Consumul variat de alimente nutritive este esențial pentru o dietă echilibrată. Astfel, alimentația poate avea un impact important atât asupra sănătății, cât și asupra menținerii unei greutăți sănătoase, iar esențiale par să fie proteinele, potrivit unui studiu, notează Medical News Today.
Un studiu recent publicat în revista Obesity a constatat că creșterea proteinelor în dietă poate fi utilă pentru persoanele implicate în programe de slăbire. Mai exact, aceasta poate avea un impact asupra alegerilor alimentare și poate reduce pierderea de masă corporală slabă.
Proteinele și masa corporală slabă
Proteinele sunt substanțe nutritive care permit organismului uman să funcționeze în mod corespunzător. Proteinele ajută organismul să își mențină structura și controlează funcțiile din organism și din celulele sale. Oamenii pot obține proteine din diverse surse, inclusiv din carne, lactate, unele legume și cereale.
O provocare pentru persoanele care se străduiesc să piardă în greutate este menținerea masei corporale slabe în timp ce scapă de excesul de grăsime. Masa corporală slabă (MCS) are de-a face cu masa corpului care nu este alcătuită din țesut adipos sau grăsime corporală. O parte din această cantitate este formată din mușchi, sau din masa musculară.
Dr. Anastasia Kalea de la University College London Division of Medicine, care nu a fost implicată în studiu, a explicat că ”în timp ce mai multe intervenții privind dieta, stilul de viață, comportamentul, intervențiile farmacologice sau combinațiile de pierdere în greutate sunt promițătoare, acestea se confruntă adesea cu provocarea pierderii masei corporale slabe, care are multiple implicații negative asupra sănătății.
Afectează calitatea vieții și capacitatea de a desfășura activitățile de zi cu zi, are efecte asupra funcției neuromusculare, emoțiilor și stărilor psihologice și afectează, de asemenea, durabilitatea pierderii în greutate, deoarece este legată de declinul metabolic”, potrivit sursei menționate anterior.
De altfel, cercetătorii încă lucrează pentru a înțelege cum influențează aportul de proteine asupra masei musculare slabe și cum să implementeze cel mai bine proteinele în dietele de slăbire.
Beneficiile aportului crescut de proteine
În acest studiu, cercetătorii au încercat să examineze modul în care ”modificarea aportului de proteine auto-selectat în timpul restricției calorice (RC) modifică calitatea dietei și masa corporală slabă (MCS)”.
Astfel, studiul a utilizat date grupate din mai multe studii și a inclus participanți care au îndeplinit criterii de eligibilitate specifice. Cercetătorii au evaluat 207 adulți înainte și pe parcursul a șase luni de diete care au restricționat aportul caloric.
Toți participanții erau fie supraponderali, fie obezi. Toți participanții au trecut printr-o intervenție de pierdere în greutate care a durat între 6 și 12 luni.
Cercetătorii au evaluat atât compoziția corporală prin absorbțiometrie cu raze X cu dublă energie, cât și aportul alimentar. Ei au analizat, de asemenea, componente precum sursele de proteine și calitatea dietei. Pe baza datelor privind aportul, ei au împărțit participanții în două grupuri: cu un aport mai mic și cu un aport mai mare de proteine.
De asemenea, au constatat că valoarea pierderii în greutate a fost similară pentru ambele grupuri. Cu toate acestea, în rândul grupului cu un aport ridicat de proteine, s-a înregistrat o pierdere mai mică de masă corporală slabă.
Mai mult, participanții din grupul cu aport ridicat de proteine au făcut alegeri alimentare mai sănătoase, cum ar fi un aport crescut de legume verzi și scăderea consumului de cereale rafinate și zahăr adăugat.
Alimente de bază, pe lista celor 5 de NU din alimentație. Nutriționist: Ușor de ținut minte
Ceea ce ne place nu înseamnă că este și sănătos pentru organismul nostru. Nutriționistul Cristian Mărgărit a explicat lista ”celor 5 de NU” din alimentația noastră, subliniind că pot fi și doar 3, care de altfel sunt chiar din rândul alimentelor de bază ale românilor.
”Pot fi și trei: zahăr, făină și ulei. Ușor de ținut minte. Mai adăugăm și mezeluri, putem adăuga și soia printre aceștia, și în general, ca un bonus, aditivii alimentari, mai ales că unii dintre ei ne fac rău”, a explicat nutriționistul în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV.
Acesta a subliniat că deși italienii sunt mari consumatori de făinoase, ele sunt produse dintr-un grâu dur, mai mult, sunt consumate în cantități mici, având și altele pe lângă paste, fie salate, fie fructe de mare, deci mai puține calorii în total.
Făina albă înseamnă, de fapt, calorii goale. Nu are alți nutrienți, foarte puține proteine, foarte puține vitamine.
”Nu o felie de pâine sau un pic de paste de calitate ne omoară sau ne strică sănătatea, dar ne ducem spre o altă sursă de carbohidrați, mai bogați. Încercăm și un orez cu legume, un cartof copt, încercăm să diversificăm puțin, pentru că în alimentația românilor este acea pâine albă, obișnuită, aceasta este de fapt problema”, a mai spus nutriționistul, adăugând că în România, pe scară largă, pâinea albă se consumă de câțiva zeci de ani, deoarece înainte oamenii nu-și permiteau acest lux. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Ciupercile, beneficii pentru sănătate. Conținut ridicat de vitamine
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.