Care este rolul colesterolului. Dr. Sorin Băilă: Ne-am năpustit cu toate armele împotriva colesterolului. Este o structură esențială

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
colesterolul - FOTO: Freepik@Pixel Perfect Genius
colesterolul - FOTO: Freepik@Pixel Perfect Genius

Care este, de fapt, rolul colesterolului în organism. Acest lucru ni l-a explicat dr. Sorin Băilă.

Colesterolul este o substanță cerată prezentă în întregul organism, esențială pentru formarea celulelor, producerea vitaminelor și a hormonilor. Totuși, nivelurile ridicate de colesterol pot avea efecte negative asupra sănătății.

Corpul produce tot colesterolul necesar prin intermediul ficatului, dar colesterolul suplimentar provine din alimentele de origine animală, cum ar fi carnea, păsările de curte și produsele lactate. Aceste alimente sunt adesea bogate în grăsimi saturate și trans, care pot crește nivelul colesterolului din sânge. Unele uleiuri tropicale, precum uleiul de palmier și uleiul de cocos, conțin grăsimi saturate ce pot duce la creșterea colesterolului "rău" (LDL).

Colesterolul circulă în sânge și, atunci când este în exces, poate contribui la dezvoltarea aterosclerozei – o afecțiune care îngustează și rigidizează arterele, crescând riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Verificarea regulată a nivelului colesterolului este crucială pentru monitorizarea sănătății cardiovasculare, potrivit Heart.

Vezi și: Stresul, impact asupra colesterolului. Dr. Sorin Băilă: Are logică

Ce rol are colesterolul

Dr. Sorin Băilă, medic chirurgie vasculară, la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL ce rol are, de fapt, colesterolul.

"Ne-am năpustit cu toate armele împotriva colesterolului, uitând că este o structură esențială a membranelor celulare, că are un rol esențial în activitatea neuronilor și că la un moment dat un echilibru ideal este să îl realizăm prin acești factori non-medicamentoși de prevenție a bolilor aterosclerotice, care înseamnă o viață sănătoasă, ce implică dietă, mișcare, să fim foarte atenți cu kilogramele noastre și să păstrăm un echilibru între înălțime și greutate, să ne hidratăm și să avem foarte multă grijă de ceea ce înseamnă o viață lipsită de stres", a explicat dr. Sorin Băilă, medic chirurgie vasculară, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Colesterolul, de două tipuri

Există două tipuri principale de colesterol: LDL (colesterolul "rău"), care poate contribui la acumularea plăcilor de colesterol în arterele inimii și creierului, și HDL (colesterolul "bun"), care ajută la eliminarea colesterolului în exces. Menținerea unui echilibru adecvat între aceste două tipuri de colesterol este esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate.

Pentru a gestiona colesterolul, este important să:

- Verifici periodic nivelul colesterolului pentru a-ți cunoaște riscurile.

- Adopți o dietă sănătoasă și un stil de viață activ pentru a-ți îmbunătăți nivelurile de colesterol.

- Colaborezi cu medicul tău pentru a controla și ajusta nivelul colesterolului, dacă este necesar.

Vezi și: Radioembolizarea, o alternativă mai puțin agresivă pentru hepatocarcinom. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Distruge nodulii sub 3 cm. Oprește evoluția

Colesterolul ridicat, factor de risc pentru bolile cardiovasculare

Colesterolul ridicat este un factor de risc semnificativ pentru bolile de inimă, atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, mai ales dacă este asociat cu alți factori de risc precum fumatul, hipertensiunea arterială sau diabetul. Managementul adecvat al colesterolului poate reduce semnificativ riscurile pentru sănătate.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel