În cazul pacienților cardiaci care sunt sub tratament cu medicamente anticoagulante sau antiplachetare, vaccinarea contra COVID-19 trebuie să se facă în condiții speciale, arată Dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog. Iată care sunt acestea:
- Pacienții anticoagulați care se află sub tratament cu Sintrom sau Trombostop pot fi imunizați cu condiția ca valoarea INR să se situeze în pragul terapeutic, între 2.0 și 3.0.
- În cazul pacienților care iau anticoagulante noi (rivaroxaban, apixaban si dabigatran) vaccinarea se face fără a verifica valoarea INR. În ziua vaccinării, pacientul va aștepta până după imunizare pentru a administra doza zilnică de anticoagulant.
- Pacienții care se află sub tratament antiplachetar (aspirină sau clopidrogel) pot continua administrarea tratamentului, fără nicio interferență cu vaccinarea.
- Pentru vaccinare se va folosi un ac fin, iar administrarea serului se va face lent.
- Pentru evitarea sângerării se va aplica presiune locală timp de cel puțin 2, până la 5 minute, fără a se masa zona.
- Pacientul va rămâne cel puțin 15 minute sub observație, pentru că există riscul formării unui hematom la nivelul puncției.
Medicul atrag atenția că pacienții cu afecțiuni cardiace sunt mai vulnerabili în fața infecțiilor virale, astfel că vaccinarea împotriva COVID 19 ar trebui să fie o prioritate. Imunizarea pacienților cu afecțiuni cardiovasculare și probleme de coagulare a sângelui se poate face în siguranță, în condițiile de mai sus. Este important ca pacienții să discute cu medicul cardiolog curant despre oportunitatea vaccinării și să anunțe personalul de la centrul de vaccinare despre istoricul medical. Mai mult, orice alergii cunoscute trebuie anunțate înainte de administrarea vaccinului.
„Ca medic cardiolog, recomand vaccinarea tuturor pacienților cardiaci, aflați în grupa de risc. În cazul pacienților care se află sub tratament anticoagulant este nevoie de câteva măsuri de precauție, din cauză că vaccinul se administrează intramuscular și există riscul, destul de scăzut, de apariție a unui hematom. Cu toate acestea, beneficiile vaccinului depășesc cu mult riscurile asociate, astfel că recomandarea noastră fermă este vaccinarea” declară dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.