Intrăm, cu pași rapizi, în sezonul estival. Odată cu bucuria vacanței, vine și teama că nu vom reuși să scăpăm de kilogramele acumulate în perioada sărbătorilor.
Am stat de vorbă cu dr. Șerban Damian, medic nutriționist, pentru a afla care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumăm în sezonul cald.
Care sunt alimentele cu care ne putem ”împrieteni” în sezonul cald
„Dacă suntem 'dușmani' cu legumele și cu verdețurile, acestea sunt, să zicem, alimentele care sunt specifice sezonului cald, respectiv legumele și fructele, și sunt suficient de mulți oameni care nu consumă nici pe departe genul acesta de alimente. Cu ele ne putem împrieteni, în cazul în care constatăm că nu avem suficiente fructe și legume în alimentația noastră. Două treimi din alimentație ar trebui să fie reprezentată de alimente de origine vegetală, aici includem și cerealele, dar cereale se presupune că le consumăm și în alte perioade ale anului, nu sunt neapărat apanajul sezonului cald.
Aș considera că putem să ne orientăm către toate legumele și fructele de sezon, să le consumăm atunci când apar, când sunt proaspete, chiar dacă, în principiu, în zilele noastre, găsim la supermarketuri orice, oricând, dar mult mai sănătos este să consumăm un fruct în perioada în care a fost recoltat. Acum, de exemplu, sunt căpșunele pe piață. Să ne bucurăm de ele, mai ales dacă sunt de la producători locali, avem și avantajul că susținem producătorii aceștia”, a explicat dr. Șerban Damian pentru Spectacola.
Dieta rapidă pentru sezonul estival. Dr. Șerban Damian: Există o singură variantă
Căpșunele, vișinele și cireșele, fructele VEDETĂ ale sezonului
Căpșunele, cireșele și vișinele sunt primele fructe care deschid sezonul. Ce beneficii ne aduc și cum ar trebui consumate?
”Acestea sunt fructe foarte hrănitoare, prin aportul mare de antioxidanți. Vișinele și cireșele o cantitate mare de antocianine, acestea sunt substanțe care au rol în întărirea organismului împotriva afecțiunilor, practic ajută sistemul imunitar să facă față mai bine tuturor atacurilor externe. Pe lângă asta, sunt surse bune de minerale și de vitamine, au zaharuri, dar care poate fi și un lucru bun și un lucru rău. Contează foarte mult cantitatea în care le consumăm”, a mai spus medicul.
Citește mai departe pe Spectacola.
Vezi și: Dieta cu căpșuni. Ce beneficii au ”vedetele primăverii”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.