Fructul care previne demența. Reduce inflamația din creier și îmbunătățește memoria. Are și efect antidepresiv

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
fructul - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro
fructul - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro

Fructul care previne demența. Reduce inflamația din creier și are efect antidepresiv.

Fructul care previne demența. Un nou studiu nou arată că un consum zilnic al acestui fruct poate reduce riscul de demență. Aceste descoperiri vin în contextul în care cercetări anterioare au sugerat că anumite fructe ar putea preveni apariția demenței datorită conținutului lor bogat în antioxidanți. 

Factorii care contribuie sau previn apariția demenței

Deși nu se știe exact ce cauzează demența, cercetările au demonstrat că există o serie de factori care pot crește sau reduce riscul de a dezvolta această afecțiune. Unul dintre acești factori este dieta, conform unui studiu publicat în revista The Lancet în 2020. Mai exact, se sugerează că o dietă mediteraneană, bogată în fructe, legume, alimente integrale și grăsimi sănătoase, poate fi un bun punct de plecare.

Vezi și: Petele albe de pe unghii, dincolo de deficitul de calciu. Șapte afecțiuni pe care le indică. Unele pun viața în pericol

Căpșunile previn demența

Acum, cercetările au identificat un anumit fruct care ar putea contribui la reducerea declinului cognitiv. Un nou studiu, publicat în revista Nutrients, a constatat că un consum zilnic de căpșuni ar putea reduce riscul de demență pentru anumite persoane de vârstă mijlocie.

Studiul s-a bazat pe cercetări anterioare realizate de Universitatea din Cincinnati din SUA, care au arătat că și consumul de afine a avut un efect similar. Conform unui articol publicat în Science Daily, coordonatorul studiului, Robert Krikorian, a explicat că fructele de pădure mențin funcționarea creierului.

”Atât căpșunile, cât și afinele conțin antioxidanți numiți antocianine, care au fost implicați în diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea metabolismului și a capacităților cognitive. Există date epidemiologice care sugerează că persoanele care consumă regulat căpșuni sau afine au o rată mai lentă de declin cognitiv odată cu înaintarea în vârstă”, a explicat dr. Robert Krikorian, potrivit Express.

Vezi și: De ce să nu sufli în butoiul cu varză. Carmen Dorobăț: Duce la accidente în zona cardiacă, pulmonară și cerebrală

În plus față de antocianine, Robert a menționat că căpșunile conțin și alți micronutrienți numiți elagitannine și acid elagic, care au fost asociați cu alte beneficii pentru sănătate.

În cadrul studiului, au fost înrolați 30 de participanți supraponderali cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, cu plângeri privind declinul cognitiv ușor. Robert a spus că aceștia aveau un risc crescut de a dezvolta demență în vârsta a treia și alte afecțiuni comune.

Timp de 12 săptămâni, participanții au renunțat la consumul oricărui tip de fructe de pădure. O jumătate a grupului a primit pulberi care conțineau echivalentul a unei căni de căpșuni întregi (mărimea standard a porției), în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo, care trebuia amestecat cu apă și consumat la micul dejun.

Aceștia au fost supuși unor teste care măsurau anumite abilități cognitive, cum ar fi memoria pe termen lung. Cercetătorii au urmărit și starea lor de spirit, intensitatea simptomelor depresive și datele metabolice pe parcursul studiului.

Vezi și: Simptomele cancerului, confundate cu gripa. Avertisment: Primești o veste proastă: CANCER

Fructele de pădure au și efecte antidepresive

În general, s-a constatat că cei care au consumat pulberea de căpșuni au avut ”interferență redusă a memoriei” și au prezentat mai puține simptome depresive.

”Interferența redusă a memoriei se referă la mai puțina confuzie a termenilor semantic corelați într-un test de învățare a listei de cuvinte. Acest fenomen este în general considerat a reflecta un control mai bun al executivului în ceea ce privește rezistența la intruziunea cuvintelor care nu sunt țintă în timpul testării memoriei.

Abilitățile executive încep să decline în mijlocul vieții, iar excesul de grăsime abdominală, precum rezistența la insulină și obezitatea, va tendința să crească inflamația, inclusiv în creier. Prin urmare, s-ar putea considera că grupul nostru de persoane de vârstă mijlocie, supraponderale și cu risc de diabet avea niveluri mai mari de inflamație care au contribuit cel puțin la un ușor deficit al abilităților executive.

În consecință, efectele benefice pe care le-am observat ar putea fi legate de moderarea inflamației în grupul de persoane care au consumat căpșuni”, a spus Robert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel