Candidoza vaginală este o infecție fungică produsă cel mai frecvent de Candida Albicans, o ciupercă ce poate trăi, alături de alte microorganisme, în tubul digestiv, pe piele și pe mucoase, inclusiv la nivelul florei vaginale. De cele mai multe ori prezența acestei ciuperci nu cauzează probleme, dar în funcție de anumiți factori poate să apară supraînmulțirea acestora și deci apariția infecțiilor.
Candida Albicans poate provoca infecții la nivelul vaginului, a tractului urinar sau a gurii, și afectează în mod mai frecvent femeile.
Candidoza vaginală, cauze și simptome
Candidoza vaginală apare de obicei atunci când se modifică echilibrul din vagin. Acesta poate fi cauzat de:
- sarcină;
- diabet;
- unele medicamente, inclusiv antibioticele și pilulele contraceptive;
- utilizarea unor dușuri și spray-uri vaginale, lubrifianți sau spermicide;
- un sistem imunitar slăbit;
- purtarea unei lenjerii de corp care nu respiră sau a unui costum de baie ud.
Ocazional, infecția poate fi transmisă de la o persoană la alta în timpul actului sexual.
Simptomele candidozei vaginale pot fi de la ușoare la moderate și pot include:
- prurit extrem la nivelul vaginului;
- înroșire și umflare la nivelul vaginului și al vulvei - partea exterioară a organelor genitale feminine;
- durere și senzație de arsură la urinare;
- disconfort în timpul actului sexual;
- scurgere albă, ”brânzoasă”, din vagin.
Bărbații cu infecție cu Candida Albicans pot prezenta erupție cutanată și mâncărimi pe penis.
”Simptomele candidozei nu sunt specifice infecției candidozice, iar dacă avem o persoană tânără, cu un partener sexual instabil sau nu de încredere, recomand să își facă și analize pentru bolile cu transmitere sexuală, pentru că dacă trecem pe lângă o infecție cu transmitere sexuală care poate afecta fertilitatea, mai târziu prețul poate fi mult mai mare”, a explicat dr. Tamara Sava, medic obstretică-ginecologie, pe contul său de socializare.
Candidoza vaginală, complicații
Infecțiile cu Candida Albicans se agravează, în general, dacă nu sunt tratate corespunzător și pot duce la o serie de complicații, astfel:
- infecția poate ajunge în sânge, respectiv la organele vitale;
- crește riscul de naștere prematură și de avort spontan, în cazul infecției în timpul sarcinii;
- infecția poate fi transmisă copilului la naștere.
De aceea este necesară o diagnosticare rapidă și corectă, precum și un tratament adecvat.
Candidoza vaginală, diagnostic și tratament
Pentru diagnosticarea corectă a candidozei vaginale, medicul va lua în calcul istoricul medical al pacientului, având în vedere că infecția este favorizată de anumiți factori.
De asemenea se va efectua și un test de sânge pentru a vedea dacă ciuperca este sau nu prezentă în sânge. Totodată va fi efectuat un examen pelvin, precum și analiza secrețiilor vaginale, notează WebMD.
În ceea ce privește tratamentul, acesta depinde de severitatea și frecvența infecțiilor. În cazul episoadelor ușoare spre moderate se recomandă tratament antifungic - oral și local, pentru o perioadă mai scurtă de timp (3-7 zile), în timp ce pentru episoadele mai severe, cu recidive, este recomandată terapie vaginală pe termen lung (zilnic, timp de 2 săptămâni) și orală, precum și tratament rezistent la azoli, acid boric sub formă de ovul de introdus în vagin.
Candidoza vaginală, prevenție
Având în vedere factorii care cauzează infecția cu Candida Albicans, se recomandă evitarea:
- spălăturilor vaginale;
- produsele de igienă intimă parfumate;
- băile fierbinți;
- rămânerea pe o perioadă mai lungă de timp îmbrăcată cu costumul de baie ud;
- se recomandă, de asemenea, schimbarea frecventă a absorbantului în timpul menstruației, precum și o atenție sporită privind ștergerea corectă a zonelor intime.
În cazul unei persoane cu diabet, este recomandată ținerea sub control a glicemiei.
Menstruația, mituri și adevăruri. La ce trebuie să fii atentă la ”ciclu”
Menstruația este, din păcate, un subiect tabu pentru multe dintre femeile din România.
Invitat în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV, dr. Cătălin Haiduc, medic primar obstretică-ginecologie, a vorbit despre ”miturile și adevărurile” legate de menstruație. Mai mult, precizează medicul, referindu-se la durerile menstruale, acestea pot fi patologice.
”Durerile sunt foarte subiective și fiecare persoană persoană percepe durerea într-un anume fel. Menstruațiile dureroase sunt frecvente, dar menstruațiile foarte dureroase pot fi patologice și de aceea, pacientele care au dureri semnificative în timpul menstruației este bine să ceară părerea unui ginecolog”, a explicat medicul. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.