Căpușele sunt paraziți externi, greu de văzut, fiind purtătoare de bacterii și care ne trimit în unitățile de primiri urgențe. Căpușele trimit, în fiecare vară, sute de oameni la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor.
Numai la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au ajuns, în luna mai, 101 persoane cu vârste între 1 an și 82 de ani, care au fost mușcate de căpușe, potrivit Monitorul de Suceava.
Vezi și: Telefoanele, transmițătoare de... bacterii. Sunt mai periculoase decât capacul de toaletă
Ce sunt căpușele
Căpuşele sunt artropode parazite ce populează suprafaţa corpului fiind găsite pe tegumentele mamiferelor, în blana lor, pe pielea păsărilor, sau pot chiar ajuge să se prindă de pielea omului. Căpuşele sunt de dimensiuni foarte mici, însă pot fi vizibile cu ochiul liber, masculii sunt negri, iar femelele sunt negre cu abdomenul roşu.
Sunt specii hematofage, cu ajutorul aparatului bucal se hrănesc prin înţepat şi supt şi se prind ferm de pielea animalului sau a omului. Sunt necesare mai multe zile până când sunt saturate cu sânge, timp în care masa lor corporală creşte semnificativ.
Cum ne îmbrăcăm pentru a nu atrage căpușele
Medicul Tudor Ciuhodaru ne explică la ce trebuie să fim atenți atunci când ieșim în natură. Sunt zece aspecte de care trebuie să ținem cont.
- Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.
- Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcați de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).
- În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă.
- Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
- Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un vârf de ac).
La ce trebuie să fim atenți la revenirea de la iarbă verde
Epidemiologul Emilian Imbri a arătat la ce trebuie să fim atenți după ce ne întoarcem din natură.
”După ce am ieșit la iarbă verde este indicat să facem un duș, pentru că îndepărtăm prin duș paraziții care eventual nu au intrat în piele și, în același timp, o inspecție a corpului.
Deci după am inspectat hainele facem și o inspecție a corpului și bine-înțeles dacă vedem că a apărut o aluniță unde nu aveam ne gândim că poate să fie o căpușă și atunci, sigur că putem să luăm al doilea rând de măsuri și anume să ne eliberăm de acest parazit.
Nu este foarte complicat. Sigur, dacă avem posibilitatea să ne adresăm unui serviciu medical, iar un cadru medical, fie mediu, fie medic are și o pensă cu care să extragă căpușa și știe și tehnica pentru asta”, a spus Emilian Imbri, la Digi 24.
Vezi și: Nucile verzi, conținut ridicat de Omega-3. Combat oboseala și previn afecțiunile cardiovasculare
Semne la care să fim atenți după ce ne-a mușcat căpușa
Medicul Tudor Ciuhodaru ne arată semnele la care trebuie să fim atenți după ce ne-a mușcat căpușa. Dacă există simptome, trebuie să ne adresăm medicilor.
- Urmăriţi apariţia oricăror simptome "curioase" atât la nivel muşcăturii cât şi generale precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.
- Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe.
- Mai puțin de 30% de bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice.
Ce nu trebuie să facem dacă ne-a mușcat căpușa
”Dacă nu avem însă această posibilitate, atunci, tot cu o pensetă, nu trebuie să fie una foarte specială, cât să putem să prindem corpul căpușei care este deasupra tegumentului, cât mai aproape de tegument și apoi, prin rotire în sensul invers acelor de ceasornic să o rotim până se eliberează.
De ce este bună această manevră, pentru că se poate trage și ușor în sus, însă foarte atent pentru a nu rupe corpul căpușei fiindcă altfel, dacă capul acestui parazit rămâne în piele se pot provoca infecții locale.
De asemenea, unii recomandă să se dea cu spirt pe căpușă, înainte să fie extrasă, sau cu betadină sau prin încălzire.
Nu este indicat acest lucru, sub nicio formă, pentru că, într-adevăr, căpușei nu-i convine dacă pui spirt medicinal pe ea, dar în momentul acela ea poate elibera, printr-un soi de vărsătură exact acei agenți patogeni pe care nu-i dorim în corpul nostru.
Practic, nu punem nimic pe căpușă și nici nu o încălzim, nu îi facem nimic înainte de a o extrage, o extragem și după facem dezinfecția locului respectiv, cu betadină sau cu spirt medicinal”, a spus epidemiologul Emilian Popovici, la Digi 24.
Cum se scoate căpușa
Trebuie să știm că o căpușă nu zboară și nu sare, dar o găsim peste tot pe unde este verdeață. Poate fi în parc, poate fi în grădina de lângă casă.
Ce ar trebui să facem și e valabil pentru toată lumea, este ca în momentul în care venim de afară, să avem partea observațională, din cap până în picioare. Pentru că se spune că: dacă scoți repede căpușa, mai ales dacă o scoți în întregime, și dacă lucrul acesta s-ar face în cel mult 24 de ore, nu ai nicio problemă. Important e să nu rămână o perioadă lungă de timp și când o scoți, să o scoți corect.
Capul ei intră sub piele și ar trebui să-l scoți corect. Dacă rămâne acolo nu e în regulă", a medicul Adrian Marinescu.
Există o mulțime de "trucuri" pentru scoaterea căpușelor, fie cu un băț de chibrit, fie cu ulei, însă nu sunt neapărat recomandate de către medici.
Encefalita transmisă de căpușe, prevenită prin vaccinare
Encefalita transmisă de căpușe (TBE – Tick Borne Encephalitis) este o boală virală gravă, transmisă în principal de căpușe. Encefalita transmisă de căpușe este o infecție a sistemului nervos central cauzată de virusul encefalitei de căpușe, care poate duce la afecțiuni neurologice, cum ar fi meningita, meningoencefalita și meningoencefalomielita.
Toate grupele de vârstă pot să fie afectate. La copiii cu TBE, sunt frecvente deficiențele cognitive care afectează viața de zi cu zi și care necesită asistență pe termen lung. TBE tinde să fie mai gravă la persoanele vârstnice. 4 Dintre adulții cu TBE, în 27% - 40% din cazuri se produc sechele pe termen lung, de la disfuncție cognitivă până la paralizie spinală.
Spre deosebire de alte infecții bacteriene transmise prin căpușe care pot să fie tratate prin administrarea de antibiotice - nu există o terapie antivirală specifică pentru TBE. TBE poate să fie tratată numai simptomatic. Cea mai eficientă prevenție a TBE este imunizarea activă.
Encefalita de căpușe poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul (cu virus întreg, inactivat) indicat pentru imunizarea activă (profilactică) împotriva encefalitei provocată de căpuşe (TBE), produs de compania Pfizer este disponibil în România cu cele două forme de prezentare: una pentru administrare la copii și adolescenți cu vârste între 1 și 15 ani și forma pentru administrare la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinarea este considerată cea mai eficientă măsură de prevenire a encefalitei transmisă de căpușe.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) recomandă imunizarea TBE pentru persoanele care locuiesc în sau vizitează frecvent pădurile și pajiștile din zonele cu risc TBE.
Ce sunt Borelioza și Bartonella și ce le provoacă
"Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă. Borelioza sau boala Lyme înseamnă același lucru. Boala Ghearelor de pisică sau limforeticuloză benignă de inoculoare este o boală infecțioasă produsă de Bartonella și se manifestă prin inocularea în urma unor leziuni cutanate determinate prin mușcare sau zgâriere de către pisică sau în urma contactului cu saliva pisicii.
Atunci se întâmplă diverse moificări, precum, se inflamează ganglionii, apare o durere care persistă, febră și în general, evoluează la benignă. În concluzie, infecția Borelioza provoacă boala Lyme.
Pentru a ne da seama dacă avem Borelioză și Bartonella este important istoricul pacientului.
La Borelioză este o problemă pentru că cei mai mulți pacienți nu își amintesc acest lucru, adică expunerea într-o zonă unde au existat căpușe, spațiie verzi, umede, mai ales în zonele de agrement, în care nu se dă cu insecticid, mai mult decât atât mușcătura căpușei are și anestezic. Trebuie să fim atenți la căpușele care e ascund și sunt greu de identificat și să notăm data la care am fost mușcați sau data extracției, pentru că recomand să se meargă la doctor să se facă chestia asta.
Simptomele care apar sunt începând de la gripa de vară, la o întreagă simptomatologie care apare în timp. Cele mai multe cazuri de boala Lyme pot fi tratate cu succes cu antibiotice administrate câteva săptămâni", a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.