Tremuratul mâinilor ne poate indica aspecte esențiale despre sănătatea noastră. De cele mai multe ori, în cazul persoanelor vârstnice, tremuratul mâinilor este asociat cu boala Parkinson, dar poate indica și alte afecțiuni mult mai grave.
Tremuratul mâinilor, de ce apare
Nu este neobișnuit să experimentăm acest lucru, în special pe măsură ce înaintăm în vârstă. Cu toate acestea, ce se întâmplă dacă tremurul mâinilor este mai mult decât o incomoditate minoră? Tremorul apare din cauza contracțiilor musculare involuntare care pot determina anumite părți ale corpului să tremure. Tremuratul mâinilor este cel mai frecvent tip de tremor, iar o varietate de afecțiuni sau factori pot cauza acestea.
Potrivit Dr. Jason Singh, Director Medical și Medic la One Oak Medical, mâinile tremurânde nu sunt de multe ori un motiv de îngrijorare.
"Tremorul esențial este comun și în general benign. Tremorul mâinilor se încadrează într-o categorie de tulburări de mișcare, dar pot fi implicate și alte părți ale corpului, cum ar fi capul și vocea" a declarat dr. Singh exclusiv pentru Health Digest.
Cu toate acestea, există câteva circumstanțe în care ar trebui să iei în considerare să consulți un medic.
Vezi și: Băutura care îți curăță plămânii în profunzime. Este un antimicrobian puternic
Ce boli ascund mâinile care tremură
Dacă observi că mâinile tale tremură fără un motiv aparent, este întotdeauna mai bine să un medic cât mai curând posibil. Tremorul mâinilor poate fi un simptom al diferitelor afecțiuni medicale, unele dintre acestea putând fi grave.
Dacă experimentezi și rigiditate musculară, mișcări lente sau probleme legate de echilibru și coordonare, dr. Singh spune că este imperativ să cauți atenție medicală.
Multe afecțiuni medicale îngrijorătoare pot cauza tremurări, cum ar fi scleroza multiplă, boala tiroidiană, boala Parkinson, accidentul vascular cerebral, dezechilibrul de electroliți sau chiar consumul excesiv de alcool.
În plus, ar trebui să vizitezi medicul dacă tremurul pare să se agraveze sau dacă interferează semnificativ cu activitățile zilnice precum scrierea, mâncatul sau băutul.
Cu cât ceri sfat medical mai devreme, cu atât mai bine. Totodată, mulți inofensivi pot declanșa, de asemenea, tremurări ale mâinilor. Identificarea și diagnosticarea oricăror afecțiuni medicale subiacente este primul pas pentru a primi tratament adecvat.
Cauze comune, dar mai puțin îngrijorătoare, ale mâinilor care tremură
Tremuratul mâinilor - FOTO: Freepik@Alessandro_Grandini
Există mai multe cauze comune, dar mai puțin îngrijorătoare, ale mâinilor care tremură. Tremorul esențial este cea mai comună cauză a acestor mișcări involuntare la adulți și nu este asociat cu nicio afecțiune medicală subiacentă. Tremorul esențial afectează în mod tipic mâinile, dar poate afecta și alte părți ale corpului, cum ar fi capul, vocea și picioarele.
De obicei, este mai rău atunci când persoana se simte stresată sau anxioasă sau când efectuează o activitate de motricitate fină, cum ar fi scrierea sau turnarea unui pahar cu apă. Tratamentul poate include schimbări de stil de viață, medicamente și chirurgie.
Vezi și: Cancerul renal, semnele ușor de trecut cu vederea. Sunt subtile și atribuite și altor afecțiuni
Tremorul mâinilor, asociat cu hipoglicemia
Hipoglicemia, care apare atunci când nivelurile de zahăr din sânge scad prea mult, poate cauza tremurări musculare. Nivelurile scăzute de zahăr din sânge pot fi cauzate de diabet, sărirea meselor sau exerciții fizice excesive. Unele medicamente, cum ar fi antidepresivele și antipsihoticele, pot cauza tremurări ca efect secundar.
"Alte cauze includ anxietatea, care activează răspunsul de luptă sau fugă al organismului, ceea ce poate elibera substanțe chimice și hormoni cerebral care cauzează simptome fizice precum mâinile care tremură.
Oboseala severă poate provoca și ea acest lucru, deoarece oboseala extremă reduce controlul muscular și coordonarea, ceea ce poate duce la tremurături. Cafeina este o altă cauză comună în cazul consumului excesiv poate supraestimula sistemul nervos și poate cauza tremurături. Văd acest lucru des la pacienții mai tineri care consumă băuturi energizante" a explicat dr. Singh.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.