Medicul Gabriel Tatu-Chițoiu detaliază, într-o postare pe Facebook, care este diferența dintre ser și vaccin. Demersul său vine ca urmare a confuziei făcute dintre cei doi termeni medicali.
”CONFUZIA SER/VACCIN ÎN PRESA ZILEI
În ultima vreme presa scrisa, vorbita sau audio/video vorbește senin despre "serurile antiCovid Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, J&J, etc". Este o eroare! In sens larg, serul este acea componentă a sângelui care se obține după îndepărtarea celulelor (globulele roșii, globulele albe și trombocitelor) și a proteinelor implicate în coagularea sângelui. În imunologie printr-un anumit ser se înțelege un produs obținut prin diverse tehnici și care conține ANTICORPII SPECIFICI ÎMPOTRIVA UNUI ANUMIT AGENT PATOGEN. Spre exemplu, în tratamentul formelor grave de COVID se folosește ser obținut de la alți pacienți COVID. Practic se recoltează sânge de la pacienți COVID, acesta este prelucrat (se îndepărtează celulele si proteinele coagulante) si se obține serul care conține anticorpii anti SARS COv-2 produși de pacientul respectiv. Acest ser este administrat pacienților COVID gravi in speranța ca anticorpii donatorului vor ajuta la distrugerea virusului prezent in pacientul cu forma grav”, explică medicul Gabriel Tatu-Chițoiu.
Acesta subliniază că ”există tehnici de preparare pe animale ale serurilor.
”Acest ser poate fi ulterior administrat celor care vin in contact cu agentul patogen respectiv. Anticorpii din ser vor acționa rapid si vor neutraliza acest agent. Exemplu: serul antiviperin, folosit la mușcăturile de viperă.Un vaccin este cu totul altceva. Este un produs care conține fie un anumit agent patogen (atenuat astfel încât sa nu poată produce boala) fie componente ale lui si care administrat fiind unei persoane determină o reacție a sistemului imun al persoanei respective, răspuns care finalizează în producerea de anticorpi împotriva agentului respectiv.
Pe scurt: SERUL este un produs care conține anticorpi specifici pentru un anumit virus/microb/produs al unui agent patogen. VACCINUL este un produs care conține un anumit agent patogen sau componente ale acestuia care administrate unei persoane determină sistemul imun al persoanei vaccinate să fabrice anticorpii împotriva agentului patogen sau al componentelor sale”, subliniază specialistul.
Acesta mai adaugă:
”Vaccinurile antiCOVID de tip ARNm (Pfizer/Moderna) sunt vaccinuri inteligente. Ele conțin strict "tiparul", "schița" pentru producerea proteinei S a virusului SARS COV2, respectiv proteina cu care acesta se leagă de receptori de pe suprafața celulelor noastre. Introduse in celulele musculare de la locul injecției (în umăr) aceste celule vor prelua "tiparul" și pe baza acestuia vor fabrica strict proteina S. Aceasta va fi recunoscuta de sistemul imun al persoanei vaccinate (mai concret de niște celule denumite Limfocite) care, printr-un proces mai complex, va începe sa producă anticorpi care vor bloca proteina S a Sars Cov 2 cu care noi putem veni in contact in viitor. Aceste limfocite capătă ceea ce se cheamă memorie imunologică. Aceasta înseamnă ca pe viitor dacă persoana vaccinată vine in contact cu virusul atunci acesta va fi recunoscut imediat si Limfocitele vor reacționa imediat pe de o parte atacând direct virusul iar, pe de alta parte, inducând o noua producție de anticorpi.
Din acest motiv chiar dacă anticorpii inițiali obținuți după vaccinare pot dispărea in timp persoana respectivă are "memorie imunologică" astfel încât la un nou contact cu virusul fie il distruge repede fie va face o forma asimptomatică ușoară/medie de boala. Astfel datele actuale atesta faptul, spre exemplu, ca cei vaccinați SI CARE AU FACUT ANTICORPI POST VACCINARE au o protecție de 60% față de virusul delta de a NU face de loc boala si de o protecție de 100% împotriva formelor foarte grave, mortale, ale bolii. De aceea este important de a ști, după ce te vaccinezi complet dacă ai făcut sau nu anticorpi. Se știe ca eficienta vaccinurilor Pfizer/Moderna este de 95% ceea ce înseamnă ca 5% dintre vaccinați pot sa NU răspundă la vaccin”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.