Care sunt alimentele de post ce trebuie evitate. Popescu: Împreună devin o bombă calorică

Sonia Baciu |
Data publicării:
care sunt alimentele de post. FOTO: Freepik @topntp26
care sunt alimentele de post. FOTO: Freepik @topntp26

Perioada de post vine cu o varietate de alimente de post, însă unele dintre ele trebuie evitate sau măcar consumate cu precauție.

Postul a început, iar rafturile magazinelor sunt încărcate cu o varietate de produse de post, pe toate gusturile, de la feluri principale la deserturi. 

Nutriționistul Mario Popescu a explicat care sunt alimentele ”de post” pe care ar trebui să le evităm, dacă ținem cu adevărat la starea noastră de sănătate.

Vezi și: Jojo, alimentul la care nu poate renunța: Am ținut diete toată viața. Îmi place, nu-i rezist

Alimentele de post, de evitat

Invitat în emisiunea Vorbește lumea de la Pro TV, Mario Popescu a ”tăiat firul în patru” și a explicat de ce unele dintre cele mai prezente produse de post de pe masa românilor ar trebui să fie evitate.

Pateul vegetal, o alternativă pentru iubitorii de pateu, este făcut din soia. ”În plus este foarte aditivat, are foarte multe E-uri, foarte mulți conservanți, potențiatori de gust tocmai pentru a-i oferi un gust cât mai apropiat de pateul animal”, a declarat nutriționistul.

Chiftelele și șnițelele de post. ”Au în compoziția lor aceeași soia de care ar trebui să ne ferim și mai ales, ar trebui să ne ferim și noi bărbații, deoarece din cauza estrogenului pe care îi conține poate să perturbe balanța hormonală. În cazul în care consumăm soia ar trebui să o consumăm nemodificată genetic, maximum o dată pe săptămână”, a mai spus Popescu, subliniind că și aceste produse sunt bogate în aditivi și potențiatori de gust.

Mezelurile de post. ”Mai nou au apărut și mezeluri de post proteice, făcute din seitan, într-o cantitate foarte mare, dar seitanul nu este altceva decât gluten. Iar dacă avem o intoleranță la gluten, chiar nu sunt ce trebuie”, a mai spus nutriționistul.

Margarina se află printre alimentele ce trebuie evitate, nu doar în post. ”La compoziție și proces de fabricație este asemănătoare plasticului. Este plină de grăsimi trans, plină de potențiatori de gust. Ar trebui evitată total, nici măcar în prăjituri să o folosim. Este cel mai nociv aliment pe care îl putem ingera”, a adăugat Popescu.

Supele-instant sunt nepotrivite, ”din punctul de vedere al impactului pentru sănătate, tot ceea ce se face repede, mai ales acestea care sunt cu foarte mulți conservanți, E-uri, aditivi. Nu putem compara supa aceasta, gata într-un minut, cu supa de legume, cu piept de pui, sau ce alte ingrediente naturale mai folosim. Ele trebuie evitate pentru că au multe calorii, aditivi și conservanți, nicidecum nutrienți”, a continuat nutriționistul.

Vezi și: Postul Crăciunului, alertă alimentară. Ce conține, de fapt, pâinea pe care o mâncăm: Gândiți-vă bine când mai cumpărați o pâine

Deserturi de post, de evitat

Dacă în legătură cu felurile principale lucrurile sunt clare, la capitolul deserturi de post lucrurile sunt ceva mai delicate, acestea avâdn un impact și asupra siluetei.

Gogoșile sunt delicioase, dar sunt adevărate bombe calorice. ”Sunt unele dintre cele mai calorice alimente, iar acest lucru este cauzat de combinația a trei ingrediente, care și luate separat sunt periculoase pentru sănătate, zahărul, făina albă și prăjeala.

Luate separat sunt foarte dăunătoare pentru sănătate, dar împreună ele devin o bombă calorică. Ar trebui consumate cu foarte mare precauție, ele dăunează atât siluetei, cât și sănătății în general, pentru că vin la pachet și cu produși cancerigeni”, a mai spus Mario Popescu.

De punerea ”la colț” nu au scăpat nici salamul de biscuiți, fursecurile și napolitanele.  

Un lucru de care trebuie să ținem cont este că alimentele procesate, chiar dacă sunt de post sunt mult mai periculoase decât cele făcute cu rețetarul de acasă.

”Pentru a le da gust acela specific de lapte, de ouă, de unt, se folosesc foarte mulți aditivi alimentari. Dar și foarte mult zahăr pentru a compensa folosirea de alte ingrediente”, a concluzionat nutriționistul.

Anca Hâncu, despre deficitul nutrițional. Cum arată meniul unei zile de post: Avem nevoie de surse complete de proteine

Postul este considerat una dintre formele de detoxifiere, fizică și mentală, însă există și câteva riscuri, atât pentru persoanele fără vreun fel de afecțiune, cât și pentru cele care au probleme de ordin medical. De asemenea, postul poate fi luat în calcul ca o metodă de slăbire, având în vedere că sunt admise un număr mai restrâns de alimente.

Dr. Anca Hâncu, medic diabet, nutriție și boli metabolice, atrage atenția cu privire la riscurile la care se pot expune persoanele care țin post, atât în privința kilogramelor în plus, ca urmare a unor alegere alimentare nepotrivite, dar și a efectelor pe care le pot declanșa deficitul de minerale și vitamine, în numai 40 de zile cât ține postul.

”Unii dacă nu știu cum să țină un post corect pot să adauge kilograme în plus în loc să le piardă sau să se mențină. Pentru că înlocuim de fapt proteinele și grăsimile de origine animală cu leguminoase -  fasole, linte, năut, după, discutăm de oleaginoase, avem nuci, alune, migdale. Dar care trebuie să fie cheia în alegerea acestor produse prin care noi înlocuim proteinele și grăsimile de origine animală? Citește mai departe AICI.

Vezi și: Trufele, luxul anti-cancer. Conțin un compus antioxidant puternic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel