Medicul cardiolog Vasi Rădulescu spune că mușchiul cel mai puternic din organism este cel al gambei, soleus.
”Care este cel mai puternic mușchi din corp? Tu știai? Forța noastră musculară poate fi măsurată în diferite moduri. Dacă vă referiți la mușchiul care poate exercita cea mai mare forță, atunci mușchiul gambei, soleus, ar fi câștigătorul. Cu toate acestea, dacă doriți să găsiți mușchiul care poate exercita cea mai mare presiune, atunci mușchiul maxilarului, sau maseterul, ar fi cel mai puternic. Maxilarul uman poate închide dinții cu o forță de până la 200 de kg, sau 890 de newtoni!”, scrie medicul Vasu Rădulescu pe blogul său.
Exercițiile fizice, alături de alimentația sănătoasă, ne ajută să ne menținem greutatea și sănătatea. Excesul de greutate și obezitatea sunt legate de o multitudine de afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. Dar când e mai bine să faci exerciții pentru a avea o eficiență maximă? Un studiu publicat recent arată că exercițiile fizice înainte de micul dejun aduc multe beneficii pentru sănătate, inclusiv creșterea sensibilității la insulină și pierderea eficientă în greutate. O echipă de cercetători de la Universitatea din Bath din Regatul Unit a analizat dacă modificarea momentului când faci exerciții și mănânci poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge.
Cercetătorii au descoperit, spre exemplu, că persoanele care fac exerciții fizice sau se antrenează înainte de micul dejun ard de două ori mai multă grăsime decât cei care se antrenează după micul dejun. Studiul, care a fost publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (link direct studiu), a implicat 30 de bărbați supraponderali sau obezi. Cercetătorii au comparat rezultatele de la două grupuri experimentale: în primul, bărbații au făcut exerciții înainte de a lua micul dejun, iar în al doilea, subiecții au făcut exerciții fizice după micul dejun. Cele două grupuri au avut sesiuni similare de antrenament și un program identic de exerciții. Doar că ora de a lua micul dejun a fost diferită. Pe parcursul perioadei de studiu care a durat șase săptămâni, cercetătorii s-au concentrat asupra efectului exercițiilor fizice asupra depozitelor de grăsime din mușchi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.