Când devine carnea de pe grătar cancerigenă. Cum trebuie preparată pentru a elimina acest risc. Hâncu: Vor putea contracara efectele negative

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cand devine carnea de pe gratar cancerigena. FOTO: Freepik @cookie_studio
cand devine carnea de pe gratar cancerigena. FOTO: Freepik @cookie_studio

Grătarul este la mare căutare în sezonul cald, dar cum se realizează cel mai sănătos ”grătar” astfel încât să vă puteți bucura pe deplin de beneficiile pe care le oferă carnea, dar și legumele cu care aceasta trebuie asezonată.

Creșterea prețului la alimente a însemnat pentru mulți o atenție sporită în privința mâncării, ca atare sau a legumele, fructelor și cărnii, elemente care fac parte dintr-un stil alimentar sănătos.

Cum vreme permite ieșitul mai des la grătar, este important să fim atenți la ceea ce punem pe grătar, dar mai ales la modul în care realizăm grătarul, astfel încât să ne putem bucura și de beneficiile pe care ni le oferă acesta, fie că vorbim de carne sau de legumele gătite în acest mod.

”Este perioada grătarelor, să ne bucurăm de ele, dar să fim atenți că grătarul la 400 de grade, care înseamnă grătarul făcut pe cărbuni, afară,  este mai periculos pentru că se dezvoltă niște hidrocarburi ciclice, aromatice, care sunt cancerigene.

Să încercăm, pe cât se poate, să folosim grătarul electric, care încălzeşte treptat, iese și un grătar mai gustos, la 200 de grade și nu are aceste dezavantaje. 
În momentul în care consumăm carne la grătar, trebuie să se asocieze și legumele. Antioxidanţii din vegetale vor fi cei care vor putea contracara efectele negative ale producerii acestui tip de grătar”, a declarat dr. Anca Hâncu, medic generalist și doctor în nutriție, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Manevra Heimlich: cum se face. Ciuhodaru: Creierul începe să se degradeze la 1 minut. La 3 minute leziuni ireversibile, la 5 moarte cerebrală, la 15 moarte

Carnea, cu moderație

În ceea ce privește carnea pe care o puneți pe grătar, pe lângă cea care vă place, trebuie să fiți atenți și la beneficiile pe care aceasta le oferă, știut fiind că tipul de carne roșie, adică porc sau vită, este recomandat să fie consumată într-o cantitate mai mică decât cea albă.

”Noi cunoaștem beneficiile cărnii în general. Aceasta ne aduce minerale, ne aduce fier, ajută la oxigenarea întregului organism, ne ajută la o bună circulație, ne aduce vitamina B, dar şi zinc, care este foarte important pentru fertilitate.

Astfel încât, un consum moderat de carne este necesar. Carne albă, din când în când, nu atât de des carnea roșie. Carnea ne aduce un fier de foarte bună calitate, fierul hem, de origine animală.

Este important să reţinem că modul de preparare al cărnii face diferenţa. O carne la cuptor, o carne la grătarul electric va fi un preparat sănătos. În schimb, o carne prăjită în ulei nu este deloc sănătoasă. 

Pe lângă creșterea caloriilor, practic își dublează caloriile, dar se adaugă grăsimile trans, care sunt din cancerigene și foarte nesănătoase”, a mai spus medicul.

Vezi și: Diagnosticul lui Rareș Pop, fotbalistul de numai 17 ani, prăbușit în timpul unui meci. Mircea Rednic: Trebuie să avem grijă de el, trebuie protejat

Topul fructelor care ajută la slăbit

Pe lângă legume și carne, din dieta noastră trebuie să facă parte și fructele, indicat ca acestea să fie consumate ca atare, în detrimentul sucurilor de fructe care au un conținut crescut de calorii și foarte puține fibre, ceea ce poate duce chiar și la o creștere a greutății corporale, pe lângă alte probleme de sănătate. Potrivit medicului, există un top al fructelor, deoarece acestea conțin și glucoză, nu doar fructoză.

Astfel, topul fructelor care ajută în slăbit sau în menținerea greutății conține: pere, fructe de pădure, pepene roșu, citrice, mere, rodie, banana, kiwi, avocado.

”Eu aș începe cu recomandările din sănătate și recomandările din Ghiduri: cinci porții de legume,vegetale și fructe, adică trei de legume și două de fructe pe zi. Dar porția de fruct înseamnă un măr, o pară, o banană, nu cinci mere odată.

De multe ori a fost greșit înțeleasă recomandarea nutriționiștilor: Mâncați fructe și legume. Și atunci oamenii spuneau că e foarte sănătos și mâncau 4-5 mere.

Nu, mâncăm la gustare sau la sfârșitul mesei un fruct , funcționează și ca desert și atunci nu mai simțim nevoia să mâncăm prăjitură, ne luăm fructoză sau glucoză, dar care sunt amestecate cu fibre, conțin apă și reprezintă un desert ideal”, a mai spus nutriționistul.

Totodată, medicul a precizat că în cazul consumului excesiv de fructe, ”fructoza  nu este folosită, pentru că este prea multă și se depune pe ficat și se formează treptat ficatul gras non-alcoolic”.

De asemenea, mai precizează că este foarte important și modul în care consumăm fructele, pe care le recomandă, de principiu, crude. Însă, în cazul dulcețurilor și gemurilor, care au adaos de zahăr, trebuie să fiți atenți la cantitatea consumată.

În ceea ce privește fructele uscate, confiate, acestea sunt foarte pline de energie, având un conținut mai mare de zahăr față de fructele proaspete, putând fi consumate cu puțin înainte de a începe o activitate fizică.

 ”Alimentația sănătoasă înseamnă și cantitate, și calitate. Și atenție, orarul meselor să fie unul potrivit fiecărei persoane în parte”, a mai spus nutriționistul.

Vezi și: Efectul fistic: ce este și cum poate ajuta acesta în mâncatul compulsiv

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel