Ce înseamnă, de fapt, creșterea rapidă în greutate. Când să te îngrijorezi din cauza kilogramelor nedorite

Monika Baciu |
Data publicării:
ingrasi - FOTO: Freepik@Who Is Danny
ingrasi - FOTO: Freepik@Who Is Danny

Când e cazul să te îngrijorezi că te îngrași. Majoritatea dintre noi ne plângem de kilogramele nedorite. Unele persoane spun că se îngrașă chiar și dacă respiră lângă o ciocolată. Medicii ne spun când este cazul să ne îngrijorăm în privința kilogramelor nedorite.

Oamenii care țin dietă ar putea urmări cu atenție greutatea, procentul de grăsime corporală sau circumferința taliei. Ar putea urma un plan de mese sănătoase și să facă exerciții în speranța de a observa schimbări benefice.

Dar dacă observați că hainele voastre nu vă mai vin bine, ar putea semnala că vă îngrășați. Desigur, greutatea voastră va fluctua, dar o creștere susținută a greutății în timp ar putea însemna o schimbare în dietă, stil de viață sau sănătate.

Pasul 1: Identificăm cauza creșterii în greutate

Medicii ne explică la ce trebuie să fim atenți. Dacă priviți activitățile și obiceiurile alimentare din ultimele săptămâni, s-ar putea să descoperiți cauza creșterii în greutate. Antrenamentele voastre ar putea fi reduse sau eliminate din cauza programului tot mai aglomerat.

Mâncatul în oraș mai des decât de obicei sau adoptarea unui obicei nou de a consuma desert în fiecare seară ar putea, de asemenea, să ducă la acumularea de kilograme nedorite.

Vezi și: De ce unele amintiri sunt greu de uitat. Ce problemă indică

Pasul 2: Creșterea rapidă în greutate, semnal de alarmă

Cu toate acestea, dacă experimentați o creștere rapidă în greutate, ar putea fi motiv de îngrijorare. Dr. Scott Noorda, medic de longevitate la Resolve Medical, a discutat despre unele posibile motive pentru creșterea rapidă în greutate și a explicat ce ar trebui să faceți în cazul în care  experimentați creșterea rapidă în greutate.

Unele cauze ale creșterii rapide în greutate

Pentru a înțelege problema, este important să înțelegeți ce înseamnă creșterea rapidă în greutate.

"Creșterea rapidă în greutate ar putea fi definită ca îngrășarea cu mai mult de 5 kilograme pe lună", a explicat Noorda, potrivit Health Digest.

Dr. Noorda spune că creșterea rapidă în greutate ar putea fi un simptom al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi o inimă care funcționează necorespunzător.

Asociația Americană a Inimii afirmă că luarea în greutate a două sau trei kilograme într-o zi sau a cinci kilograme într-o săptămână ar putea indica retenție de lichide.

În timp ce nivelul ridicat de hidratare va fluctua de la o zi la alta, creșterea în greutate combinată cu dificultăți de respirație, umflături sau confuzie ar putea indica insuficiență cardiacă.

Vezi și: Marea greșeală pe care o facem cu antibioticul. Marinescu: Sunt frecție la picior de lemn! Ne punem probleme de vaccin, dar luăm antibiotice care au reacții adverse. Le luăm ca pe bomboane

Creșterea în greutate, semn al bolilor renale și hepatice

Supraponderal - FOTO: Freepik

Problemele renale și hepatice pot fi, de asemenea, o cauză potențială a creșterii rapide în greutate. Dacă rinichii nu elimină deșeurile din organism, ați putea observa umflarea picioarelor sau a picioarelor, ceea ce ar putea duce la o creștere rapidă în greutate.

Simptomele problemelor renale includ crampe musculare, oboseală și piele uscată și mâncărime. În cazul cirozei hepatice, acumularea de lichid în jurul abdomenului ar putea însemna durere abdominală și dificultăți de respirație.

Problemele de somn, impact asupra kilogramelor nedorite

Dr. Noorda a indicat, de asemenea, tulburările de somn ca o cauză comună a creșterii rapide în greutate. Deoarece problemele de somn pot perturba hormonii care reglează apetitul și vă pot face să doriți alimente nesănătoase, ați putea observa câteva kilograme în plus pe cântar.

Este, de asemenea, important să luați în considerare dacă ați început un tratament nou care are creșterea în greutate ca efect secundar, conform lui Noorda. Antidepresivele, corticosteroizii și medicamentele pentru diabet sau tensiune arterială ridicată vă pot face să luați în greutate.

În plus, traumatismele sau stresul indus de stilul de viață ar putea contribui la creșterea rapidă în greutate, a spus dr. Noorda.

Alte cauze ale creșterii rapide în greutate de luat în considerare, potrivit dr. Noorda, includ hipotiroidismul necontrolat, dezechilibrele hormonale precum sindromul ovarelor polichistice sau menopauza, depresia și rezistența la insulină.

Vezi și: Cea mai mare greșeală pe care o fac blondele. Olga Barcari: Nu recomand!

Cauze mai puțin grave ale îngrășării

Uneori, o creștere ușoară în greutate timp de o lună sau două se datorează nevoii de a stimula metabolismul, conform Rush University Medical Center.

În timp ce postul intermitent este popular, mesele mai mari luate odată cer mai mult insulină pentru a gestiona creșterea glicemiei. Acest lucru ar putea determina corpul să stocheze mai multă grăsime. Ar putea fi mai benefic pentru metabolismul vostru să consumați mese mai mici și sănătoase mai des.

Totodată, unele schimbări în greutate ar putea fi datorate procesului de îmbătrânire. Deși s-ar putea să nu observați o creștere rapidă în greutate, s-ar putea să observați că hainele pe care le purtați acum câțiva ani nu vă mai vin bine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel