Care este traseul pacientului oncologic. Care este rolul comisiei multidisciplinare. Dr. Mircea Dediu: Are un diagnostic confirmat

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
pacient oncologic - FOTO: Freepik
pacient oncologic - FOTO: Freepik

Ttraseul pacientului oncologic este complex și presărat cu numeroase etape care necesită o abordare integrată și coordonată. Ce trebuie să facă un pacient care a fost diagnosticat cu cancer.

Drumul unui pacient oncologic începe adesea cu un diagnostic alarmant primit în urma unor investigații de rutină sau după ce a manifestat simptome specifice. Radiografiile, tomografiile computerizate (CT), imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) și biopsiile sunt doar câteva dintre testele care ajută la stabilirea diagnosticului.

Traseul pacientului oncologic

Dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News care este traseul unui pacient oncologic. Acesta începe frecvent cu un diagnostic îngrijorător, fie descoperit în urma unor controale de rutină, fie după apariția unor simptome specifice. 

"În funcție de suspiciunea care se ridică, de regulă dacă pacientul are simptome pulmonare sau o femeie identifică o masă la nivelul sânului sau există modificări în sfera genitală, adresabilitatea este a specialistului de organ. Medicul de familie are niște suspiciuni, supoziții, dar toate rămân la stadiul de posibilitatea. 

Sanador

Explorarea o face specialistul de organ, care recomandă investigații de detaliu care să conducă la confirmarea sau infirmarea unei anomalii neoplazice",  a explicat dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Citește și: Când se formează metastazele. Care este abordarea oncologică a tumorilor. Dr. Mircea Dediu: Are două mari obiective

Când se întrunește comisia

Tumor Board (Comisia Multidisciplinară pentru Tumori) este un grup de specialiști medicali din diverse domenii care se adună pentru a discuta și a stabili planurile de tratament pentru pacienții diagnosticați cu cancer. Scopul principal al acestei comisii este de a oferi o abordare integrată și personalizată pentru fiecare pacient, asigurând astfel cele mai bune rezultate posibile.

"Comisia se întrunește după ce pacientul are un diagnostic confirmat. Asta înseamnă un rezultat anatomo-patologic a leziunii respective. Se prelevează un fragment care este recomandată a fi evaluată la anatomie patologică, medicul anatomo-patolog precizând diagnosticul de malignitate. 

Odată confirmat diagnosticul, pacientul fie se întoarce la medicul specialist de organ care i-a recomandat investigație, fie poate să fie recomandat către medicul oncolog pentru a i se face stadializarea tumorii respective. Odată finalizate aceste proceduri, respectiv examenul histopatologic și stadializarea, este momentul în care comisia multidisciplinară dezbate varianta optimă de tratament.

De regulă, comisia se întrunește la început. Practic, în marea majoritate a cazurilor, pacienții se încadrează în anumite tipare care sunt destul de bine standardizate. Comisia decide secvențele terapeutice și anticipează ceea ce va face fiecare.

Dacă lucrurile nu sunt conform așteptărilor, adică spre exemplu, dacă medicul chirurg nu poate scoate tumoarea din varii motive, se va reevalua situația. 

În măsura în care terapia decurge conform planului, lucrurile sunt decise la această primă comisie. Fiecare medic intră într-un protocol agreat de toți și nu mai este necesară o reevaluare multidisciplinară",  a mai explicat dr. Mircea Dediu, șeful secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel