Impactul negativ al plasticului asupra mediului și sănătății umane este semnificativ și prezintă o serie de probleme.
Plasticul este omniprezent în mediu și poate persista timp de secole. Majoritatea plasticului nu se descompune complet, în schimb, se fragmentează în mici particule, cunoscute sub numele de microplastice. Aceste microplastice pot ajunge în ecosistemele acvatice, poluând oceanele, râurile, lacurile și alte corpuri de apă. Ele pot fi ingerate de către animale marine și pot ajunge, în cele din urmă, în lanțul trofic, inclusiv în alimentele pe care le consumăm.
"Când te gândești că cea mai mare realizare a omenirii pe anul 2023 a fost legarea dopului de sticlă", este gluma care circulă pe Internet și care a devenit virală pe rețelele de socializare.
Uniunea Europeană a propus o soluție pentru a colecta mai ușor deșeurile din plastic. Astfel, mai multe firme producătoare de băuturi au luat decizia de a se alinia soluției UE și au legat capacul de sticlă, lucru care a stârnit multă revoltă în rândul consumatorilor.
Astfel, capacul mai multor sticle nu se mai desface cu totul, ci are un inel de siguranță de pe sticlă.
"Este o directivă UE ce va intra în vigoare în iulie 2024. Ideea din spatele ei: sticlele să fie returnate împreună cu capacul. Dacă un capac rămâne atașat de sticlă, acesta nu poate fi pierdut și rămâne în bucla de reciclare. Și dacă noul sistem este folosit corect, mica schimbare nu ar trebui să reducă plăcerea de a bea", a transmis o mare companie producătoare de suc.
Comentariile la această glumă sunt copioase, iar oamenii nu încetează să lase comentarii despre dopul legat de majoritatea sticlelor de suc sau apă și chiar și de lapte sau alte băuturi.
- "Este ilegală această invenție. Nu e brevetată și nici nu e trecută pe etichetă. Trebuie actionați în judecată pentru despăgubiri deoarece mulți consumatori s-au ranit"
- "Ca să nu mă enervez, nu mai cumpăr!"
- "Asta cu dopu’ fu revoluționară"
- "Da, eu chiar aș vrea să-l cunosc pe ala care a avut ideea dopului. Cred că e același cu ăla care a decis să plătești separat zahărul din cafea, la benzinărie. Și paharul de plastic, pentru iaurt"
Completarea glumei a venit imediat: "După legarea dopului de sticlă, din 2023, urmează legarea sticlei de bax. Astfel, reciclarea va fi mult mai rapidă și mai ieftină"
- "Unde ne îndreptam cu siguranța nu este bine! Oamenii au dispărut. A ramas doar multă lume"
- "Zi mersi că nu ți-a legat sulu’ de hârtie igenică de izmene!"
Ei bine, toți europenii, printre care și românii, trebuie să se obișnuiască să bea sucul sau apa cu dopul atașat de sticlă, ceea ce este și va fi incomod pentru majoritatea.
Acest demers susține că până în 2030 ar trebui redusă cantitatea de deșeuri de plastic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.