Cardiomiopatia dilatativă, boala fără simptome în fazele incipiente. Poate duce la insuficiență cardiacă sau stop cardiac

Monika Baciu |
Data publicării:
cardiomiopatia dilatativa - FOTO: Freepik@kjpargerter
cardiomiopatia dilatativa - FOTO: Freepik@kjpargerter

Cardiomiopatia dilatativă este un tip de boală a mușchiului cardiac care determină subțierea și întinderea camerelor inimii (ventriculii), care devin mai mari. Poate duce la insuficiență cardiacă.

Cardiomiopatia dilatativă, de obicei, debutează în principala cameră de pompare a inimii (ventriculul stâng). Cardiomiopatia dilatată face ca inima să pompeze mai greu sângele către restul corpului.

Cardiomiopatia dilatativă determină creșterea dimensiunii camerelor inimii. Netratată, cardiomiopatia dilatativă poate duce la insuficiență cardiacă.

Cardiomiopatia dilatativă, ce este

Simptomele cardiomiopatiei dilatative - cum ar fi oboseala și dificultăți de respirație - pot mima alte afecțiuni de sănătate. Este posibil ca o persoană cu cardiomiopatie dilatată să nu observe niciun simptom la început. Dar cardiomiopatia dilatativă poate deveni amenințătoare pentru viață. Este o cauză frecventă de insuficiență cardiacă.

Cardiomiopatia dilatată este mai frecventă la bărbați decât la femei. Tratamentul cardiomiopatiei dilatative poate include medicamente sau o intervenție chirurgicală pentru a implanta un dispozitiv medical care controlează bătăile inimii sau ajută inima să pompeze sângele. Uneori, este necesar un transplant de inimă.

Vezi și: Ce pățești dacă folosești gumă de mestecat. Cât timp trebuie să o mesteci. Răspunsul e șocant

Cardiomiopatia dilatativă, simptome

Unele persoane cu cardiomiopatie dilatativă nu prezintă niciun semn sau simptom în stadiile incipiente ale bolii.

Semnele și simptomele cardiomiopatiei dilatate pot include:

- Oboseală

- Dificultăți de respirație (dispnee) în timpul activității sau în timp ce stați culcat

- Capacitate redusă de a face exerciții fizice

- Umflături (edem) la nivelul picioarelor, gleznelor sau la nivelul burții (abdomen)

- Dureri sau disconfort toracic

- Bătăi rapide, fluturânde sau puternice ale inimii (palpitații), notează Mayo Clinic.

Dacă vă lipsește respirația sau aveți alte simptome ale cardiomiopatiei dilatate, adresați-vă cât mai curând posibil medicului dumneavoastră. Sunați la 112 sau la numărul local de urgență dacă aveți dureri în piept care durează mai mult de câteva minute sau dacă aveți dificultăți severe de respirație.

Dacă un membru al familiei are cardiomiopatie dilatativă, adresați-vă furnizorului dumneavoastră de asistență medicală. Unele tipuri de cardiomiopatie dilatativă se transmit în familie (sunt moștenite). Se poate recomanda efectuarea de teste genetice.

Vezi și: Ce înseamnă când visezi că te urmărește cineva. Semnul dur pe care ți-l dă corpul. La ce ai foarte mare grijă în viața de zi cu zi

Cardiomiopatia dilatativă, cauze

Poate fi dificil să se determine cauza cardiomiopatiei dilatative. Cu toate acestea, multe lucruri pot provoca dilatarea și slăbirea ventriculului stâng, inclusiv:

- Anumite infecții

- Complicații ale sarcinii în stadiu avansat

- Diabet

- Excesul de fier în inimă și în alte organe (hemocromatoză)

- Probleme de ritm cardiac (aritmii)

- Tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială)

- Obezitate

- Afecțiuni ale valvelor inimii, cum ar fi regurgitarea valvei mitrale sau aortice

Alte cauze posibile ale cardiomiopatiei dilatative includ:

- Abuzul de alcool

- Expunerea la toxine, cum ar fi plumbul, mercurul și cobaltul

- Utilizarea anumitor medicamente împotriva cancerului

Cardiomiopatia dilatativă, factori de risc

Factorii de risc pentru cardiomiopatia dilatativă includ:

- Deteriorarea mușchiului cardiac de către anumite boli, cum ar fi hemocromatoza

- Antecedente familiale de cardiomiopatie dilatativă, insuficiență cardiacă sau stop cardiac brusc

- Boala valvei cardiace

- Inflamație a mușchiului cardiac din cauza unor afecțiuni ale sistemului imunitar, cum ar fi lupusul

- Consumul excesiv de alcool sau de droguri ilegale pe termen lung

- Tensiune arterială ridicată pe termen lung

- Tulburări neuromusculare, cum ar fi distrofia musculară

Vezi și: 8 condimente, alternative la consumul de zahăr. Sunt antioxidante și ajută în prevenirea bolilor neurodegenerative

Cardiomiopatia dilatativă, complicații

Complicațiile cardiomiopatiei dilatate includ:

- Insuficiență cardiacă. Inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului. Netratată, insuficiența cardiacă poate pune viața în pericol.

- Supape cardiace fisurate (regurgitare a valvelor inimii). Cardiomiopatia poate îngreuna închiderea valvelor inimii. Sângele se poate scurge înapoi printr-o valvă cardiacă

- .Bătăi neregulate ale inimii (aritmii). Modificările în mărimea și forma inimii pot interfera cu ritmul inimii.

- Stop cardiac brusc. Cardiomiopatia dilatată poate face ca inima să înceteze brusc să mai bată.

- Cheaguri de sânge. Acumularea de sânge în camera inferioară stângă a inimii poate duce la formarea de cheaguri de sânge. Dacă cheagurile intră în fluxul sanguin, pot bloca circulația sângelui către alte organe, inclusiv către inimă și creier.

Cheagurile de sânge pot provoca accident vascular cerebral, atac de cord sau afectarea altor organe. Aritmiile pot provoca, de asemenea, cheaguri de sânge.

Cardiomiopatia dilatativă, diagnostic

Pentru a diagnostica cardiomiopatia dilatativă, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale va efectua un examen fizic și vă va pune întrebări despre istoricul medical personal și familial. Furnizorul va folosi un dispozitiv numit stetoscop pentru a vă asculta inima și plămânii. Este posibil să fiți trimis la un medic specializat în boli de inimă (cardiolog).

Cardiomiopatia dilatativă, tratament

Tratamentul cardiomiopatiei dilatative depinde de cauze. Obiectivele tratamentului sunt reducerea simptomelor, îmbunătățirea fluxului sanguin și prevenirea deteriorării ulterioare a inimii. Tratamentul cardiomiopatiei dilatate poate include medicamente sau o intervenție chirurgicală pentru a implanta un dispozitiv medical care ajută inima să bată sau să pompeze sângele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel