Care e principala cauză de deces la femei. Trifan: Se consideră o boală a bărbaților. Sunt protejate doar până la menopauză

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Care e principala cauză de deces la femei - Foto: Freepick @romeo22
Care e principala cauză de deces la femei - Foto: Freepick @romeo22

Care e boala bărbaților care reprezintă principala cauză de deces la femei. Dr. Cătălina Trifan a explicat ce le protejează pe femei și ce se întâmplă în corpul lor până la o anumită vârstă. 

Se spune că femeile sunt mai puțin expuse riscului de a dezvolta boli cardiovasculare și că hormonii ar fi cei care protejează vasele de sânge. 

Dr. Cătălina Trifan, medic primar medicină internă și șef al Secției Medicină Internă de la Spitalul Clinic SANADOR a explicat de ce există aceste diferențe între femei și bărbați în ceea ce privește bolile cardiovasculare. 

"Așa este, femeile sunt mai puțin expuse acestui risc. Se consideră că boala cardiovasculară este o boală a bărbaților și că bărbații sunt mai predispuși de a face evenimente cardiovasculare.

Se consideră, de exemplu, că femeile vor face o boală cardiovasculară la aproximativ zece ani după un bărbat.

Dacă la bărbați se consideră că debutul bolilor cardiovasculare ar fi după 55 de ani, la femei ar fi după 65 de ani. Explicația ar fi legată de faptul că femeile, până intră la menopauză, au această protecție dată de estrogen. Există totuși un un mic comentariu, legat de faptul că estrogenii au și un efect pro-trombotic, deci au o reacție care nu este potrivită pentru boala cardiovasculară și totuși, deși ele sunt mult mai protejate de afecțiunile cardiovasculare și au un debut mai târziu al acestor afecțiuni față de bărbați, s-a constat la nivel European că prima cauză de mortalitate la femei rămâne boala cardiovasculară.

Sanador

Deși deși ele la început sunt protejate de acești hormoni, după menopauză femeile înregistrează același risc cu bărbații la bolile cardiovasculare. Trebuie să fim foarte atenție la factorii de risc", a declarat medicul Cătălina Trifan, în exclusivitate pentru DC Medical.

Potrivit medicului Cătălina Trifan, "riscul cardiovascular reprezintă o probabilitate ca o persoană dată să aibă un eveniment cardiovascular fatal sau non-fatal într-o perioadă definită de timp".

Mai mult, medicul a spus care sunt cei 9 factori de risc major care ne conduc către bolile cardiovasculare, care pot da o probabilitate cu privire la evenimentele cardiovasculare.

Acești factori sunt:

- vârsta și sexul

- sedentarismul

- obezitatea

- dislipidemia

- creșterea valorilor colesterolului

- hipertensiunea arterială

- diabetul zaharat

- fumatul

- alcoolul.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

 

Care e principalul factor care duce la bolile cardiovasculare

 

Întrebată care dintre cei 9 factori este cel mai grav și cel care duce la bolile cardiovasculare, medicul Cătălina Trifan a spus că: "nu cred că putem să spunem care e pe locul întâi. Din aceștia, unii sunt modificabili și unii nemodificabili"

"Vârsta este nemodificabilă. Se consideră că după 65 de ani, noi toți suntem supuși unui risc cardiovascular. Odată cu înaintarea în vârstă, noi avem riscul cardiovascular, care e dat de faptul că vasele se modifică.

Există și un concept foarte interesant, acela că noi avem vârsta arterelor noastre. Acest concept se numește Early vascular aging (EVA), îmbătrânirea prematură a vaselor și e un indicator foarte bun pentru ceea ce suntem noi pe afară", a mai spus medicul Cătălina Trifan.

"Adică omul nu are riduri, arată bine, dar vasele sunt mai bătrâne decât ar trebui", a completat Val Vâlcu.

"Poate să fie o ateroscleroză precoce, să fie o dislipidemie familială, poate să fie o persoană vegană, o persoană bine din punct de vedere al greutății, care nu fumează, are o viață sănătoasă, dar având această moștenire genetică, dislipidemie de origine genetică, poate să aibă niște valori ale colesterolului peste 300, el nu știe acest lucru și dezvoltă o ateroscleroză precoce.

Ateroscleroza e boala care se manifestă prin depunerea grăsimii pe vasele mari și mijlocii. Și prin îngustarea lumenului vasului, sângele nu mai poate circula cum trebuie și atunci există un risc de boală cardiovasculară foarte mare", a conchis medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel