Tratamentul gratuit pentru cancer. Valentin-Veron Toma: Asta a făcut diferența. Stimulează sistemul imunitar

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cancerul - FOTO: Freepik@zinkevych
cancerul - FOTO: Freepik@zinkevych

Cancerul poate fi vindecat printr-un tratament gratuit care are efecte semnificative. Țările europene folosesc acest tip de terapie.

Cancerul poate fi vindecat și prin artă, fie că vorbim de muzică, pictură sau orice alt tip de artă. Vindecarea cancerului prin artă face o diferență uriașă. Terapia prin artă este un tip de tratament care folosește arta ca mediu pentru a-i ajuta pe pacienții cu cancer să promoveze vindecarea emoțională sau fizică pe tot parcursul călătoriei lor.

Acest lucru le permite pacienților să își dea seama cum să folosească arta pentru a accesa emoțiile și experiențele și pentru a le exterioriza, a declarat un expert.

De asemenea, poate fi folosită ca o modalitate de a încorpora obiective pentru mișcare și forță de prindere, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea efectelor secundare precum neuropatia.

Cum funcționează terapia prin artă

Dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News cum funcționează terapia prin artă.

”UE a constatat că ne confruntăm cu o epidemie de boli psihice. (…) Astfel se recomandă terapia prin artă. Studiile arată că sunt cele mai eficiente și sunt complementare terapiilor psiho-farmacologice.

Dacă ne uităm la clasificarea pe care o propune OMS-ul prin cel mai recent studiu, dansul, muzica, participarea la activități creative sunt considerate importante.

Introducerea artei în practica clinică este oncologia. În urmă cu câțiva ani, am făcut un studiu pe pacienți care au migrat în Uniunea Europeană pentru a folosi servicii de sănătate.

Eșantionul era reprezentat de pacienți cu boli oncologice. Mi-au spus că au fost impresionați de faptul că s-au introdus umorul, arta în clinicile de acolo, lucruri pe care nu le-au văzut în spitalele din România”, a spus dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Arta stimulează sistemul imunitar

Terapia prin artă poate fi definită pur și simplu ca fiind utilizarea artei pentru a promova vindecarea. În acest sens, arta se adresează nevoilor fizice, emoționale, dar și spirituale care însoțesc un diagnostic de cancer.

Arta poate fi folosită într-un mod experiențial - cum ar fi vizionarea unor tablouri la un muzeu sau într-o carte - sau într-un mod creativ - cum ar fi pictura, desenul, sculptura, mărgelele sau o multitudine de alte tipuri de activități creative.

Emoțiile puternice pe care le trăiesc oamenii care suferă de cancer sunt adesea dificil de descris în cuvinte. Cu toate acestea, exprimarea sentimentelor le permite celor dragi să știe prin ce treceți - cel puțin într-o anumită măsură - astfel încât să vă poată oferi confortul de care aveți nevoie pentru a face față în această perioadă.

 De asemenea, vă poate permite să vă exprimați emoții pe care nici măcar nu știți că le aveți. Unii oameni de știință spun că emoțiile sunt resimțite mai întâi în imagini și abia mai târziu în cuvinte. Din acest motiv, arta poate fi o modalitate de a te conecta la ceea ce simți în interior înainte de a putea descrie în cuvinte.

”De ce se apela la artă și umor? Pentru că vindecarea în cancer este stimulată dacă sistemul imunitar este stimulat, în sensul pozitiv, să ajute organismul să lupte. Asta se face cu ajutorul unei stări psihice bune.

Cu cât erau mai bine dispuși, mai relaxați și mai optimiști, cu atât își ajutau organismul să se vindece, inclusiv după intervențiile complicate, chirurgicale și așa mai departe.

Pacienții îmi spuneau că asta a făcut diferența, adică și-au dat seama că au învățat să-și stăpânească mai bine emoțiile, să nu se mai îngrijoreze, să găsească partea bună a lucrurilor și chiar să râdă”, a mai explicat dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române din București.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel