Cardiolog: Tutunul încălzit, la fel de periculos, industria agresivă din frică

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din Capitală, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, a analizat cel mai recent studiu privind efectele tutunului încălzit. El arată că acesta nu este cu nimic mai „bun” ca tutunul din țigările normale și pune „agresivitatea industriei tutunului”, care promovează peste tot astfel de dispozitive, pe seama fricii.

Într-un comentariu postat pe pagina sa de Facebook, Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din Capitală, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, aduce în atenție un nou studiu legat de efectele nocive ale tutunului încălzit. Cardiologul, care este unul dintre autorii și promotorii Legii anti-fumat în România spun că „agresivitatea" cu care industria tutunului apară aceste produse și le proclamă „mai sigure", tradează, de fapt, frica.

 „În realitate efectul nociv este comparabil cu cel al țigărilor clasice”

Așa cum va spuneam în urmă cu ceva timp industria tutunului se află într-o ofensivă fără precedent prin promovarea agresivă a noilor sale produse (țigară electronică și tutunul încălzit). Practic suntem năpădiți cu reclame care mai de care mai atractive pentru copiii și tinerii noștri, reclame care îi îndeamnă să se apuce de consumul acestor noi produse, prezentate că mai puțin nocive. Agresivitatea industriei tutunului trădează însă frică acesteia pentru rezultatele studiilor științifice aflate în derulare, studii independente care nu au nicio legătură cu studiile comandate anterior de către industria tutunului. Urmărind sinteză articolului de mai jos veți înțelege și mai bine grabă cu care industria tutunului își promovează noile produse: în realitate efectul nociv al acestora este comparabil cu cel al țigărilor clasice", atrage atenția Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

Studiul la care face referire este realizat de cercetători de la Institutului de Cercetare Cardiovasculară, de la Divizia de Farmacologie Clinică și Terapii Experimentale, de la Divizia de Cardiologie și de la Centrul pentru Control, Cercetare și Educație în materie de Tutun, toate de la Universitatea California din San Francisco.

O prezentare a acestui studiu a fost deja dată publicității și poate fi consultată AICI.

Afectează vasele de sânge la fel ca țigările normale

Expertul român atrage atenția că, prin acest studiu, medicii cardiologi trag cel mai important semnal de alarmă de până acum legat de noile produse din tutun și de riscul lor pentru sănătatea oameilor.

Cel mai recent studiu independent arată că expunerea la fumul produselor din tutun încălzit de tip IQOS afectează peretele vascular la fel de mult că fumul de țigară", scrie Gabriel Tatu-Chițoiu.

Conform recenziei studiului, „expunerea de scurtă durată la fumul produs de IQOS produce leziuni ale endoteliului vascular în aceeași măsură că și expunerea similară la fumul țigărilor convenționale". „Endoteliul vascular este stratul de celule care tapetează în interior arterele noastre și care este o barieră în față colesterolului, împiedicându-l să se depună pe artere, împiedicând deci ateroscleroza", arată Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

Mai multă nicotină

Mai mult chiar, studiul arată că în cazul dispozitivelor care încălzesc tutunul, în sângele fumătorului ajunge mai multă nicotină!

„Concentrația DIN SÂNGE de nicotină după inhalarea fumului produs de IQOS este CU MULT MAI MARE decât cea obținută în urmă consumului țigărilor convenționale, deși cantitatea de nicotină măsurată în AER, în „aerosolii" IQOS era aproximativ 63% din cantitatea de nicotină măsurată în fumul țigărilor obișnuite", scrie medicul citând studiul realizat de cercetătorii americani.

Deci, nu va lăsați păcăliți! Ceea ce este important este concentrația din sânge a nicotinei și nu cea din aerul inhalat, cea pe care o măsoară industria tutunului!", punctează Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

În lucrarea realizată de specialiștii din San Francisco se arată și că o expunere redusă la noxe nu este echivalentă cu un risc redus pentru sănătate, așa cum susțin reprezentanții industriei tutunului bazându-se pe „argumente obținute chiar din studiile plătite de producători pentru a evalua toxicitatea acestor produse".

Efectele, practic explicate

În acest context, recent a fost publicat un studiu independent de industrie care demonstrează că aerosolii produși de IQOS au același impact negativ asupra funcționării vaselor de sânge că și fumul produs de țigara obișnuită", arată medicul român care punctează și rezultatele principale ale cercetării:

- „După 10 expuneri a câte 15 secunde, timp de 5 minute (expunere asemănătoare celei a fumătorului de IQOS sau țigară) la fumul de IQOS, funcția vaselor sanguine s-a redus cu 58%. În mod similar, după expuneri de 5 secunde la fumul IQOS, funcția vaselor sanguine a scăzut cu 60%. Această reducere a fost comparabilă cu cea indusă de fumul de țigară (57% pentru expunerile de 15 secunde, 62% pentru expunerile de 5 secunde) dar expunerea la aer curat nu a avut nici un impact asupra dilatării vaselor de sânge. Au fost folosite expuneri scurte și mai lungi pentru a demonstra că efectul nu depinde de intensitatea expunerii".

- „Cantitatea de nicotină din sânge după inhalarea fumului IQOS a fost de aproape 4,5 ori mai mare comparativ cu țigările convenționale (70,3 nanograme/ mililitru pentru IQOS și 15 nanograme/ mililitru pentru țigări), deși cantitatea de nicotină măsurată în aerosolii IQOS era de aproximativ 63% din cantitatea de nicotină măsurată în fumul țigărilor obișnuite.

Tutunul încălzit „nu înseamnă mai puțină nicotină în organism și nici risc mai mic pentru sănătate”

În opinia cardiologului român, concluziile studiului sunt clare. „Utilizarea produselor din tutun încălzit nu elimină impactul negativ asupra sistemului cardiovascular al țigărilor obișnuite. Cantitatea de nicotină care ajunge în sânge că urmare a inhalării aerosolilor produși de IQOS este mai mare decât cea obținută în urmă consumului țigărilor convenționale. „Expunere redusă la nicotină și substanțe toxice" nu înseamnă mai puțină nicotină în organism și nici risc mai mic pentru sănătate", conchide Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel