Care este momentul ideal pentru a te da cu cremă pe față. Cremele hidratante fac parte de mult timp din rutina de îngrijire a pielii.Se spune că până și Cleopatra făcea baie în lapte pentru calitățile sale hidratante.
Există o mulțime de motive pentru care s-a demonstrat că hidratantele cresc conținutul de apă din stratul cornos, stratul cel mai exterior al pielii, ceea ce ameliorează uscăciunea.
De asemenea, sunt cunoscute pentru că luptă împotriva semnelor de îmbătrânire și ajută pielea să arate mai sănătoasă.
Cremele hidratante, de mai multe feluri
Cremele hidratante vin sub două forme: umectanți și emolienți. Humectanții atrag apa în stratul exterior al pielii (epiderma) din stratul mijlociu (derma), precum și din mediul înconjurător. Glicerina este un exemplu de umectant.
Emolienții sunt agenți de hidratare care lasă pielea netedă și moale, în timp ce sigilează umiditatea existentă pe față. Emolienții pot fi pe bază de ulei sau de apă și includ substanțe precum vaselina, uleiul purtător sau produse fabricate, cum ar fi uleiurile de silicon și miristat de izopropil.
Cele mai multe creme hidratante sunt creme emoliente care conțin umectanți, așa că nu va trebui să alegeți între cele două.
Cum funcționează uleiul natural al pielii
Uleiul natural al pielii - numit sebum - este produs de mici glande sebacee care se află în interiorul fiecărui folicul de păr. Sebumul își croiește drum în sus și în afara foliculului, adunând pe parcurs celule moarte și murdărie.
Odată ce ajunge la suprafață, formează un fel de armură protectoare care ne apără de viruși și bacterii. Dar dacă pielea își produce propriul ulei, de ce trebuie să adăugăm mai mult? Atunci când ne spălăm pe față, ne dezbrăcăm acest strat uleios de pe piele. Acest lucru ne face mai sensibili la alergeni și antigeni (corpuri microscopice străine, nedorite).
De asemenea, ne lasă pielea expusă la efectele iritante, de îmbătrânire prematură și chiar dureroase ale intemperiilor, ale poluării și ale fumului de țigară.
Curățându-ne fața cu un săpun delicat și aplicând apoi un strat de cremă hidratantă (care, de asemenea, umple micile fisuri în apărarea pielii noastre), ajutăm la menținerea pielii noastre hidratate, sănătoase și atractive.
Pe de altă parte, nu ar trebui să vă hidratați în mod regulat fața dacă nu vă spălați în mod regulat și pe față. A face acest lucru nu ar face decât să vă ofere o peliculă mai groasă de ulei, piele moartă și murdărie, ceea ce ar duce la mulți pori blocați și la apariția acneei, potrivit How Stuff Works.
Ce se întâmplă dacă nu folosești cremă de hidratare
Dar ce s-ar întâmpla dacă nu ți-ai hidrata niciodată fața, indiferent de obiceiurile de spălare sau de tipul de piele pe care îl ai? La fel cum există diferite tipuri de creme hidratante, la fel există și tipuri de fețe. Unele persoane au pielea uscată în mod natural, în timp ce altele au pielea excesiv de grasă.
Alții au o piele excesiv de sensibilă la alergeni și la climă, iar alții au o combinație a acestor tipuri diferite. Cei mai norocoși dintre noi au o piele ”normală”, care nu este nici uscată, nici grasă.
Dacă pielea de pe față este prea uscată, va avea de suferit dacă nu vă mai hidratați. Pielea uscată este rezultatul subproducției de sebum de către piele. Condiții precum vremea caldă sau rece (sau umiditatea scăzută) nu fac decât să agraveze uscăciunea.
Fără ajutorul unui agent de hidratare suplimentar, pielea ta ar începe să se crape, să te mănânce și să se descuameze și să devină tensionată și roșie. De asemenea, fața dumneavoastră ar îmbătrâni înainte de vreme, devenind mai aspră.
Cei care au pielea grasă au o problemă opusă - pielea lor produce prea mult ulei. Excesul de ulei duce la acnee și la un aspect gras, necesitând săpunuri mai puternice care apoi îndepărtează uleiul de pe față.
Din cauza acestei îndepărtări constante a uleiului, fața trece prin perioade de uscăciune extremă în care este lăsată neprotejată în fața elementelor. Absența completă a utilizării cremei hidratante nu ar diminua acneea și ar duce la îmbătrânire prematură și la iritații. Pielea sensibilă se irită și se înroșește cu ușurință.
Uscăciunea poate determina o reacție negativă a pielii, dar la fel și o cremă hidratantă greșită (mai ales dacă aceasta conține parfumuri). Uscăciunea necontrolată ar exacerba problemele cu pielea sensibilă, făcând mai dificilă menținerea unui aspect sănătos și atractiv, pe lângă faptul că ar provoca un disconfort sever.
Vezi și: Dovleacul îmbunătățește vederea. Cum poți beneficia de proprietățile sale în această toamnă
Cum se folosește crema de față
Lipsa de utilizare a cremei hidratante ar avea efecte similare și asupra pielii normale, deși într-o măsură ceva mai mică. Dacă optezi să nu renunți la hidratarea pielii pentru tot restul vieții, asigură-te că o aplici corect.
Crema hidratantă previne evaporarea apei care este deja prezentă pe piele. Din acest motiv, este important să aplicați crema hidratantă la aproximativ trei minute după ce ați făcut baie.
Usucă-ți ușor fața după ce te-ai spălat, apoi aplică crema hidratantă. Punerea cremei hidratante pe o față uscată va împiedica umiditatea externă să ajungă la piele și va sigila uscăciunea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.