Când se recomandă infultrațiile. O infiltrație este o injecție care constă într-o puncție într-o articulație sau în țesutul moale periarticular afectat de inflamație.
Infiltrațiile prescrise corect pot fi o soluție excelentă pentru probleme precum bursita sau tendinita sau pentru disconfortul fizic care vă împiedică să vă desfășurați în mod normal viața de zi cu zi, nu numai că ameliorează durerea, dar oferă și o soluție la durere.
Pot fi injectate diferite substanțe lichide, cum ar fi componente articulare precum colagenul sau acidul hialuronic, antiinflamatoare sau factori de creștere și plasmă bogată în trombocite (PRP).
Infiltrațiile pot fi utilizate pentru a trata patologiile de origine reumatică - crize de artrită, inflamații - și de origine traumatică, cum ar fi bursita, tendinita, epicondilita sau blocajele nervoase. Patologiile frecvente, cum ar fi degetul în primăvară, sindromul de tunel carpian sau umărul dureros, pot fi tratate cu ajutorul lor, potrivit TIB Health.
Dr. Alin Pandea, medic primar chirurg ortoped, a explicat pe pagina sa de Facebook, când se recomandă infiltrațiile.
”În urma unui consult ortopedic, de multe ori, se recomandă efectuarea unei infiltrații.
De ce trebuie să facem infiltrații?
Sigur că nu ar trebui să facem infiltrații pentru că așa se făceau în urmă cu zeci de ani, sau pentru a creşte vânzările firmelor producătoare, sau pentru promisiuni că se va trata artroza.
Infiltrațiile sunt recomandate pentru:
- tratarea durerilor artrozice
- evitarea unei intervenții chirurgicale care va agrava sănătatea articulaţiei pe viitor (de ex: curățarea meniscului).
- amânarea unei intervenții chirurgicale.
- tratarea unor afecțiuni ale ligamentelor și tendoanelor.
- în scop diagnostic (de exemplu: durerea de șold este determinată de o afecțiune a articulaţiei coxofemurale sau a coloanei)”, a explicat dr. Alin Pandea, medic primar chirurg ortoped, pe pagina sa de socializare.
Vezi și: La ce să ai mare grijă când mănânci castraveți covăsiți. Te pot îmbolnăvi grav
De ce se efectuează?
Infiltrațiile sunt folosite pentru a rezolva probleme și dureri articulare sau dureri ale țesuturilor moi, cum ar fi mușchii, tendoanele. Aceste infiltrații pot fi aplicate atât în zonele interioare ale marilor cavități articulare, cum ar fi genunchiul, încheietura mâinii sau umărul, cât și în țesuturile din jur, cum ar fi ligamentele sau tendoanele.
Pentru a vorbi de infiltrații, trebuie făcută o distincție în funcție de tipul de afecțiune articulară:
Afecțiuni articulare degenerative: sunt cele produse de uzură, cum ar fi uzura cartilajului sau osteoartrita. Afecțiuni articulare inflamatorii: sunt cele în care este afectată membrana sinovială, cum ar fi artrita. În cazul unei infiltrații, se introduc medicamente în articulațiile deteriorate care acuză dureri.
În ce constau infiltrațiile?
O infiltrație nu este altceva decât injectarea unui medicament într-o zonă dureroasă a corpului. Este o tehnică simplă, deoarece poate fi efectuată în regim ambulatoriu, fiind necesare doar o seringă și condiții de asepsie - condiții de igienă - pentru a evita posibilele infecții. Odată ce medicamentul a fost injectat în zona dureroasă, acesta își prelungește acțiunea în zona respectivă.
Pregătirea pentru infiltrație
O infiltrație nu necesită o pregătire amplă. Specialistul trebuie să cunoască istoricul medical al pacientului, precum și medicamentele la care acesta poate fi alergic.
Îngrijirea după intervenție
Odată ce infiltrația a fost efectuată, pacientul trebuie să mențină în repaus membrul infiltrat în primele 24 de ore, precum și să ia analgezicul indicat de specialist și să aplice frig local în primele ore.
În cazul în care, după o intervenție, pacientul observă orice tip de durere intensă, modificări ale culorii tonusului pielii articulației sau febră, trebuie să se prezinte imediat la medicul specialist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.