legătura cu medicul dvs.

Bolile renale

Rinichii se ocupă cu eliminarea surplusului de lichide din organism, iar o proastă funcționare a acestora poate avea impact și asupra retenției de apă.

Astfel, primul semn al problemelor renale este dat de umflarea extremităților și de pungile de sub ochi.

Trebuie reținut că persoanele cele mai predispuse bolilor de rinichi sunt cele cu diabet, respectiv cu hipertensiune arterială.

Sarcina

În perioada sarcinii este ceva normal să vă confruntați cu umflarea mâinilor și a picioarelor, ca urmare a modificărilor hormonale prin care treceți.

Însă, dar umflarea apare brusc, în special la nivelul mâinilor și al feței, aceasta poate fi un semn de preeclampsie, condiție dată de o hipertensiune arterială care poate apărea în a doua jumătate a sarcinii.

Rareori, apare după naștere și se numește preeclampsie postpartum.

Problema afectează rinichii, declanșând umflarea. De asemenea, este posibil să aveți dureri puternice de cap, dureri de burtă și probleme de vedere.

Boala celulelor secerătoare

Globulele roșii normale arată ca niște gogoși și sunt flexibile. Atunci când aveți boala celulelor secerătoare, celulele sunt rigide și au formă de semilună.

Acestea se blochează în vasele mici de sânge și blochează fluxul sanguin.

La nivelul mâinilor și al picioarelor, acest lucru provoacă umflături dureroase.

Limfedemul

Această umflătură apare atunci când lichidul din sistemul limfatic nu se poate scurge bine.

Este uneori un efect secundar al tratamentului împotriva cancerului, iar cele mai predispuse sunt femeile diagnosticate cu cancer mamar, cărora li s-au extirpat ganglionii limfatici de la subraț pentru a verifica dacă au cancer.

Acest lucru perturbă fluxul limfatic și poate duce la umflarea brațelor și a mâinilor.

Boala Raynaud

Boala Raynaud este o problemă rară care afectează vasele de sânge de la nivelul degetelor de la mâini și picioare.

Aceasta face ca acestea să se îngusteze atunci când vă este frig sau sunteți stresat, iar lipsa fluxului de sânge creează senzația de degete înghețate și dureroase, care pot deveni albe sau albastre.

Atunci când vasele se deschid și sângele revine, degetele tale pot pulsa și se pot umfla.

Sclerodermia

Sclerodermia este o boală a sistemului imunitar care face ca organismul să producă o cantitate prea mare de colagen, proteina care printre roluri acela de a oferi mobilitate și elasticitate pielii și articulațiilor.

Colagenul în exces îngroașă și întărește pielea și poate afecta și alte părți ale corpului.

Mâinile tale pot deveni rigide și degetele se pot umfla ca niște cârnați.

Vezi și: Radioterapia, de două tipuri. Când îi este recomandată pacientului oncologic. Matei Bâră: Reduce durerea. Radioterapie paliativă la nivelul metastazelor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel