Medicul pediatru Mihai Craiu face o serie de recomandări părinților legat de momentul în care copiii pot să se reapuca de sport după ce s-au vindecat de infecția COVID.
”Acum când sunt mii de copii care au trecut recent prin boala COVID-19 și fiecare părinte reacționează, la situația aceasta, în funcție de firea sa ("nu mai alerga căci iar vei răci", "gata cu văicărelile, de azi mergi iar la sală, la fotbal/baschet/judo etc), se ridică întrebarea când ar putea un copil să revină la joacă sau sporturi, fără restricții sau riscuri anticipabile. Întrebarea este extrem de actuală, acum când 5% din spitalizările pentru infecție SARS-CoV-2 în UE și SUA sunt reprezentate de copii. Adică de 4 ori mai mult decât în valurile precedente.
Datorită contagiozității foarte mari a variantei Omicron se infectează extrem de mulți copii în același timp (mai mulți și ca proporție față de adulți, comparativ cu 2020-2021!) și în acest fel sunt în creștere spitalizările pediatrice. Boala actuală este în general ușoară, virusul având o "predilecție" în a afecta mai mult căile aeriene superioare și mai puțin plămânii (comparativ cu Delta). Din acest motiv riscul individual de spitalizare este cu o treime până la 50% mai mic, pentru fiecare copil infectat. https://www.nature.com/articles/d41586-022-00309-x...
Deci copilul se vindecă și iese din izolare... Când merge la sport? După forme asimptomatice sau foarte ușoare poate merge la activitățile sportive pe care le făcea înainte de COVID-19 la 72 ore de la dispariția totală a semnelor de boală, dacă nu a avut miocardită în cadrul bolii recente.
După forme medii (febră 4 zile sau mai mult asociată cu dureri musculare intense sau cu stare de rău prelungită) este necesar un consult medical și este utilă efectuarea unei electrocardiograme (EKG) pentru a decide dacă este copilul în siguranță la sport”, explică medicul pediatru.
Acesta subliniază că sunt câteva semne de alarmă la acei copii care reiau sportul după COVID-19. Le enumeră: palpitații intense, dureri precordiale, amețeală la eforturi minime, leșin la sport, dispnee (respirație grea) la eforturi minime, eforturi pe care le făcea copilul cu mare ușurință, anterior bolii.
”Panica nu ajută la nimic, iar privarea de sport și de mișcare nu reprezintă o soluție, acum în era obezității la copil. Pentru prevenirea excesului ponderal ca urmare a scutirii nejustificate de sport este necesară o evaluare medicală. Și EKG, după forme cu miocardită sau după episoade COVID-19 de severitate medie/mare”, adaugă specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.