Care este primul semn al infarctului. La ce să fii atent. Care este mesajul pe care ți-l transmite inima. Este important să recunoașteți semnele unui infarct, care pot varia în funcție de persoană. Uneori, o persoană poate suferi un infarct fără să își dea seama și să nu solicite îngrijirile medicale de urgență de care are nevoie. Acest lucru ar putea duce la leziuni cardiace de durată.
Infarctul, cauze
Un infarct se produce de obicei pentru că o arteră coronară se blochează, reducând sau oprind alimentarea cu sânge hrănitoare a mușchiului cardiac.
Durerea toracică este cel mai recunoscut semn al unui infarct, dar simptomele pe care le resimte cineva pot depinde de sexul și vârsta acestuia.
Este esențial să identificați un infarct cât mai devreme posibil și să solicitați asistență medicală promptă. Tratamentul poate minimiza daunele și crește șansele unei recuperări complete.
Majoritatea oamenilor știu că durerea toracică este un simptom tipic al infarctului. Cu toate acestea, un infarct poate afecta întregul corp, nu doar inima, potrivit Medical News Today.
Indivizii de vârste și sexe diferite pot resimți diferit simptomele infarctuluu. Cele mai multe infarcturi au totuși câteva simptome definitorii, care, conform Centers for Disease Control and Prevention (CDC), sunt:
Dureri în piept
Infarctul implică, de obicei, un anumit nivel de durere sau disconfort în partea centrală sau stângă a pieptului. Se poate simți ca o durere mai ascuțită, sau mai degrabă ca o apăsare, o plenitudine sau o presiune inconfortabilă.
Dificultăți de respirație
De obicei, aceasta însoțește durerea toracică, dar respirația îngreunată poate începe și înainte de orice disconfort toracic.
Dureri în partea superioară a corpului
O persoană poate simți durere sau disconfort la unul sau la ambele brațe, care poate iradia spre umeri. De asemenea, poate exista durere în gât, maxilar sau spate.
Senzație de amețeală
Cineva se poate simți slăbit, poate leșina sau poate să transpire rece.
Semnele unui infarct la femei
Simptomele infractului pot apărea în mod diferit la femei și pot părea mai puțin evidente sau nu au legătură cu problemele cardiace. Următoarele sunt simptome comune ale atacului de cord la femei, care pot apărea cu sau fără dureri în piept:
- tulburări de somn
- slăbiciune care apare brusc
- dificultăți extreme de respirație
- greață, indigestie sau alte tulburări digestive
- dureri în tot corpul
- o senzație generală de indispoziție
- disconfort la nivelul spatelui sau în partea superioară a corpului
Deoarece atacurile de cord sunt asociate în mod obișnuit cu dureri în piept, femeile își interpretează adesea greșit simptomele și întârzie să consulte un medic.
Este esențial ca toată lumea, în special femeile, să recunoască simptomele atacului de cord care pot fi atipice și să solicite ajutor medical imediat atunci când este necesar.
Vezi și: Laptele și sănătatea oaselor: mit sau adevăr. Nu este totul așa cum am văzut în reclame
Semnele unui atac de cord la adulții în vârstă
La fel ca femeile, adulții în vârstă care suferă un atac de cord pot avea simptome atipice.
Atacurile de cord asimptomatice sau silențioase sunt mai frecvente la adulții în vârstă, iar durerea toracică este o constatare puțin frecventă.
În timpul unui atac de cord silențios, este posibil ca cineva să nu aibă niciun simptom și să se simtă relativ bine, în afară de senzația de oboseală neobișnuită sau de lipsă de aer. De asemenea, aceștia pot prezenta unul sau mai multe dintre semnele asociate cu atacurile de cord la femei.
Cât durează un atac de cord dacă nu este tratat
Consecințele unui atac de cord netratat pot fi grave. Oamenii ar trebui să solicite întotdeauna asistență medicală dacă suspectează un atac de cord. Dacă cineva resimte simptomele unui atac de cord mai mult de 15 minute, celulele musculare ale inimii prezintă un risc ridicat de deteriorare.
De la debutul simptomelor, o persoană are la dispoziție mai puțin de 90 de minute înainte de a apărea niveluri critice de deteriorare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.