Dr. Horațiu Moldovan, medic primar Chirurgie cardiovasculară, cu competențe în chirurgia cardiacă minimal invazivă, vasculară și endovasculară, chirurgie cardiacă pediatrică și transplant cardiac, la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre boala care duce frecvent la insuficiența cardiacă, o boală a cărei cauză nu se cunoaște încă.
"Există boală căreia nu i se cunoaște cauza, cardiomiopatia dilatativă, în care aparent, fără cauză, cordul își crește diametrele, se mărește, se dilată și își pierde eficiența", a declarat medicul Horațiu Moldovan, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cardiomiopatia dilatativă este un tip de boală a mușchiului cardiac care determină subțierea și întinderea camerelor inimii (ventriculii), care devin mai mari. De obicei, debutează în principala cameră de pompare a inimii (ventriculul stâng). Cardiomiopatia dilatată face ca inima să pompeze mai greu sângele către restul corpului.
Simptomele cardiomiopatiei dilatative includ oboseala și dificultățile de respirație, semne ce pot mima alte afecțiuni de sănătate. În plus, alte semne pot include:
- Capacitate redusă de a face exerciții fizice
- Umflături (edeme) la nivelul picioarelor, gleznelor, picioarelor sau la nivelul abdomenului (abdomen)
- Dureri sau disconfort toracic
- Palpitații sau bătăi rapide, fluturânde sau puternice ale inimii
Este posibil ca o persoană cu cardiomiopatie dilatativă să nu observe niciun simptom la început, dar cardiomiopatia dilatativă poate deveni amenințătoare pentru viață.
"Boala asta se potrivește foarte bine cu soluția transplantului cardiac"
Potrivit medicului chirurg cardiolog Horațiu Moldovan, această boală, cardiomiopatia dilatativă este o cauză frecventă de insuficiență cardiacă.
Cardiomiopatia dilatată apare mai frecvent la bărbați decât la femei
"Această boală duce la insuficiență cardiacă", spune medicul.
Tratamentul cardiomiopatiei dilatate poate include medicamente sau o intervenție chirurgicală pentru a implanta un dispozitiv medical care controlează bătăile inimii sau ajută inima să pompeze sângele. De asemenea, în cele mai multe dintre cazuri este necesar un transplant de inimă.
"Acești pacienți cu cadiomiopatie dilatativă sunt cei mai mulți dintre candidații de transplant.
Boala asta se potrivește foarte bine cu soluția transplantului cardiac", a mai spus Horațiu Moldovan, la DC Medical.
Ce ce întâmplă dacă nu este diagnosticată și tratată la timp
În plus, potrivit specialiștilor, dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, această boală poate duce la:
- Insuficiență cardiacă. Inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului
- Supape cardiace neetanșe (regurgitare a valvelor inimii). Sângele se poate scurge înapoi printr-o valvă cardiacă
- Bătăi neregulate ale inimii (aritmii)
- Stop cardiac brusc
- Cheaguri de sânge. Acumularea de sânge în camera inferioară stângă a inimii poate duce la formarea de cheaguri de sânge. Dacă cheagurile pătrund în fluxul sanguin, pot bloca circulația sângelui către alte organe, inclusiv către inimă și creier. Cheagurile de sânge pot provoca accident vascular cerebral, atac de cord sau afectarea altor organe. Aritmiile pot provoca, de asemenea, cheaguri de sânge.
Bineînțeles, la fel ca în cazul tuturor bolilor, există câteva metode de prevenție. De exemplu, un stil de viață sănătos poate ajuta la prevenirea sau reducerea complicațiilor cardiomiopatiei dilatative.
- Evitați sau limitați consumul de alcool
- Nu fumați
- Nu consumați cocaină sau alte droguri ilegale
- Consumați o dietă sănătoasă, cu un conținut scăzut de sare (sodiu)
- Dormiți suficient și odihniți-vă
- Faceți exerciții fizice regulate
- Mențineți o greutate sănătoasă
- Gestionați stresul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.