Una dintre 3 studente sar intenționat peste mese ca să nu se îngrașe și ca să poată consuma câte un pahar, două, trei, cu prietenii. 82,7% în procente. Este concluzia unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Australia de Sud la care au participat 479 de studente, între 18 și 24 de ani, și care avertizează asupra unui fenomen îngrijorător pe care l-au numit "drunkorexia". Ca definiție, acest concept s-ar traduce prin comportament dăunător și periculos în care tiparele de alimentație dezordonate sunt folosite pentru a compensa efectele negative ale consumului de alcool în exces, cum ar fi creșterea în greutate.
Mai mult de 28% au sărit intenționat și periodic peste mese și au consumat băuturi alcoolice scăzute în calorii sau fără zahăr. Acestea au făcut și exerciții fizice după ce au băut ca să reducă numărul de calorii.
"Consumul excesiv de alcool combinat cu modele de alimentație restrictive și dezordonate este extrem de periculos și poate crește dramatic riscul de a dezvolta consecințe fizice și psihice grave, inclusiv hipoglicemie, ciroză hepatică, deficiențe nutritive, leziuni ale creierului și inimii, pierderi de memorie, opriri, depresie și cognitive deficite", afirmă psihologul și autorul studiului, Alycia Powell-Jones.
Potrivit acesteia, la baza acestui comportament stau argumente precum integrarea într-un grup, autocontrolul insuficient, lipsa suportului emoțional, izolarea socială.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.