Care e diferența de vârstă ideală în cuplu. De Ce bărbații de peste 45 se uită la femei mai tinere. Leca, despre "criza vârstei a doua": Revoluția hormonală

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Care e diferența de vârstă ideală între parteneri. De Ce bărbații de peste 45 se uită la femei mai tinere - Foto: Freepick @wayhomestudio
Care e diferența de vârstă ideală între parteneri. De Ce bărbații de peste 45 se uită la femei mai tinere - Foto: Freepick @wayhomestudio

Care sunt explicațiile crizei vârstei a doua și de ce au bărbații trecuți de 45 de ani succes la femeile mult mai tinere. Psihologul Radu Leca: ”Nu există chimie”.

”Criza vârstei a doua” a fost considerată de mulți o scuză pentru un comportament impulsiv care a dus, poate, la destrămarea familiilor ce păstrau o aparență în fața societății. Apare la persoanele de peste 45 de ani, iar una dintre explicațiile oferite, în exclusivitate, de psihologul Radu Leca are legătură și cu faptul că în ultimii ani bărbații își acordă o mult mai mare atenție aspectului fizic.

În ceea ce privește privește prevenția în astfel de cazuri, psihologul susține că nu există prevenție, ci doar acceptare.

”Există noțiunea de acceptare personală a evenimentelor prin care subiectul trece, că datorită tipurilor de decizii modest cognitive pe care acesta le are trebuie să se împământenească ideea de acceptare a lor. Am fost îndeajuns de hormonal, încât să îmi iau decizii greșite. Și eu accept asta.

Ulterior, există partea secundară a noțiunii de acceptare, care ține de ceea ce se vede în interiorul tău pe parte de imagine de sine. Singura persoană care poate vedea imaginea de sine corect ești tu, atât timp cât mergi la cursuri de dezvoltare personală. Altfel, te vei baza pe ceea ce alții văd în tine”, a explicat psihologul Radu Leca pentru DC Medical.

Vezi și: Regina Elisabeta, un singur om care a unit "în simțiri" o lume întreagă. De ce apare EMPATIA când moare o persoană publică. Leca: Fără ele ne simțim ai nimănui

”Nu există chimie, ci doar interes”

Bărbatul de astăzi este mai atent cu imaginea sa, iar acest lucru atrage atenția femeilor din jur cu mai multă ușurință decât în trecut. De altfel, alegerile pe care le face acesta, pe fondul ”crizei vârstei a doua”, sunt instinctive.

”Odată cu apariția revoluției hormonale, subiectul nu mai înțelege totalitatea deciziilor pe care le ia. El își dorește să combine noțiunea de tinerețe cu noțiunea de posibilitate. Atât timp cât subiectul la 45 de ani are senzația că este posibil să fie fericit cu un alt subiect, jumătate din vârsta sa, el merge pe instinct. Nu există chimie, ci doar interes.

Sunt două elemente care trebuie punctate corect.

Avem de a face cu o schimbare fizică, în bine, a bărbaților de 45 de ani. În baza acestei schimbări fizice, subiectul are senzația că între el și o persoană mai tânără decât el cu o jumătate din vârstă a apărut o noțiune pe care popular o denumim atracție. Lucru care este 100% fals, nu are nicio legătură cu realitatea și atracția în acest caz nu există, ci este vorba despre interes, de tip material, pecuniar sau sexual”, mai spune psihologul Radu Leca.

Fistula arteriovenoasă, "boala păcătoasă", cauze și simptome. Țiuitul din urechi, semnal de alarmă: Cazuri cataclismice. Pacientul e obosit, nu mai poate ridica un pahar

Diferența ideală de vârstă

Întrebat dacă există ”diferența ideală de vârstă” între parteneri, psihologul ne-a spus că da, ”atât timp cât femeia are 30 de ani și bărbatul are 25 de ani, putem spune că femeia are îndeajuns de multă răbdare să își crească partenerul”.

De asemenea, mai spune Leca, există și situația în care femeia alege un partener cu o vârstă mult mai mare, dar fără a avea și o implicare emoțională. 

”Și avem varianta secundară, în care femeia are 30 de ani, știe foarte bine ceea ce vrea, oferă condiții optime de manifestare a sexualității, de prezență socială și primește un bărbat de 50 de ani, pentru 10 ani, timp în care se folosește exclusiv de el.

Nu avem nimic emoțional, femeia la 30 de ani este îndeajuns de hotărâtă, de bazată din punct de vedere cognitiv, cât să își ia cea mai bună decizie pentru ea, din toată viața ei.

Pe când femeia la 20 de ani, fiind la începutul vieții, chiar dacă se bazează foarte mult pe instinct, are șansa mare să greșească în alegeri, exclusiv mergând pe această idee că nu are experiență”, a mai spus Radu Leca, adăugând că cele două cazuri, cu bărbatul mai tânăr sau mai în vârstă decât femeia de 30 de ani, sunt diferite, ”diametral opuse, în oglindă”.

Vezi și: Harm reduction și cele 3 obiceiuri care ne ucid. Care e cheia pentru fumători. Alin Popescu: E ușor să uiți sau să ignori când "nota de plată" vine peste 20-30 de ani

Vârsta în ani și vârsta psiho-emoțională

Mai mult decât atât, Radul Leca a subliniat că trebuie să diferențiem vârsta-ani de vârsta-psihologică.

”Dacă noi vom diferenția vârsta psihologică de vârsta în ani, și neapărat de vârsta emoțională, vom recunoaște diferențele reale între parteneri.

Dacă există diferențe cognitive, emoționale și de vârstă, cuplul în sine nu are valoare.

Dacă nu există diferențe cognitive, emoționale și de vârstă, cuplul are o valoare parțială, respectiv, în funcție de tipul de compromisuri poate să rămână sub formă de familie, parteneriat, acest cuplu, o perioadă lungă de timp”, a ținut să sublinieze psihologul.

De ce bărbații între 30 - 50 de ani se comportă ca la 15. Leca, despre inteligența emoțională vs. cognitivă: Au trecut printr-o traumă majoră

Coeficientul de inteligență se referă la abilitățile cognitive ale unei persoane, precum: capacitatea de a rezolva probleme, capacitatea de a înțelege idei abstracte, capacitatea de a folosi corect limbajul, de a memora și de a învăța.

De partea cealaltă, din inteligența emoțională fac parte: autocunoașterea, stăpânirea de sine, empatia, abilitățile sociale și motivația.

Deși ne-am aștepta ca aceste două tipuri de inteligență să meargă ”mână-n mână”, se pare că ele funcționează pe principiul”vaselor comunicante”.

Concret, psihologul Radu Leca susține că ”există un pattern (n.r. tipar/model) care spune că, cu cât omul este mai inteligent din punct de vedere cognitiv, cu atât din punct de vedere emoțional, în cazul în care este sănătos mental, inteligența emoțională este scăzută”. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), balaurul zilelor noastre. Leca: Nu vă lăsați manipulați! Până în 2018 aveau 5% dintre români, acum au peste 50%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel