Perioadele în care cuplurile sunt cel mai probabil să conceapă un copil sunt la sfârșitul toamnei și la începutul iernii, în special pentru cei care stau în sudul Statelor Unite, au constatat cercetătorii de la Boston University School of Medicine. Studiul lor a fost publicat în jurnalul Human Reproduction. România are aceeași latitudine (45 grade N) ca SUA, conform Wikipedia, așa că rezultatele, în teorie ne-ar putea interesa direct și pe noi.
Când sunt cele mai multe nașteri
În SUA, perioada când sunt înregistrate cele mai multe nașteri este la începutul lunii septembrie, dar în statele de Nord - și în Scandinavia - vârful de nașteri vine mai devreme, vara sau chiar primăvara.
Mulți factori trebuie luați în considerare atunci când judecăm „popularitatea" lunilor de naștere. Spre exemplu un vârf de nașteri în noiembrie este atribuit, la americani, sărbătorii Valentines Day (Zilei Îndrăgostiților).
Studiul constată că, deși cuplurile din America de Nord și Danemarca sunt cel mai probabil să înceapă încercările de a concepe în septembrie, abia la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lui decembrie femeile au cele mai mari șanse să rămână însărcinate, mai ales la latitudini mai mici.
„Există o mulțime de studii care privesc modelele sezoniere de nașteri, dar aceste studii nu iau în considerare momentele când cuplurile încep să încerce, cât timp durează să conceapă sau cât durează sarcinile", spune autorul principal al studiului. Dr. Amelia Wesselink.
Primăvara și vara, mai puține
„După ce a contabilizat modelele sezoniere în care cuplurile încep să încerce să conceapă, am constatat o scădere a fecundabilității la sfârșitul primăverii și un vârf de fecundabilitate la sfârșitul toamnei", spune ea.
„Fecundabilitatea" se referă la șansele de a concepe în cadrul unui ciclu menstrual, arată ea. „Interesant, asocierea a fost mai puternică în rândul cuplurilor care trăiesc la latitudini inferioare", mai spune cercetătoarea.
O asociere statistică
Nord-americanii au mai multe șanse decât danezii să înceapă să conceapă toamna, spune cercetătoarea, sperând să nască vara când e mai puțin de muncă.
Studiul a folosit date de la 14.331 de femei care planificau o sarcină, încercând să conceapă de nu mai mult de șase luni. Astfel de studii urmăresc femeile prin sondaje detaliate la fiecare două luni până când concep sau dacă au încercat să conceapă timp 12 cicluri menstruale, adunând date despre orice, de la frecvența actelor sexuale și menstruație, la fumat și dietă, educație și venit.
„Deși acest studiu nu pot identifica motivele variației sezoniere a fertilității, suntem interesați să explorăm mai multe ipoteze asupra factorilor care variază în funcție de sezon și zonă, și a modului în care aceștia afectează fertilitatea, inclusiv variabile meteorologice precum temperatura și umiditatea, expunerea la vitamina D și expunerile de mediu, cum ar fi poluarea aerului", spune Wesselink.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.