Când se termină pandemia de COVID în contexul în care la nivel global încă se înregistrează un număr ridicat de îmbolnăviri. Despre aceste lucruri a vorbit prof. univ. dr. Emilian Popovici în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate.
Când se trece la faza endemică
”În momentul acesta, știm cu toții că OMS a dat un semnal de posibilitate a catalogării de la pandemie la endemie. Unora li se pare forțată această propunere ținând cont de numărul mare de infecții care se înregistrează în prezent și de rata destul de crescută de mortalitate care depășește ceea ce se înregistrează la gripă.
Există o serie de argumente și majoritatea datelor colectate de la studiile genomice și studiile pe ape reziduale, sugerează această nouă realitate, respectiv intrarea în faza endemică.
Sunt niște argumente și este un fapt important. Avem imunitatea postinfecțioasă și imunitatea post-vaccinală care sunt remarcabile.
De peste un an de zile, Omicron cu subvariantele sale generează multe infecții, dar cu forme clinice ușoare sau medii. Sunt și forme mai grave, pentru cazuri de ATI, dar fără o presiune deosebită pe sistemul medical.
Un alt argument este cel legat de percepția populației care este schimbată. Putem să observăm că deși oamenii sunt conștienți de faptul că se pot infecta, frecventează colectivitățile, nu poartă mască. E un comportament ca în cazul gripei.
FDA preciza indicațiile pentru booster și spunea că recomandarea este pentru persoanele de peste 65 de ani și pentru cei care au comorbidități”, a precizat prof. univ. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Vezi și: Cancerul de colon, semne urât mirositoare. La ce să fii atent dacă ești constipat sau ai diaree
Ce înseamnă endemie
”Denumirea de pandemie se poate să o schimbăm ca forme de manifestare în endemie sau hiperendemie pentru că vorbim de o primă fază care merge ca număr mare de îmbolnăviri, urmând ca dacă evoluția va continua cu aceleași variante, respectiv Omicron să genereze noi subvariante cu aceleași caracteristici, să trecem la o endemie clasică.
Endemia înseamnă un virus stabil și predictibil. Semnele de peste un an de zile, stăpânesc situația. Există posibilitatea ca acest virus să genereze din nou variante de tipul Delta, dar noi sperăm să nu se întâmple.
Nu avem nicio garanție în sensul acesta. Virusul infectează mult, în continuare, și infectând greșește și greșind generează noi subvariante. Nu putem să așteptăm încă foarte multă vreme să se întâmple un asemenea lucru. Important e să abordăm ce se întâmplă acum.
Acum este un moment favorabil pentru această nouă realitate, respectiv pentru realitate endemică.
Această schimbare dacă se va face de încadrare de la pandemie sau endemie sau hiperendemie nu înseamnă că nu mai trebuie să faci nimic. E o schimbare de încadrare. Putem să avem endemie cu număr mare de îmbolnăviri
Această schimbarea de încadrare, va însemna măsuri regionale, măsuri locale acolo unde situația o impune și va însemna măsurile pe care le ia individual fiecare. Oamenii la nivelul de informare pe care îl au, trebuie să știe exact ce au de făcut în funcție de ce se întâmplă în jurul lor.
Știm care sunt măsurile salvatoare și nu avem decât să le punem în practică în funcție de cum evoluează situația epidemiologică în jurul nostrum”, a mai precizat prof. univ. dr. Emilian Popovici.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.