Cancerul, subdiagnosticat din cauza pandemiei de COVID. Revenire accelerată a noilor cazuri oncologice

Monika Baciu |
Data publicării:
covid - FOTO: Freepik@graphicdesignershahin
covid - FOTO: Freepik@graphicdesignershahin

Pandemia de COVID a avut un impact dramatic ale cărei efecte sunt vizibile acum. Multe tipuri de cancer au fost subdiagnosticate în această perioadă, ceea ce a condus la o creștere alarmantă a cazurilor în stadii avansate.

Vezi și: Apa, esențială pentru gestionarea glicemiei. Un litru de apă pe zi scade nivelul glucozei din sânge cu 28%

O analiză recentă realizată de Institutul Național de Sănătate (NIH) relevă că tendințele de incidență a cancerului din 2021 au revenit în mare măsură la nivelurile anterioare pandemiei.

Acest studiu, publicat pe 24 septembrie 2024 în Journal of the National Cancer Institute, indică faptul că nu a existat o revenire semnificativă a diagnosticelor de cancer pentru a compensa declinul observat în 2020. Acest an a fost marcat de disfuncții în screening și îngrijirea medicală din cauza pandemiei COVID-19, conducând la o scădere notabilă a noilor diagnostice de cancer.

Cancerul, subdiagnosticat în pandemie - FOTO: Freepik

Cancerul, subdiagnosticat în pandemie

Disfuncțiile din 2020 au dus la o scădere abruptă a cazurilor noi de cancer și a rapoartelor de patologie, sugerând că multe tipuri de cancer au rămas nediagnosticate în această perioadă critică.

Pentru a evalua dacă aceste subdiagnosticări au fost identificate în 2021—potențial ca stadii mai avansate ale bolii—cercetătorii NIH au comparat ratele observate de incidență a cancerului pentru 2021 cu cele anticipate din tendințele pre-pandemice.

Această analiză a fost axată pe datele din Programul de Supraveghere, Epidemiologie și Rezultate în domeniul Cancerului (SEER) al Institutului Național de Cancer.

Pentru a se considera că a avut loc o recuperare completă a incidenței cancerului, s-ar aștepta o creștere peste nivelurile pre-pandemice, un efect de revenire care ar reflecta diagnosticele pierdute din 2020.

Cercetătorii au examinat tendințele generale ale cancerului, precum și cinci tipuri majore de cancer care diferă în funcție de metodele de detecție: cancerul de sân și cel prostatic sunt de obicei identificate prin screening, în timp ce cancerul pulmonar, pancreatic și tiroidian sunt adesea diagnosticate pe baza simptomelor sau întâmplător în timpul altor proceduri medicale.

Vezi și: Antibioticele, asociate cu boala inflamatorie intestinală. Declanșează inflamația

Constatări specifice privind tipurile de cancer

Studiul a relevat că ratele de incidență a cancerului în general, precum și cele pentru majoritatea tipurilor specifice de cancer, s-au apropiat de nivelurile pre-pandemice, fără o revenire semnificativă care să reflecte declinul din 2020. Cu toate acestea, a existat o creștere notabilă a noilor diagnostice de cancer mamar avansat în 2021.

De asemenea, există dovezi care sugerează o creștere a diagnosticelor de cancer pancreatic avansat, în timp ce cazurile noi de cancer tiroidian au rămas sub nivelurile pre-pandemice.

Vezi și: Oboseala, semnul matinal al leucemiei. Alte 4 simptome la care să fii atent

Implicații pe termen lung  

Cercetătorii au subliniat că 2021 a fost un an de tranziție, încă influențat de noi variante ale COVID-19 și de valuri de infecție, care au continuat să afecteze îngrijirea medicală și diagnosticarea.

Constatarea subliniază necesitatea unei monitorizări continue pentru a înțelege impactul pe termen lung al pandemiei asupra diagnosticului cancerului și rezultatelor pacienților. Pe măsură ce sistemele de sănătate se adaptează, înțelegerea acestor tendințe va fi esențială pentru o gestionare eficientă a cancerului și pentru strategii de intervenție timpurie în viitor.

Analiza NIH arată că, în 2021, cazurile de cancer au revenit în mare parte la nivelurile anterioare pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, nu s-au recuperat toate diagnosticele pierdute în 2020, când multe persoane nu au fost testate din cauza restricțiilor. Studiul a evidențiat o creștere alarmantă a cazurilor avansate de cancer la sân și pancreatic, subliniind importanța continuării monitorizării sănătății pacienților pentru a înțelege efectele pe termen lung ale pandemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel