Ei bine, un nou-născut are 300 de oase la naștere.
Dar ce anume se întâmplă odată ce creștem, de ce "dispar" oasele și de ce ajungem să avem doar 206 oase când devenim adulți?
Poate fi greu de imaginat atunci când privești un nou-născut mic, dar acel copil are aproximativ 300 de oase, iar aceste oase cresc și își schimbă forma în fiecare zi.
Adulții, pe de altă parte, au 206 oase, care reprezintă aproximativ 15% din greutatea lor corporală.
Da, poate părea ciudat că un bebeluș atât de mic poate să aibă mai multe oase decât un adult. Cum este posibil așa ceva?
Ei bine, chiar dacă oasele par a fi dure și rigide, ele sunt de fapt alcătuite din țesut viu și calciu care se formează și se elimină mereu pe parcursul vieții.
Majoritatea oaselor sunt alcătuite din mai multe straturi de țesut:
periostul: membrana groasă de pe suprafața exterioară a osului
os compact: stratul neted și dur care se observă în oasele unui schelet
spongios: țesut asemănător unui burete în interiorul osului compact
măduva osoasă: miezul gelatinos al oaselor care produce celulele sanguine.
Procesul de dezvoltare a oaselor se numește osificare. Acesta începe de fapt în jurul săptămânii a opta a dezvoltării embrionare.
La naștere, multe dintre oasele bebelușului sunt alcătuite în întregime din cartilaj, un tip de țesut conjunctiv care este dur, dar flexibil. Această flexibilitate este necesară pentru ca bebelușii în creștere să se poată încolăci în spațiul restrâns al uterului înainte de naștere.
Apoi, pe măsură ce bebelușul crește, o mare parte din cartilaj va fi înlocuit cu os adevărat. Dar se mai întâmplă ceva, ceea ce explică de ce 300 de oase la naștere devin 206 oase la vârsta adultă.
Multe dintre oasele bebelușului vor fuziona împreună, ceea ce înseamnă că numărul real de oase va scădea. Spațiul care separă capetele a două oase care în cele din urmă se sudeză este, de asemenea, cartilaj, ca și țesutul pe care îl avem în vârful nasului.
Înlocuirea cartilajului cu osul sudat începe atunci când vasele de sânge minuscule, numite capilare, livrează sânge bogat în nutrienți către osteoblaste, celulele care formează oasele. Osteoblastele creează osul care acoperă la început cartilajul și apoi, în cele din urmă, îl înlocuiește.
EXCLUSIV:
Ce se întâmplă cu oasele la vârsta adultă
Ulterior, la începutul vârstei adulte, fuziunea oaselor și creșterea osoasă s-au oprit. Oasele adulților sunt foarte puternice, dar ușoare, dar deși par solide și neschimbate, oasele trec în mod constant printr-un proces numit remodelare.
Remodelarea implică formarea de țesut osos nou și descompunerea oaselor mai vechi în calciu și alte minerale, care sunt eliberate în fluxul sanguin. Acest proces este cunoscut sub numele de resorbție și este o parte perfect normală și sănătoasă a funcției osoase - de fapt, se întâmplă pe tot parcursul vieții. Dar la copii, formarea de noi oase depășește resorbția.
Există unele lucruri care pot accelera pierderea osoasă. Acestea includ:
- schimbările hormonale asociate cu menopauza
- consumul excesiv de alcool
- înaintarea în vârstă
Cea mai frecventă afecțiune care afectează pierderea osoasă este osteoporoza, care face ca oasele să piardă o parte din densitate și să devină mai vulnerabile la fracturi.
Deci, ce e important de reținut?
Că pe măsură ce creștem, unele dintre oase se unesc prin procesul de osificare și, în cele din urmă, adulții ajung să aibă 206 oase în corpul lor. Aceasta se întâmplă deoarece anumite oase se unesc pe măsură ce organismul se dezvoltă și crește.
Care este rolul calciului în tot acest proces?
Calciul este mineralul esențial pentru formarea de țesut osos nou. Se găsește atât în laptele matern, cât și în laptele praf, dar și în legumele cu frunze verzi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.