”Este un subiect foarte interesant, pentru că pașii de îngrijire a tenului sunt destul de diferiți și destul de versatili în funcție de timpul zilei, de zi sau de seară, dar și de vârste. Dacă în adolescență și tinerețe nu trebuie să folosim decât produse puține, pentru curățare, poate pentru două-trei coșulețe, și cam atât, undeva, începând cu vârsta de 25 de ani, poate de 30, este important să ne creăm o conduită mult mai serioasă în ceea ce privește îngrijirea tenului.
Cât privește timpii zilei, dimineața, de exemplu, este bine ca rutina de îngrijire să fie una mai restrânsă, pentru că întotdeauna dimineața avem scuza timpului puțin și nu ar trebui să fie o scuză, pentru că pielea trebuie să fie hrănită și ziua, și seara.
În schimb, seara avem poate puțin mai mult timp liber pe care să ni-l acordăm și, mai mult decât atât, seara, procesele metabolice de la nivelul organismului, dar și de la nivelul feței sunt mult mai accelerate.
Și atunci putem să dăm active mai sofisticate, active mai interesante pielii feței care să lucreze mai puternic, pentru că pielea, în momentul în care noi dormim, își face treaba așa cum trebuie, iar dimineața arată foarte, foarte bine și foarte hrănită, dacă i-a dat rutina de care chiar are nevoie.
i-aș permite să spun că rutinele de îngrijire ale feței ar trebui să fie ca spălatul pe dinți, măcar dimineața și seara, iar în momentul în care mergem în fața oglinzii și ne facem igiena orală este minunat să facem curățarea feței, și întotdeauna am susținut că și dacă nu vrem să investim foarte mult într-o rutină cosmetică, dar produsele de curățare ale feței trebuie să fie obligatoriu, din punctul meu de vedere, unele de calitate, dedicate tipului de ten”, a explicat Ioana Marinescu, fondator PLUSH BIO, Farmacist Formulator, specialist în Formularea și Evaluarea produsului dermatocosmetic, membru al Societății Române de Dermatologie, în emisiunea Pastila de Frumusețe de la Spectacola.
Pielea feței are o structură diferită de cea a corpului
Potrivit Ioanei Marinescu, este important să acordăm o altfel de atenție pielii feței, pentru că aceasta are ”o structură total diferită de pielea mâinilor, de pielea corpului. Și atunci ar trebui să respectăm lucrul acesta”.
Cât privește diferența între cremele de zi și cele de noapte, pe lângă faptul că majoritatea femeilor folosesc în timpul zilei machiajul, Ioana Marinescu a explicat și acest aspect.
”În general, prima diferență majoră între cremele de zi și cele de noapte ar trebui să fie textura. În perioada zilei cremele trebuie să fie mai puțin untoase, poate mai fluide, poate mai gel, în funcție de tipul de piele.
De exemplu, dacă avem un ten normal, mixt sau gras, putem să aplicăm o cremă cu o textură de gel, care să fie și o bază foarte bună de machiaj. Putem să aplicăm, dacă tenul nostru este foarte deshidratat, aceeași cremă de zi și de seară foarte untoasă, doar că seara aș aduce și un ulei în plus, pentru hrănirea tenurilor foarte uscare și foarte deshidratate.
De asemenea, cremele de zi au câteva ingrediente care nu ar trebui să fie conținute în ele. Mă refer la retinoizi, de exemplu, sau la anumite tipuri de acizi, care ar fi de preferat să fie folosiți în partea a doua a zilei, și anume, seara”, a mai spus specialistul în frumusețe.
Totodată, Ioana Marinescu a ținut să sublineze faptul că pentru zi, crema trebuie să fie o bază de machiaj, chiar dacă ”acesta înseamnă fond de ten, pudră și protecție solară, sau dacă înseamnă doar o protecție solară”, astfel, pe lângă proprietatea bazei de machiaj, aceasta trebuie să îi dea tenului și ”hrănirea de care are nevoie și antioxidanții de care are nevoie, dar să îi dea tenului și o stare de luminozitate, de tonus, de calm”, a completat ea.
Care este rutina de dimineață
”Dacă seara, demachierea este important să fie făcută în doi pași, dimineață putem să folosim doar o apă micelară pentru curățarea pielii. Și atunci, pentru că se presupune că seara ne-am demachiat ca la carte, astfel că dimineață putem strict să aplicăm o cremă micelară dedicată tipului de ten pe care îl avem. După ce am făcut curățarea, eu recomand folosirea spray-urlor care au un ingredient pur, super concentrat. De exemplu, pentru zi, în perioada de vară, o recomadare foarte bună este cea a sprayului sebuless”, a mai spus Ioana Marinescu.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.