Care este cantitatea ideală de proteine. Complicațiile pe care le poți face din cauza excesului

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
proteine - FOTO: Freepik@divaphoto
proteine - FOTO: Freepik@divaphoto

Un studiu alarmant avertizează că prea multă proteină poate duce la boli de inimă. Medicii arată ce înseamnă, de fapt, excesul de proteine. Este mult mai puțin decât crezi.

Dietele bogate în proteine sunt văzute ca fiind esențiale pentru sportivi, culturiști sau persoanele care încearcă doar să își îmbunătățească masa musculară și forța. Un nou studiu, însă, ne face să ne gândim la beneficiile pentru sănătate ale consumului excesiv de proteină. Oamenii de știință de la Școala de Medicină de la Universitatea din Pittsburgh dezvăluie că excesul de proteină în dietă este rău pentru inimă.

Care este cantitatea nocivă

Concluziile furnizează dovezi convingătoare că aceste diete particulare, inclusiv cele care depășesc 22% din aportul caloric zilnic din proteină, pot crește riscul de ateroscleroză, o afecțiune caracterizată prin îngroșarea și îngustarea arterelor din cauza acumulării de plăci. Cercetătorii au inițiat o investigație cuprinzătoare care combină studii umane cu studii pe animale și celulare.

Studiul dezvăluie un mecanism molecular complex prin care consumul ridicat de proteine duce la o activare crescută a celulelor imunitare implicate în formarea plăcilor aterosclerotice, crescând astfel riscul de boli de inimă.

"Studiul nostru arată că creșterea aportului de proteină în căutarea unei sănătăți metabolice mai bune nu este un panaceu. Ai putea să faci daune reale arterelor tale.

Speranța noastră este ca această cercetare să inițieze o conversație despre modalitățile de modificare a dietelor într-un mod precis care poate influența funcția corpului la un nivel molecular și să diminueze riscurile de boală", spune autorul senior și corespondent al studiului, dr. Babak Razani, profesor de cardiologie la Universitatea din Pittsburgh, potrivit Study Finds.

Vezi și: Trei semne cheie ale unei tumori pe care nu ar trebui să le ignori în timp ce iei cina. La ce să fii atent

Leucina, aminoacidul din carne de vită, ouă și lapte, asociat cu ateroscleroza

Un aspect critic al acestui studiu este identificarea leucinei, un aminoacid găsit în mod predominant în alimentele de origine animală precum carne de vită, ouă și lapte, ca un factor cheie în promovarea căilor asociate cu ateroscleroza.

Această descoperire aruncă lumină asupra componentelor specifice ale dietelor bogate în proteine care pot contribui la riscul cardiovascular, deschizând căi pentru strategii nutriționale mai țintite sau "nutriție de precizie" pentru a reduce riscul de boală.

Contextul pentru această cercetare este popularitatea tot mai mare a dietelor bogate în proteine, determinată de credințele răspândite în beneficiile lor pentru sănătate, inclusiv menținerea mușchilor și pierderea în greutate.

Vezi și: Băutura care previne cancerul de colon. Reduce iritația și oprește dezvoltarea celulelor tumorale

Cu toate acestea, acest studiu contestă ideea că mai multă proteină este în mod inevitabil mai bună, sugerând că o dependență excesivă de proteină, în special din surse animale, poate avea consecințe nedorite asupra sănătății.

Pentru studiu, cercetătorii au efectuat o serie de experimente pentru a explora modul în care aminoacizii din proteine influențează procesele bolii la nivel molecular.

În special, s-au concentrat pe macrofage, celulele imunitare din vasele de sânge care joacă un rol crucial în dezvoltarea aterosclerozei. Cercetarea a demonstrat că un aport alimentar ridicat de proteine ar putea perturba funcția normală a acestor celule, ducând la acumularea de debris celular în pereții arteriali și exacerbând formarea plăcilor.

"Am arătat în studiile noastre mecanice că aminoacizii, care sunt într-adevăr elementele de bază ale proteinelor, pot declanșa boala printr-un mecanism specific de semnalizare și apoi pot schimba și metabolismul acestor celule. De exemplu, mici celule imunitare în vasculatură numite macrofage pot declanșa dezvoltarea aterosclerozei", observă dr. Bettina Mittendorfer, expert în metabolism la Universitatea din Missouri.

Vezi și: Vitamina care contribuie la apariția bolilor de inimă. Duce la îngustarea vaselor de sânge

Echilibrul, cheia spre sănătate

proteine - FOTO: Freepik@yuliafurman

Acest studiu nu numai că contribuie la înțelegerea factorilor dietetici care influențează sănătatea cardiovasculară, dar ridică și întrebări importante despre aportul optim de proteină pentru menținerea sănătății inimii fără a provoca efecte adverse. Cercetătorii subliniază o lacună critică în cunoștințele privind efectele consumului de proteine în intervalul dietetic recomandat și potențialul de optimizare a consumului de proteine pentru a profita de beneficiile sale în timp ce se minimizează riscurile.

Implicațiile acestor constatări sunt deosebit de relevante în cadrul clinic, unde dietele bogate în proteine sunt adesea prescrise pentru a susține recuperarea și conservarea masei musculare la pacienții grav bolnavi.

"Poate că creșterea în orb a încărcării de proteină este greșită. În schimb, este important să ne uităm la dieta ca întreg și să sugerăm mese echilibrate care să nu agraveze în mod inadvertent afecțiunile cardiovasculare, în special la persoanele cu risc de boli de inimă și tulburări vasculare", explică dr. Razani.

Pe măsură ce conversația despre ghidurile alimentare continuă să evolueze, acest studiu subliniază importanța de a lua în considerare impactul molecular al dietei asupra sănătății. Cu bolile cardiovasculare rămânând una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global, cunoștințele din această cercetare ar putea informa viitoarele recomandări nutriționale, având ca scop o dietă echilibrată care să susțină sănătatea generală fără a compromite integritatea cardiovasculară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel