Hipertensiunea, creierul. Cercetătorii au cuprins în studiu 199 de adulți cu vârsta peste 75 de ani și mai mari, toți cu o valoare a tensiunii arteriale sistolice de 150 sau mai mare. Scanările creierului lor au arătat leziuni în substanța albă a creierului, care conține fibre nervoase care trimit semnale de la o parte a creierului la alta. Leziunile, care reflectă vasele mici de sânge deteriorate, au fost legate de o înclinație pentru problemele de gândire și de memorie, potrivit Harvard Health Publishing.
Cercetătorii au sesizat că aproximativ două treimi din persoanele peste 75 de ani au leziuni de substanță albă, la fel ca majoritatea persoanelor peste 90 de ani. Jumătate dintre participanți au primit medicamente pentru a reduce tensiunea arterială sistolică la 145, în timp ce celelalte au primit medicamente pentru a atinge un obiectiv de 130 sau inferior. Concluzia? Scanările cerebrale au arătat, 3 ani mai târziu, mai puține leziuni noi în materia albă a persoanelor a căror tensiune arterială sistolică era 130 sau mai mică decât la cele a căror țintă a tensiunii arteriale era 145.
Un control eficient al tensiunii arteriale poate fi un mod important de a păstra funcția creierului pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, mai susțin cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.