Cancerul pulmonar, evoluție nefavorabilă. Dr. Beatrice Mahler: Semnele apar foarte târziu. Un pacient cu simptomatologie e deja într-o formă tardivă de boală

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cancerul pulmonar - FOTO: Freepik@artinvec
cancerul pulmonar - FOTO: Freepik@artinvec

Semnele cancerului pulmonar apar doar în stadiile avansate, lucru care duce la un prognostic nefavorabil. Care sunt semnele care trebuie să ne alarmeze.

Cancerul pulmonar este o afecțiune în care celulele anormale încep să crească necontrolat în plămâni. Aceste celule cresc în mod necontrolat și pot forma o masă de țesut denumită tumoare. Există două tipuri principale de cancer pulmonar: cancerul pulmonar cu celule mici și cancerul pulmonar cu celule non-mici (adică carcinomul pulmonar cu celule mici și carcinomul pulmonar cu celule non-mici).

Cancerul pulmonar cu celule mici este adesea asociat cu fumatul și se dezvoltă rapid, răspândindu-se adesea în alte părți ale corpului înainte de a fi diagnosticat. Cancerul pulmonar cu celule non-mici este mai des întâlnit și poate fi împărțit în mai multe subtipuri, cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase, adenocarcinomul și carcinomul cu celule mari.

Vezi și: Trucul folosit de egiptence pentru un ten impecabil. Prof. Dr. Ioan Lascăr: Estompau semnificativ ridurile

Cancerul pulmonar, evoluție nefavorabilă

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL,  care sunt semnele cancerului pulmonar.

Simptomele cancerului pulmonar pot varia și pot include tuse persistentă, spută cu sânge, dureri în piept, dificultăți de respirație, pierdere în greutate și oboseală inexplicabilă. Diagnosticul cancerului pulmonar implică adesea teste precum radiografiile pulmonare, tomografia computerizată (CT) și biopsia pulmonară pentru confirmarea diagnosticului și determinarea stadiului bolii.

"Din păcate, atunci când vorbim de cancer, semnele apar foarte târziu și simptomele. În evoluția bolii, un pacient care vine cu simptomatologie este un pacient deja într-o formă tardivă de boală", a explicat dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Când este indicată colonoscopia. Ce trebuie să știm despre această procedură. Dr. Ovidiu Calapod: Asta poate indica efectuarea unei colonoscopii

Cancerul pulmonar - FOTO: Freepik@eliaspallares

Cancerul pulmonar, prevenție

Prevenirea cancerului pulmonar este în mare parte legată de reducerea factorilor de risc, în special renunțarea la fumat, care este cel mai important factor de risc pentru cancerul pulmonar.

"Este foarte important să avem o profilaxie. Ne referim, cel mai frecvent, la fumat și la screeningul persoanelor care fumează: dacă au mai mult de 50 de ani și au fumat mai mult de 20 de ani un pachet pe zi, este important să facă un screening pulmonar printr-un CT toracic cu doză mică de radiații, să evite să petreacă timp într-un mediu poluat.

Vezi și: Cum se simte, de fapt, hipertensiunea arterială. Prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu: Asta anunță că ceva nu este în regulă

Dacă vorbim de locul de muncă, purtarea echipamentului de protecție pentru persoanele care știu că lucrează într-un astfel de mediu este esențială, iar dacă vorbim de mediul înconjurător, de cele mai multe ori, natura are mecanismele necesare prin zona verde să curețe și să purifice aerul, însă, este foarte important modul în care omul își pune amprenta în mediu.

Trebuie să avem grijă de acest aspect, să nu dezechilibrăm ceea ce natura a creat",  a mai explicat dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel