Cardiolog: avalanșă de pacienți cu afecțiuni cardiace, după intrarea în starea de alertă

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV

De când fost ridicată starea de urgență, pacienți cu afecțiuni cardiace au luat cu asalt cabinetele, spune medicul cardiolog Doina Dimulescu, profesor universitar la UMF Carol Davila. Întârzierea prezentării la medic, însă, i-ar putea costa viața pe unii dintre ei. 

Prof Dr Doina Dimulescu, medic primar cardiolog și președinte al Societății Române de Hipertensiune, spune că în perioada stării de urgență și a carantinei impuse în mai multe state s-a observat, în spitale și cabinete, o reducere a prezentării pacienților cu afecțiuni cardiologice. 

„Fenomenul reducerii prezentării pacienților către spital s-a remarcat în primul rând cu privire la infarctul miocardic acut. Mai toate centrele mari de cardiologie intervențională din Europa și din Statele Unite au relatat o reducere cu până la 40% a numărului de pacienți care s-a prezentat cu această patologie. Recomandările Societății Europene de Hipertensiune și a Societății Europene de Cardiologie de a utiliza într-o măsură mult mai mare autodeterminarea tensiunii arteriale la domiciliu ne-au ajutat să folosim telemedicina și să le oferim pacienților noștri recomandări privind modularea tratamentului și eventuale modificări sau măsuri care ar trebui luate”, a declarat medicul cardiolog. 

Avalanșă în cabinete

Profesorul a explicat, pentru DC Medical, că deja secțiile de cardiologie și cabinetele sunt puse în fața unui număr mare de pacienți, care două luni s-au descurcat cum au putut.  Și în unele cazuri, faptul că nu s-au dus la timp la medic este posibil să le fi agravat starea, ceea ce va avea efecte nefaste.  

„Lucrurile se vor schimba în următoarea perioadă. Acum la camerele de gardă din spital și la cabinete este o avalanșă de cazuri cu care nu am putut lua legătura, de pacienți cu evoluție complicată, care au comorbidități și care, stând acasă, au avut ceva mai multe complicații. Vom vedea la sfârșitul anului în ce măsură aceste întârzieri de prezentare și pierderi de momente de intervenție terapeutică se vor traduce în creșteri de mortalitate”, a explicat Prof Dr Doina Dimulescu. 

Este posibil ca, în următoarea perioadă, chiar să ne confruntăm cu o creștere a numărului cazurilor severe, spune președintele Societății Române de Hipertensiune.

„Este posibil. Vedem în ultimii ani foarte mulți tineri (20-40 de ani) cu hipertensiune arterială care, în urma evaluării algoritmului de diagnostic pentru hipertensiune secundară, se dovedesc a avea forme cu debut precoce de hipertensiune arterială esențială, primară. Hipertensiunea arterială este evident cea mai frecventă patologie cardiovasculară asociată cu riscul de apariție a infecției cu COVID-19 și cu o evoluție mai severă. Pe de altă parte, statisticile publicate recente, chiar din China, arată că această corelație între prevalența hipertensiunii și formele mai severe de Covid are legătură și cu o vârstă mai avansată a acestor pacienți. Cum bine se știe, hipertensiunea arterială își crește prevalența odată cu vârsta, iar pacienții la care s-a observat această creștere a riscului de forme severe de Covid-19 și având hipertensiune aveau cam cu o decadă de vârstă mai mult decât media pacienților incluși în studiu”, a arătat prof dr Doina Dimulescu. 

Sartanii și coronavirusul

S-a spus la un moment dat că anumite tratamente pentru afecțiuni cardiologice ar favoriza infecția cu coronavirus. Medicul demontează acest zvon. 

„S-a ridicat suspiciunea la un moment dat că ar putea, prin medierea către enzima de conversie a pătrunderii virusului în mediul intracelular să crească susceptibilitatea acestor pacienți la a dezvolta această boală și eventual boală severă. Nu există nicio legătură nici în sensul favorizării, nici în sensul defavorizării evoluției pacienților cu virus SARS-CoV-2 (coronavirus, n.r.) care se află sub tratament cu inhibitori de enzimă de conversie sau sartani.  Recomandările actuale sunt să nu se întrerupă administrarea acestor medicamente atunci când ele se află în schema de tratament a pacienților care dezvoltă COVID-19”, a punctat prof dr Doina Dimulescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel