Când apare MENOPAUZA, ce simptome dă și ce medic te consultă. Dr Corina Neamțu: este o patologie de graniță

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Menopauza
Menopauza

Dr. Corina Neamțu este Medic primar endocrinologie la SANADOR, a explicat, la Interviurile DC News și  DC Medical, care sunt exact etapele menopauzei, care sunt simptomele pe care le dă menopauza și la ce medic te duci la consultație. 

Dr Corina Neamțu, Medic primar endocrinologie la SANADOR, Doctor în Științe Medicale, cu competențe în ecografie generală, ecografie endocrină, sexologie, patologie osoasă endocrino-metabolică, spune că menopauza este o etapă firească în viața unei femei ajunsă la o anumită vârstă. 

„Noi definim menopauza ca fiind întreruperea ciclicității menstruale pentru un an. După un an de absență, atunci se etichetează menopauza. Însă femeile au o perioadă premergătoare de câțiva ani, în care lucrurile nu mai sunt în ordine. Deci, nici nu mai au menstre reglate – au fie ai frecvente, fie mai rare, cu pauze de luni de zile - și încep să aibă tulburările neurovegetative de care vorbeam: valuri de căldură, insomnie, iritabilitate. Toate lucrurile astea, ca vârstă, dacă ne gândim că vârsta medie a menopauzei este 50-51 de ani, apar și grevate pe sindromul de cuib gol, când copiii au crescut și au plecat de acasă. Deci lucrurile, psihologic și emoțional, sunt foarte încărcate”, a arătat medicul endocrinolog.  

Sanador

Dr Corina Neamțu spune că sunt, teoretic, trei feluri de menopauză, care se abordează și tratează diferit, în funcție de cauza lor. 

„Abordăm diferit menopauza precoce, care se instalează înaintea vârstei de 40 de ani și pe cea rematură între 41 și 45 de ani. După 45 de ani o abordăm individualizat după cât de multe neplăceri provoacă și cât de mult schimbă calitatea vieții pacientei în cauză”a arătat specialistul SANADOR.

Dar la ce medic mergi la consultație atunci când apar primele probleme pe care le dă menopauza? 

„Menopauza, cumva, este o patologie de graniță, de nișă, între ginecologie și endocrinologie, așa cum și osteoporoza este între noi și reumatologi. În general multe paciente vin în cabinetul de endocrinologie, pentru că în general endocrinologii au mai mult timp și abordează situația din punct de vedere hormonal. Ginecologii nu-i excludem deloc, avem mare nevoie de aportul lor în explorarea aparatului genital feminin, avem nevoie de radiologi, pentru că trebuie să știm că sânii femeii sunt sănătoși și că putem să o ajutăm cu un preparat hormonal sau chiar și cu suplimente. Deci, este o abordare pluridisciplinară”, a detaliat dr Corina Neamțu. 

Specialistul spune că femeile nu trebui să suporte cu stoicism aceste schimbări care au loc în organismul lor, pentru că unele dintre ele le pot afecta grav viața. De asta, trebuie să meargă la consultație pentru a vedea ce se poate face ca lucrurile să fie ținute sub control. 

„Trebuie investigat, începând de la anamneză. Cel mai important lucru este să știm cât o supără pe femeie faptul că nu mai are ciclu și cât de mult s-a schimbat viața ei. Și aici abordăm mai multe aspecte: femeia, la vârsta respectivă, este într-un maxim profesional pot să spun. Și atunci, dacă începe să transpire, pentru că lucrează, dacă are o funcție de management și începe să transpire într-o ședință, că și aceste valuri de căldură și transpirații apar în situații stresante, nu se va simți în regulă să înceapă să transpire care-i cere mult, multă concentrare. Pe de altă parte, istoricul familial. Și aici trebuie să gândim. Patologie malignă de sân, de endometru și de ovar, o dată, și boala cardiovasculară și nu în ultimul rând riscul de tromboză. Pentru că așa cum o să vedem, acești hormoni administrați pentru prelungirea și substituția dispariției din economia organismului a estrogenilor, au și ei un risc de tromboză”, a arătat dr Corina Neamțu. 

De ce se îngrașă de fapt femeile când ajung la menopauză, aflați în video: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel