Când și cum se ajunge la dializă. Mircescu: Este tulburător. Supraviețuirea pacienților este redusă cu 80%

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
dializa - Foto: Freepick
dializa - Foto: Freepick

Ce se întâmplă cu pacienții care ajung la dializă. Ce presupune acest tratament.

Dializa este necesară atunci când rinichii nu mai sunt capabili să își îndeplineasca funcţiile și apare insuficiența renală avansată.Teoretic trebuie apelat la dializă dacă funcția rinichiului scade sub 10%, dar există diferențe de la pacient la pacient, diferențe influentate de statusul general al pacientului, de asocierea altor patologii.

Prof. Univ. Dr. Gabriel Mircescu, Medic Primar Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, București, a explicat în cadrul dezbaterii cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi, riscul ignorării”, de la DC MEDICAL, care sunt problemele legate de tratamentul substitutiv renal. 

”O să vă descriu câteva probleme pe care le are tratamentul substitutiv renal, în România. Tratamentul substitutiv renal are două componente:

- componenta de transplant

- componenta de dializă

Dacă ne referim la bolnavii dializați, vedeți niște date referitoare la calea de abord vascular. Calea de abord vascular a fost considerată inițial ”călcâiul lui Ahile” al dializei, al hemodializei. Această cale de abord vascular trebuie realizată chirurgical și trebuie realizată cu cel puțin 6 luni înainte de începerea tratamentului prin dializă.

Recomandările de ghid sunt ca peste 70-80% din bolnavii hemodializați să aibă cale de abord construită la momentul începerii dializei.

Situația din România arată că trendul este descrescător pentru pacienții care au chisturi. În ultimii trei ani s-a înjumătățit proporția pacienților cu hemodializă tratați cale de abord fistulă, astfel încât în momentul acesta numai 18% față de 80% cât ar fi indicația de ghid pentru această modalitate de tratament. 

Se întâmplă din cauză că bolnavii sunt târziu descoperiți și ajung târziu la nefrologi și nu pot fi pregătiți corespunzător pentru dializă. Ceea ce este tulburător este faptul că inițierea tratamentului prin caterere care sunt asociate cu o mulțime complicații, infecții se ajunge ca supraviețuirea pacienților să fie redusă cu 80%. 

Practic, se înjumătățește durata de viața a unui pacient care începe dializa prin cateter. Boala cronică de rinichi trebuie inclusă în pachetul de măsuri preventive”, a precizat prof. Univ. Dr. Gabriel Mircescu, Medic Primar Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, București, a explicat în cadrul dezbaterii cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi, riscul ignorării”, de la DC MEDICAL. 

prof. Univ. Dr. Gabriel Mircescu, Medic Primar Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, București

Componenta financiară, piatră de moară

”Al doilea aspect se referă la estimarea necesităților bugetare. În principiu, Casa Națională de Asigurări de Sănătate plătește servicii, servicii de dializă care pot fi hemodializă, hemodiafiltrare sau dializă peritoneală. Normarea trebuie făcută în funcție de volumul de servicii care urmează a fi prestat. 

Volumul acesta este foarte ușor de evaluat. Dacă ne uităm la numărul de bolnavi, vedem că numărul de pacienți care a scăzut în cursul pandemiei prin mortalitate și adresabilitatea redusă a pacienților începe să se redreseze. Creșterea numărului de bolnavi este de 9%, în timp ce creșterea serviciilor este de 3%. 

Dacă am bugeta plecând de la numărul de bolnavi, am avea niște cifre fals mai mari ale numărului de servicii. De aceea, din acest motiv, este extrem de important ca valoarea bugetară să fie evaluată în funcție de numărul de tratamente care se fac și nu în funcție de numărul de bolnavi, cum se întâmplă în prezent.

Al treilea aspect referitor la bugetare vizează tarifele. Costurile materiale, nu ale tuturor componentelor de cost ale serviciului de dializă, au crescut enorm. Asta face ca, în momentul de față, costurile tratamentului numai al materialelor să fie de 7-8 ori mai mari decât ceea ce rambursează Casa. Ca urmare, tratamentul acesta este nesustenabil. Măsura aceasta de neajustare a tarifului în funcție de valorile materialor duce la dispariția dializei peritoneale și acesta este motivul pentru care numărul de bolnavi scade. 

Ar trebui corelate creșterile de cost cu tarifele rambursate de Casă. Tarifele de cost suferă modificări din cauza cursului de schimb valutar, majoritatea materialelor vin din import, se adaugă inflația, se adaugă creșterea prețurilor. Acești indicatori acționează combinat, dar sunt perfect cuantificabili.

Din cauza asta, soluția foarte simplă și la îndemână ar fi ca prin consultață financiară să stabilească un indicator global de variație a tarifului în funcție de acești parametri. Indicatorul acesta sintetic ar permite, fără tergiversări de luni și ani de zile, ajustarea tarifelor în funcție de situația real existentă. 

Estimarea de cheltuieli pentru anul în curs este undeva la 1,4 miliarde. Casa a bugetat numai un miliard. Rezultă un deficit bugetar de 28%, ceea ce înseamnă că poate fi acoperit tratamentul numai pentru 9 luni de zile. În măsura în care avem cheltuieli anticipabile ar fi absurd să bugetezi de la început un așa deficit mare”, a mai precizat Prof. Univ. Dr. Gabriel Mircescu, Medic Primar Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, București. 

Criză de nefrologi

”Sunt relativ puțin nefrologi. Sunt 400 de nefrologi și dacă ne uităm că există 142 de centre, cam 2 nefrologi ar trebui să lucreze în fiecare centru. Asta înseamnă că majoritatea nefrologilor lucrează în centre de dializă sau în spitale. Nu mai discutăm despre distribuția teritorială neomogenă a nefrologilor. 

Este unul dintre motivele pentru care comunicarea cu medicii de familie este deficitară. Practic, nu știu cui să se adreseze. Soluția de fond ar fi ca programul medicilor care lucrează în Dializă să fie flexibilizat. Bolnavii care fac tratament prin dializă vin de 3 ori pe săptămână la spital, sunt văzuți de 3 ori pe săptămână de medici și în condițiile tehnologice actuale, este mult prea mult. 

E un exces de consum al timpului medicilor. Programul de lucru al medicilor care lucrează în centre de dializă ar trebui flexibilizat și asta se poate realiza odată cu noul regulament de organizare și funcționare al unităților de dializă. 

În plus, având în vedere că îngrijirea acestor pacienți trebuie făcută în ambulator, parte din problema va fi rezolvată în urma propunerilor făcute de Societatea Română de Nefrologie către Casă, în sensul creșterii tarifelor sau ajustării tarifelor pentru spitalizarea de zi și mai trebuie contribuit cu ameliorarea decontării pentru serviciile de ambulatoriu, care în acest moment este minoră”, a mai explicat prof. Univ. Dr. Gabriel Mircescu, Medic Primar Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, București, în cadrul dezbaterii cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi, riscul ignorării”, de la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel