Cardiologia intervențională, ce înseamnă și cum se face. Dr. Rodica Niculescu

Dana Lascu |
Data publicării:
Laboratorul de cardiologie intervențională de la Sanador, intervenție chirurgicală în premieră. FOTO: Sanador
Laboratorul de cardiologie intervențională de la Sanador, intervenție chirurgicală în premieră. FOTO: Sanador
Intervenție în premieră la Spitalul Clinic Sanador
Intervenție în premieră la Spitalul Clinic Sanador
Intervenție în premieră la Spitalul Clinic Sanador
Intervenție în premieră la Spitalul Clinic Sanador
  • Laboratorul de cardiologie intervențională de la Sanador, intervenție chirurgicală în premieră. FOTO: Sanador
  • Intervenție în premieră la Spitalul Clinic Sanador
  • Intervenție în premieră la Spitalul Clinic Sanador

Sunt cazuri celebre de pacienți care, aduși la Urgență, după un infarct, au salvați prin cardiologie intervențională. Dar ce înseamnă acest tip de intervenție, cum se face ea și care sunt avantajele pentru pacienți? Explică, EXCLUSIV la DC NEWS și DC MEDICAL, dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie și cardiologie intervențională. Medicul este șeful Laboratorului de cardiologie intervențională de la Clinica Sanador.

Cardiologia intervențională, - spune dr. Rodica Niculescu – „a apărut ca o breșă între cardiologia clinică și chirurgia cardiovasculară. Ideea cateterizării unui vas a apărut undeva prin 1956, Werner Forssmann a obținut premiul Nobel".

Dar acesta a fost doar începutul, pentru că au trebuit să treacă mulți ani până când o tehnică să poată fi dezvoltată și transformată în disciplină medicală.

În ce afecțiuni este utilă

„Au existat etape de dezvoltare care au condus către ideea că numai vizualizând arterele coronare am putea să punem un diagnostic concret, corect. Și, sigur, de aici s-a născut și etapa terapeutică. Ideea de cardiologie intervențională presupune un abord arterial, traversarea prin artere cu ajutorul unui cateter, în cazul coronarografiei – către cord-, injectarea de substanță de contrast, în prezența unui aparat care emite radiații de sub pacient. Radiațiile X traversează pacientul, sunt recuperate cu un amplificator de imagine și, ulterior, printr-un cablu TV, transmise pentru vizualizare. Acest sistem, și el s-a perfecționat în timp, ne permite o imagine din ce în ce mai bună și ne ajută să vizualizăm arterele coronare", explică expertul, EXCLUSIV pentru DC NEWS și DC MEDICAL.

Cardiologia intervențională nu cuprinde, însă, numai această parte de coronarografie.

„Ea se referă și la cateterismul cardiac. Acesta înseamnă de fapt măsurarea unor presiuni invazive care ne aduc diagnostice diferențiale în cazuri severe la pacienți sau ne confirmă diagnostice particulare. Dincolo de aceste două etape din cardiologia intervențională, este partea terapeutică", arată dr. Rodica Niculescu.

Ce sunt stenturile și cum se montează ele

Cele mai cunoscute dispozitive din cardiologia intervențională sunt stenturile, iar cazul recent al celebrului prezentator TV Florin Busuioc le-a readus în prim-plan.

„Stenturile sunt niște dispozitive care se montează cu ajutorul unui balon, ele sunt – așa, simplu vorbind – cum este arcul de la pix. Acesta este montat pe un balon, balonul este vidat, apoi de afară este umflat cu ajutorul unui manometru. Condus (prin vasele de sânge, n.r.) către stenoza de pe arterele coronare, va fi umflat din exterior, iar balonul lasă, pe pereții vasului, prin presiunea pe care o exercită, stentul respectiv. Se extrage balonul și stentul a rămas în arterele coronare. (...) Primul stent a fost pus prin 1986. Am încercat să fac un mic istoric ca să dovedesc că nu este foarte veche această specialitate, are maximum 40-50 de ani, din care prima jumătate a fost doar de încercări și de apropiere, iar în ultimii 20 de ani a fost realmente o explozie în ceea ce privește ingineria legată de această modalitate de investigare și tratament. S-au miniaturizat foarte mult toate dispozitivele și instrumentarul, astfel încât pacientul, de fapt, nu simte ce facem noi".

De ce e nevoie de tehnologie de ultimă oră

„Noi, la Sanador, avem un laborator în care pacienții noștri beneficiază de două săli. O sală care este dedicată cordului, în principal, dar prin dotările ei, generale, putem să asociem – atunci când punem un pacient pe masă – vizualizarea arterelor carotide sau a arterelor membrelor inferioare. Și mai avem o sală nouă, de un an de zile, care este dotată cu un aparat superperformant, este ultimul model al Philips-ului, Philips Azurion 7, care aduce nou o reducere a dozelor de iradiere atât pentru pacient cât și pentru doctor, ceea ce este un lucru foarte bun, pentru că intra în discuție întotdeauna doza de iradiere" detaliază șeful Laboratorului de cardiologie intervențională de la Sanador.

În afară de dozele mai mici de iradiere, acest nou aparat aduce o mai bună accesibilitate pentru medic atunci când „operează" un pacient. Am pus ghilimelele de rigoare, pentru că tradițional, când ne gândim la operație, ne imaginăm pacientul descis pe masă. Or, în cazul cardiologiei intervenționale, inciziile au doar câțiva centimetri, pentru că accesul se face prin vasele sanguine.

„Pe lângă aceasta, oferă o mai bună calitate a imaginii, ceea ce ne permite să realizăm intervenții de finețe. Acesta este lucrul cel mai bun pentru pacient, pentru că erau segmente care erau puțin posibil de atins, prin faptul că în anumite etape ale dezvoltării acestor aparate, ele nu permiteau o vizualizare atât de bună. De aceea s-au dezvoltat practic, cu ajutorul acestui aparat, niște tehnici pe care noi le facem. Unele au fost pentru prima oară realizate în Sanador și printre puținele dăți în România, cum ar fi de exemplu, procedurile structurale. Ceea ce se referă la montarea unei valve trascateter pentru o stenoză aortică degenerativă. E o frecvență destul de mare în populație pentru această boală degenerativă, ea era tratată strict chirurgical până acum. Sigur că există o breșă de comunicare între cardiologia intervențională și chirurgia cardiovasculară pentru această temă, pentru că nu toți pacienții pot fi tratați într-un singur fel. Există particularități care îi vor dirija tot timpul către chirurgia cardiovasculară clasică sau către cardiologia intervențională", arată dr. Rodica Niculescu.

Ce efecte benefice are cardiologia intervențională asupra pacientului, cât de repede se recuperează cesta după intervenție și cum se îmbunătățește viața sa acest model de abordare a unei îboli, aflați în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel