Cardiopatiile congenitale: când e cel mai bun moment pentru intervenția chirurgicală, explică dr. Cristian Bulescu

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Intervenție chirurgicală
Intervenție chirurgicală

Dr. Cristian BULESCU, medic specialist chirurgia cardiovasculară, a explicat la Dicționar Medical când este cel mai bun moment pentru intervenția chirurgicală în cazul cardiopatiilor congenitale la copii.

Intervențiile chirurgicale sunt necesare în foarte multe cazuri de cardiopatie congenitală la copii, dar este exterm de important când se face această intervenție chirurgicală.

Dr. Cristian Bulescu, medic specialist de chirurgie cardiovasculară, a explicat în emisiunea Dicționar Medical când este cel mai bun moment pentru această intervenție, în funcție de tipul afecțiunii.

„În funcție de tipul malformației și de gravitatea ei, sunt niște momente stabilite ca fiind optime pentru fiecare boală, în parte.

Dacă e să vorbim despre cele mai frecvente, defectul de sept interventricular se operează undeva pe la 5-6 luni; tetralogia fallot tot cam pe acolo, atunci când e vorba de formele regulate, formele stabile.

Există malformații care se operează în mod programat, undeva după vârsta de doi ani, cum ar fi defectul de sept interatrial. Există, în același timp, și malformații care trebuie operate repede după naștere, în prima lună sau chiar în primele 7-10 zile după naștere. Și aici mă refer la transpoziția de vase mari, la întreruperea de arc aortic, coarctațiile de aortă severe.

Cea mai mare urgență

Dintre toate bolile și malformațiile congenitale, există una singură care are un risc vital imediat. Din fericire este destul de rară, apar statistic undeva la 2-3-4 cazuri pe an în România și asta este drenajul venos pulmonar aberant total, forma obstructivă.

Asta înseamnă că venele care aduc sângele dinspre plămâni înspre inimă se varsă în altă parte decât ar trebui, adică nu se varsă în atriul stâng și, mai mult, există și un obstacol pe traiectul lor și asta face ca spre inimă să nu se întoarcă suficient sânge pentru a fi repompat în circulația sistemică. Asta e singura mare urgență și singura care ar trebui operată în decurs de 2-3 zile de la naștere”, a explicat medicul.

Mai multe detalii pe acest subiect găsiți în materialul video atașat

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel