Capsaicina poate ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate. Există și unele reacții adverse la care trebuie să fiți atenți.
Capsaicina, ce este
Capsaicina este ingredientul activ în multe ardei iute diferite și este compusul care dă acestor ardei mușcătura lor picantă. Capsaicina este un tip de capsaicinoid și este un iritant foarte puternic, astfel încât folosindu-l pentru ameliorarea durerii și inflamației pare contraintuitiv. Cu toate acestea, există o serie de beneficii impresionante pentru sănătate prin utilizarea acestui extract, astfel încât consumul de ardei și alimente picante sunt adesea încurajate pentru puterea metabolică și sistemul imunitar.
Singurele alimente în care se găsesc capsaicină sunt:
- Ardei iute, inclusiv ardei gras, ardei jalapeño și ardei cayenne, printre altele
- Curry
- Condimente, cum ar fi boia de ardei
Capsaicina, compus iritant
Din cauza naturii iritante a acestui compus, uneori este necesar ca aceasta să fie neutralizată, astfel încât atunci când consumi ardei iute să nu mai simți senzația de arsură. Consumul de lapte este o modalitate excelentă de a neutraliza efectele acestui extract de neuropeptide, deoarece grăsimile și proteinele animale se leagă de aceiași receptori din gură, potrivit Organic Facts.
Capsaicina, beneficii pentru sănătate
Beneficiile majore pentru sănătate ale capsaicinei includ capacitatea sa de a calma durerile de cap, gestiona diabetul zaharat, ajutor în eforturile de pierdere în greutate, îmbunătăți digestia, și de a atenua durerea, printre altele.
Capsaicina, potențial anticancerigen
În timp ce corelația pozitivă între capsaicină și cancer este încă contestată și trebuie să fie susținută cu studii la scară largă, Memorial Sloan Kettering Cancer Center subliniază că există unele proprietăți anticancerigene ale acestei componente. Potrivit unor studii, capsaicina ar putea fi exploatată pentru potențialul său antiproliferativ și chemopreventiv împotriva cancerului de prostă, sân, și cancerul vezicii urinare. De asemenea, s-ar putea dovedi benefică împotriva neuropatiei periferice induse de chimioterapie prin ameliorarea durerii.
Capsaicina tratează afecțiunile pielii
Când aplicați această substanță pe piele, aceasta va ajuta la calmarea durerii și inflamației, deși poate provoca iritații sau disconfort inițial. Prin blocarea receptorilor de durere din piele, se poate reduce disconfortul cronic.
Capsaicina este benefică în cazul diabeticilor
Capsaicina poate fi utilă în gestionarea diabetului zaharat. Un studiu din 2017 publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry că natura picantă a capsaicinei ar putea fi de ajutor în gestionarea nivelului de zahăr din sânge. În plus, capsaicina este, de asemenea, eficientă în reducerea durerii induse de nefropatie diabetică.
Capsaicina, efect în curele de slăbire
Prin stimularea metabolismului și ajutând la detoxifierea organismului, această substanță poate ajuta întregul sistem să ruleze mai lin și de a face antrenamentele mai eficiente.
Studiile au descoperit că capsaicina poate crește metabolismul, ceea ce crește rata la care utilizați energie și arde depozitele de grăsime. De asemenea, vă poate scădea apetitul, ceea ce vă poate ajuta să mâncați mai puțin decât în mod normal.
Capsaicina poate ajuta la reglarea sistemului digestiv și eliminarea deșeurilor mai eficient, reducând astfel simptomele de diaree și constipație.
Capsaicina, remediu împotriva durerilor
Capsaicina este compusul activ din anumite creme destinate durerilor. Aplicarea acestei substanțe pe tâmple, sub formă de unguent, poate ajuta la relaxarea presiunii din cap și la calmarea simptomelor migrenelor.
Capsaicina, proprietăți antiinflamatorii
Capsaicina are calități antiinflamatorii. Acest lucru o face un supliment eficient pentru promovarea sănătății inimii. De exemplu, un studiu de trei luni a constatat că un consum de capsaicină a redus semnificativ factorii de risc de boli de inimă la adulții care au avut un nivel scăzut de colesterol, notează WEB.MD.
Capsaicina, efecte adverse
Capsaicina poate provoca anumite reacții adverse. Plasturii cu capsaicină sunt uneori folosiți terapeutic pentru ameliorarea durerii, dar concentrațiile mai mari de capsaicină ar putea provoca anumite probleme. Greața și vărsăturile sunt un efect secundar frecvent raportate ale acestor plasturi.
Vezi și: De ce îți cade părul în timpul iernii. Ce poți face pentru a preveni acest lucru. Ce rol are căciula
Capsaicina din ardei este cunoscută pentru a irita mucoasa tractului digestiv și poate provoaca un stomac deranjat și diaree. De asemenea, poate provoca digerarea alimentelor prea repede, ceea ce poate face ca scaunul să ardă pe măsură ce trece prin corp.
Printre acestea se numără:
-Iritație
- Umflătură
- Roșeață
- Fotosensibilitate crescută
- Reacții alergice grave, cum ar fi dificultăți de respirație și urticarie
- Aritmii cardiace neregulate în cazuri rare
- Creșterea tensiunii arteriale
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.