Cancerul și afecțiunile care se tratează prin chirurgia robotică. Buliga: E metoda de AUR, cea mai bună

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cancerul - Foto: Freepick
Cancerul - Foto: Freepick

Cât de rapidă este recuperarea după chirurgia robotică, cum se ia decizia operației de acest tip și ce afecțiuni se pot opera prin chirurgia robotică.

Dr Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie robotică, laparoscopică și oncologică de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a spus totul despre chirurgia robotică și robotul Da Vinci Xi de la SANADOR.

Cam cât de repede se poate întoarce un pacient operat prin chirurgia robotică acasă sau la serviciu. Cât de rapidă este recuperarea după o astfel de operație

"Depinde foarte mult de intervenția efectuată, dar dacă într-o hernie prin abord clasic recuperarea era de ordinul zilelor, depășind uneori o săptămână, două și capacitatea minimă de efort era atinsă cam la o lună - șase săptămâni după intervenție, deja vorbim acum de zile.

Pacienții se dau jos din pat imediat. Locurile pe unde se introduc instrumente în interiorul pacientului, în chirurgia robotică sunt manipulate în așa fel încât tensiunile în mușchi să fie minime. Pe românește: nu apasă. Asta presupune că leziunile sunt minime, fibrele musculare sunt foarte puțin îndepărtate și atunci durerile sunt de neglijat.

Ori, în condițiile astea, pacienții au și curaj, este și o chestie psihologică, se pot mișca imediat, se pot da jos din pat, a doua zi se plimbă.

Chiar operații de mare amploare, gen chirurgia rectului, după cinci zile pacienții nu că sunt acasă, dar își conduc singuri mașina, au activități uzuale, merg la piață, ridică o sticlă de apă, două, trei, nu se întâmplă absolut nimic. Treaba asta duce și la reinserția lor socială rapidă, dar și la o vindecare foarte, foarte rapidă. În chirurgia robotică nu prea se întâmplă acea situație întâlnită înainte cu pacient stând în pat, uitându-se în tavan, o săptămână - două de recuperare până când să se poată mișca.

Recuperarea este mult mai rapidă. În chirurgia oncologică vorbim de pacienți vârstnici de regulă, cu deficiențe. Le este mult mai ușor să vindece și să-și mobilizeze niște resurse limitate pentru a cicatriza un spațiu mic, leziuni mai mic, decât să mobilizezi toate resursele, să consume din masa lor musculară, pentru a putea să vindece o incizie largă cum se întâmpla altădată în chirurgia clasică", a declarat medicul Teodor Buliga, în exclusivitate pentru DC Medical

Chirurgia robotică, AVANTAJ cheie. Ce poate face în locul chirurgului. Buliga: Se folosesc găurele mici, dioxid de carbon, insuflat în abdomen

Cum se ia decizia de a opera un pacient cu ajutorul chirurgiei robotice

 

"A lua decizia de tratament către un anumit abord, clasic sau robotic, ține cont de mai mulți factori. Nu e nimeni absurd să spună că se poate doar clasic sau doar robotic. Fiecare dintre acestea au avantaje și dezavantaje.

Punând în balanță avantajele și dezavantajele, pacienților li se explică. Sunt situații în care chirurgia robotică nu poate fi aplicată, nu e un panaceu universal, dar aceste cazuri sunt destul de puține în ziua de azi.

Pe măsură ce acest procedeu a fost implementat la nivel larg, trebuie să ne gândim că prima operație cu platforma respectivă, la nivel mondial, a fost făcută cu doar 10 ani înainte. Între timp, numărul intervențiilor operate cu Da Vinci Xi  a explodat. Sunt situații și țări avansate din punct de vedere tehnologic, în care operația robotică a devenit majoritară, chiar la lucruri simple, banale, gen cura herniilor.

S-a dovedit că pe măsură ce crești numărul de intervenții, ce crești adresabilitate, ce crești indicația și extinzi un pic marja și domeniul de aplicabilitate, câștigi foarte, foarte mult în ceea ce privește recuperarea.

Rămâne un segment în care abordul clasic, așa numită tăietură largă este obligatorie de exemplu în ocluzii, perforații, tumori complicate... acolo nu vei putea face altfel decât prin abord clasic. Dar din ce în ce mai mult, chirurgia robotică se va extinde și către domenii în care oamenii erau reticenți să o implementeze", ne-a mai spus medicul.

Patologia pentru care e folosită cel mai des chirurgia robotică

Vaccinul anti-COVID, "o enigmă". Lapădatu: Înainte ziceau - ăștia nu sunt în stare să găsească un vaccin? Și când a apărut au zis - ce e chestia asta pe repede înainte apărută?!

"Inițial, chirurgia robotică a fost implementată de către colegii de la urologie. Deci ei au început să extindă foarte mult acest tip de chirurgie super minim-invazivă. Și în prezent, chirurgia robotică a prostatei este golden standard (n.r. standardul de aur), este cea mai bună metodă care se poate aplica în domeniul respectiv.

Între timp s-a dovedit că maximul de avantaje este pentru spațiile înguste, tot ceea ce înseamnă leziune prevină în bazin și aici intră sferă ginecologică, intră partea de patologie prostatică și în special neoplasmele rectale au maximul de avantaje dacă se operează robotic pentru că e un spațiu îngust. Bazinul e un fel de con cu pereți rigizi, osoși.

Chirurgia robotică, prin vizibilitatea 3D, este ca și cum te-ar trimite la locul faptei, ca și cum chirurgul ar fi în bazinul pacientului, vede automat structurile respective și le poate ocoli pentru că beneficiază de manevrabilitatea instrumentarului respectiv.

Al doilea loc în care se aplică foarte bine este polul opus, undeva sub diafragmă, unde esofagul iese din torace, traversează diafragma și se unește cu stomacul. Tot ceea ce înseamnă hernie hiatală gigant, boală de reflux, complicații. Partea de pol gastric superior este mult mai ușor de făcut robotic decât tradițional sau laparoscopic.

Acestea sunt cele două zone unde se concentrează maximul de avantaj", a conchis medicul.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel