Un nou studiu UBC confirmă că atunci când bărbații ies dintr-o relație, aceștia sunt expuși unui risc crescut de boli mintale, inclusiv anxietate, depresie și sinucidere.
„Majoritatea bărbaților au experimentat apariția sau agravarea simptomelor bolii mintale în timpul unei relații în dificultate sau în urma rupturii unei relații”, spune autorul principal al studiului, Dr. John Oliffe, profesor de cercetare în Canada și profesor de nursing UBC, a cărui activitate se concentrează pe sănătatea mentală a bărbaților.
El a observat că separarea conjugală dublează riscul de sinucidere a bărbaților și sugerează că relațiile în dificultate, precum și separarea și divorțul contribuie la provocările de sănătate mintală ale bărbaților.
Mai predispuși să consume alcool sau alte substanțe
Dr. Oliffe și echipa de la UBC’s Men’s Health Research Program au intervievat 47 de bărbați despre experiențele lor privind ruperea unei relații de partenera de viață. Când s-au confruntat cu conflicte în relațiile lor, bărbații au avut tendința de a minimiza problemele, făcând ca relația să se rupă și mai mult.
„Masculinitatea stereotipată joacă un rol în modul în care bărbații reacționează la ruperea unei relații”, spune dr. Oliffe, care conduce, de asemenea, grupul de cercetare de excelență Reducing Male Suicide al UBC.
„De exemplu, incertitudinea bărbaților cu privire la modul de rezolvare a problemelor în contextul relației a dus la izolarea multor bărbați, în loc să solicite ajutor. Majoritatea bărbaților din studiu s-au luptat cu tranzițiile în parteneriat - cum ar fi decesul, educația parentală sau infidelitatea - și scopul lor principal a fost să evite conflictul.”
De asemenea, studiul a constatat că bărbații care au fost în suferință în urma despărțirii lor au folosit substanțe, inclusiv alcool, pentru a face față unor sentimente precum furie, regret, tristețe, rușine și vinovăție. Aceasta se adaugă imensei incertitudini cu privire la cum ar putea arăta viața cu un acces mai mic la copii, provocări financiare și pierderea conexiunilor sociale.
Complicarea acestor constatări este izolarea și perturbarea cauzate de restricțiile pandmeiei, care pot duce la creșterea consumului de alcool și substanțe la domiciliu și pot exacerba conflictele, ceea ce duce la înrăutățirea sănătății mintale, a adăugat Oliffe.
Resurse mai multe pentru a-și reveni
Pe partea pozitivă, studiul a arătat că, în urma rupturii unei relații, bărbații au angajat o varietate de resurse pentru a-și răspunde nevoilor de sănătate mintală.
„Eforturile de căutare a ajutorului în rândul acestor bărbați au fost ample și au inclus eforturi individuale sau solitare, cum ar fi exercițiile fizice, lectura și îngrijirea de sine, în timp ce alți bărbați au folosit rețelele existente sau și-au extins eforturile pentru a se conecta cu grupuri de sprijin sau au participat la terapie”, notează Gabriela Montaner, conducătorul proiectului și coautor al articolului.
Gândindu-se la implicațiile pentru servicii, ea a explicat că, în timp ce bărbații tind să aștepte până când apare criza înainte de a căuta ajutor, au investit timp și efort considerabil pentru a trece mai departe, precum și pentru a înțelege rolul lor în despărțire.
Dr. Oliffe a adăugat: „De mult timp am tratat separarea și divorțul ca date demografice pentru examinarea potențialului factor de risc în bolile mintale și sinuciderea bărbaților. Rezultatele studiului actual oferă contexte și direcții importante pentru a ajuta bărbații să construiască relații mai bune, iar acesta este punctul central al muncii noastre curente cu Movember.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.