Cancerul testicular este creșterea necontrolată a celulelor anormale din unul sau ambele testicule (glandele sexuale masculine). Acestea produc testosteron și alți hormoni masculini.
Odată ce se dezvoltă cancerul testicular, poate rămâne în interiorul testiculului sau se poate răspândi la ganglioni limfatici din abdomen sau pelvis. Dacă nu este detectat și tratat, cancerul testicular se poate răspândi în plămâni, creier, ficat și alte părți ale corpului, potrivit health.harvard.edu. Anumite tipuri de cancer testicular sunt mai predispuse la răspândire decât altele. Uneori, cancerul s-a răspândit deja la momentul inițial al diagnosticului.
Majoritatea pacienților cu cancer testicular au vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Deși cancerul testicular reprezintă un procent foarte mic din toate cazurile de cancer la bărbați, acesta este cel mai frecvent la bărbații mai tineri.
Cancerul testicular este mai frecvent la bărbații albi decât la bărbații negri. Bărbații care au avut testicul necoborât ca sugari au un risc crescut de cancer testicular. (Un testicul necoborât este unul care rămâne în abdomen sau inghinal în loc să se deplaseze normal în scrot înainte sau imediat după naștere.) Bărbații care au cancer într-un testicul au un risc mic pe viață de a-l dezvolta și în celălalt, indiferent dacă aveau un testicul nedescris.
Factori de risc:
rude apropiate care au avut cancer testicular
un testicul nedezvoltat
a fost diagnosticat ca HIV pozitiv
afecțiuni genetice cum ar fi sindromul Down sau sindromul Klinefelter.
Unii experți consideră că aceste condiții cresc și riscul:
infecția cu oreion a testiculului
expunerea maternă la dietilstilbestrol (DES), un medicament prescris anterior pentru a ajuta la tratarea grețurilor și vărsăturilor în timpul sarcinii
Uneori, cancerul testicular se găsește atunci când bărbatul este evaluat pentru infertilitate.
Două tipuri principale de tumori
Cele două tipuri principale de tumori testiculare sunt tumorile cu celule germinale și tumorile țesuturilor de susținere sau tumorile stromale. Aproape toate cancerele testiculare încep în celulele germinale. Acestea sunt celulele care fac sperma.
Există două tipuri de tumori cu celule germinale: seminoame și non-seminoame. Seminoamele tind să crească lent. Aceste tipuri de cancer rămân de obicei în testicule mult timp fără să se răspândească.
Non-seminoamele se formează în celulele germinale mai mature. Sunt mai predispuși să se răspândească, în special la nivelul ganglionilor limfatici. Ganglionii limfatici sunt structuri în formă de bob de fasole, care produc și stochează celule antiinfecție. Non-seminoamele se pot răspândi prin fluxul sanguin la alte organe, cum ar fi plămânii, ficatul sau creierul.
Un procent mic de cancere testiculare sunt tumori ale țesuturilor de susținere. Încep în țesuturile care susțin testiculele.
Simptomele frecvente ale cancerului testicular
Cel mai adesea, bărbații observă o umflare sau o întărire nedureroasă a testiculului. Poate fi mai greu de o parte, dar nu și de alta. Uneori, bărbații observă o formă dureroasă în scrot.
De asemenea, bărbații pot observa mărirea sânilor (numită ginecomastie). Rar, din sfârc poate ieși un lichid lăptos. Aceste două simptome pot apărea cu anumite tipuri de cancere testiculare. Tumora poate secreta hormoni care stimulează creșterea țesutului mamar și modifică producția normală de hormoni masculini.
Simptomele mai puțin frecvente includ
o durere în gat
dureri de spate care nu dispar
scurtarea respirației
tuse cu sânge
umflarea sânilor
glandele umflate la baza gâtului.
Aceste simptome mai puțin frecvente tind să apară după ce cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului.
Diagnosticul cancerului testicular
Medicul dumneavoastră vă va întreba când ați observat pentru prima dată simptomele și dacă s-au agravat de-a lungul timpului. El sau ea vor examina testiculul și se vor simți pentru ganglioni umflați. Spuneți medicului dumneavoastră dacă ați avut un testicul nedorit la naștere.
Examenul fizic poate fi urmat deo ecografie, care poate fi folosită pentru a verifica dacă există o masă sau un exces de lichid în interiorul testiculului.
Scanare prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografii computerizate (tomografii computerizate), care utilizează câmpuri magnetice sau radiografii pentru a crea imagini ale abdomenului. Medicul dumneavoastră va verifica imaginile pentru mase anormale și ganglioni limfatici mărite.
O radiografie toracică, pentru a vedea dacă cancerul s-a răspândit în plămâni.
Cel mai bun mod de a confirma diagnosticul de cancer testicular este eliminarea testiculului. Această procedură se numește orhiectomie. Testiculul va fi apoi examinat într-un laborator pentru a determina dacă cancerul este prezent și, dacă da, ce tip. De asemenea, se vor face teste de sânge pentru a măsura nivelurile de proteine marker tumoral.
Nu există nici o modalitate de a preveni cele mai multe cazuri de cancer testicular.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.