Uită-te mai atent la produsele de deodorant de pe rafturile farmaciilor și vei observa că multe dintre ele conțin și un antiperspirant. Deși ambele pot ajuta la reducerea mirosului corporal (deși a avea un miros este un lucru perfect normal), ele funcționează în moduri diferite.
Ce este deodorantul
Deodorantul nu oprește transpirația. Rolul său este de a neutraliza bacteriile care cauzează miros pe piele sau cel puțin de a masca mirosurile pe care acestea le creează.
Unele dintre zonele corpului pe care le considerăm cele mai predispuse la miros conțin glande apocrine, unul dintre cele trei tipuri de glande sudoripare care se activează în timpul pubertății. Contrar credinței populare, transpirația produsă de aceste glande este de fapt inodoră, dar conține grăsimi și proteine.
Bacteriile de pe piele văd aceste grăsimi și proteine ca pe niște gustări delicioase, pe care le mulțumesc metabolizându-le în produse secundare care de obicei au un miros neplăcut. Deodorantele ajută la prevenirea acestui lucru prin conținerea unor ingrediente care fie neutralizează compușii, fie elimină bacteriile.
Axilele sunt un mediu umed și cald potrivit pentru multe bacterii care cauzează mirosuri, și în general acestea sunt regiunile pe care sunt proiectate să fie aplicate deodorantele, potrivit IFL Science.
Ce este antiperspirantul
Spre deosebire de deodorant, antiperspirantele sunt concepute pentru a reduce sau a opri temporar transpirația. Ele conțin compuși pe bază de aluminiu care, atunci când sunt aplicați pe piele, formează un dop asemănător gelului peste por. Acest lucru oprește scăparea transpirației, deși gelul se descompune în cele din urmă, de aceea antiperspirantele trebuie reaplicate dacă doriți să continuați să nu transpirați.
Cât de eficiente sunt cele două
Transpirație - FOTO: Freepik@twenty20sparkasse
Încă de la început trebuie spus că eficacitatea deodorantelor și a antiperspirantelor depinde de individ și de produsul în cauză. Unele persoane transpiră mai mult decât altele și bacteriile din microbiomul pielii noastre pot varia de la o persoană la alta.
Acesta este aspectul care poate schimba eficacitatea deodorantului, bacterii diferite înseamnă că ceea ce previne mirosul la o persoană nu va preveni neapărat la alta. În plus, deoarece deodorantul nu oprește transpirația, poate fi doar atât de eficient în blocarea mirosurilor deoarece nu abordează un aspect cheie al cauzei acestora.
Antiperspirantele vor varia și ele în eficacitate în funcție de persoană, de puterea produsului utilizat și de momentul în care este utilizat. Pentru cineva cu hiperhidroză, o afecțiune caracterizată prin transpirație excesivă, tratamentul poate include antiperspirante pe bază de prescripție, care conțin de obicei o concentrație mai mare de compuși pe bază de aluminiu decât produsele din farmacii.
Antiperspirantele tind să funcționeze mai bine dacă sunt aplicate noaptea, deoarece atunci transpirăm mai puțin, astfel produsul este mai probabil să fie absorbit.
Ce reacții pot avea
Deodorantul sau antiperspirantul ar putea totuși cauza unele probleme pentru un număr mic de oameni.
"Unele persoane au reacții alergice la deodorante sau antiperspirante. Cercetările indică faptul că acest lucru ar putea fi cauzat de ingrediente precum propilenglicol (un produs chimic care dă formă unui stick de deodorant), uleiuri esențiale (utilizate frecvent în parfum), aditivi biologici, parabeni, vitamina E și lanolină”, a explicat dr. Benjamin Chan, medic la Penn Family Medicine Phoenixville, în blogul de sănătate și wellness al Penn Medicine.
Persoanelor cu anumite afecțiuni ale pielii li se poate recomanda de către medici să evite anumite ingrediente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.