Pentru un somn odihnitor trebuie să avem un program pe care să-l respectăm, pe lângă lipsa luminii, a zgomotului din camera de odihnă. În plus, și temperatura este un factor esențial, spune doctorul Ioan Bulescu, specialist ORL cu competențe în somnologie, dar și în chirurgie endoscopică ORL, laser în ORL, audiologie clinică. Acesta este doctor în Științe Medicale, asistent Universitar UMF Carol Davila – disciplina de Anatomie și membru al European Sleep Research Society, cea mai prestigioasă Societate de Somnologie din Europa.
”Trebuie să dormim, ca adulți, undeva între 7-8 ore în fiecare noapte”, afirmă medicul Ioan Bulescu. Una dintre regulile cel mai des încălcate când vine vorba de un somn de calitate e nerespectarea unui program de somn. ”În fiecare noapte să ne culcăm la aceeași oră și a doua zi să ne trezim la aceeași oră, inclusiv în weekend. (...) În două zile se poate să dai peste cap tot ce au făcut cu o săptămână înainte. Ar trebui să ne stabilim un program de somn. Ne culcăm la ora 10.00, ne trezim la ora 6 sau 5”, subliniază medicul.
Fără lumină și zgomot
Potrivit acestuia, ar trebui să avem mare grijă și la camera de somn.
”Trebuie să fie foarte confortabilă pentru noi. Ideal ar trebui să fie întunecată, să nu fie zgomot și să fie o temperatură ambientală plăcută - teoretic, ar trebui să fie un pic răcoare decât credem; ar trebui să fie un 22-23 de grade Celsius în camera de somn, nu să fie foarte cald, nici foarte frig ca să avem un somn bun”, subliniază medicul Ioan Bulescu.
Acesta mai amintește că sutn și acele reguli privind salteaua, perna, așternutul - care trebuie să fie curate, să nu aibă mirosuri puternice: ”Se recomandă dacă e lumină și nu putem scăpa de ea (...) să purtăm o mască din aceea de ochi sua dacă e zgomot să încercăm niște dopuri de urechi, dar ideal ar fi să fie camera întunecată și liniștită”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.