Ce reprezintă, de fapt, cafeaua pentru creier. Cofeina, un ingredient activ prezent în cafea, este cunoscută pentru proprietățile sale stimulatoare. Aceasta acționează asupra sistemului nervos central, îmbunătățind starea de alertă și reducând oboseala.
Când și cum se bea cafeaua
Acad. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum trebuie, de fapt, să bem cafeaua.
”Cafeaua trebuie băută. Este o plăcere, nu numai gustul, mirosul. Cafeaua este o plăcere, este relaxare. Nu putem tăia cafeaua. Trebuie să avem ore de relaxare cu cafeaua în față. Este perfectă. Cafeaua trebuie să ne preocupe din foarte multe puncte de vedere: culoare, gestică, miros, timp de preparare, ce fel de cafea ne place.
Cafeaua trebuie băută dimineața, dar relaxați. Nu în fugă, nu cu un copil de mână, cu un telefon în cealaltă mână. Cafeaua trebuie să fie relaxare și plăcere.
A doua cafea, eu o pregătesc când încep lucrul după-amiază. Îmi face plăcere și a doua cafea”, a explicat acad. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
beneficiile potențiale ale cafelei pot varia de la o persoană la alta, iar excesul de cafeină poate duce la efecte secundare negative, cum ar fi insomnie, anxietate și tulburări digestive.
Cafea - FOTO: Freepik
Cafeaua, beneficii pentru creier
Cafeaua conține antioxidanți, care pot ajuta la protejarea celulelor creierului împotriva stresului oxidativ și a deteriorării. Cafeaua conține sute de compuși bioactivi care contribuie la potențialele sale beneficii semnificative pentru sănătate.
Mulți dintre acești compuși sunt antioxidanți, care luptă împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi nocivi în celulele tale.
Iată cei mai importanți compuși activi din cafea:
Cafeina: Principalul ingredient activ din cafea, cafeina stimulează sistemul nervos central.
Acizii clorogenici: Acești antioxidanți polifenolici pot beneficia anumitor căi biologice, cum ar fi metabolismul zahărului din sânge și tensiunea arterială crescută.
Cafestol și kahweol: Prezenți în uleiul natural al cafelei, acești compuși se găsesc în cantități mari în cafeaua nefiltrată.
Trigonelină: Acest compus alcaloid este instabil la temperaturi ridicate, iar în timpul prăjirii se transformă în acid nicotinic, cunoscut și sub denumirea de niacină (vitamina B3), potrivit Healthline.
Cafeaua poate oferi mai multe beneficii creierului, iar acestea sunt în mare parte asociate cu compușii activi din cafea, precum cafeina și antioxidanții. Iată câteva dintre beneficiile potențiale ale consumului moderat de cafea asupra creierului:
Stimularea cognitivă: Cafeina, principalul compus activ din cafea, este un stimulant al sistemului nervos central. Consumul moderat poate îmbunătăți starea de alertă, concentrarea, timpul de reacție și memoria pe termen scurt.
Protecție împotriva declinului cognitiv: Unele studii sugerează că consumul regulat de cafea poate fi asociat cu un risc mai mic de declin cognitiv legat de vârstă și poate contribui la reducerea riscului de boli neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson.
Efecte antioxidante: Cafeaua este bogată în antioxidanți, cum ar fi acizii clorogenici, care pot ajuta la protejarea celulelor creierului împotriva stresului oxidativ și a deteriorării celulare.
Îmbunătățirea dispoziției și a stării de spirit: Consumul moderat de cafea poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit și poate reduce riscul de depresie.
Cafeina poate influența eliberarea neurotransmițătorilor asociate cu starea de bine, cum ar fi dopamina și serotonină.
Reducerea riscului de accident vascular cerebral: Unele cercetări sugerează că consumul regulat de cafea poate fi asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral, probabil datorită efectelor sale asupra tensiunii arteriale și a sistemului cardiovascular.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.