Cancerul pulmonar, boala fără simptome în fazele inițiale. Daniela Nica: Fumătorii au un risc de 30 de ori mai mare de a dezvolta un neoplasm pulmonar

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul pulmonar - FOTO: Freepik@graystudiopro1
cancerul pulmonar - FOTO: Freepik@graystudiopro1

Cancerul pulmonar este o afecțiune caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor anormale în țesuturile pulmonare. În stadiile inițiale simptomele sunt minime.

Cancerul pulmonar este un tip de cancer care începe în plămâni. Plămânii sunt organe spongioase care absorb oxigenul atunci când inspiri și elimină dioxidul de carbon atunci când expiri.

Când inspiri, aerul intră prin gură sau nas și ajunge în plămâni prin trahee (țeava de aer). Traheea se divide în tuburi numite bronhii, care pătrund în plămâni și se divid în bronhii mai mici. Acestea se subdivid pentru a forma ramuri mai mici numite bronhiole. La capătul bronhiolelor se află mici saci de aer cunoscuți sub numele de alveole.

Alveolele absorb oxigen în sângele tău din aerul inhalat și elimină dioxidul de carbon din sânge atunci când expiri. Absorbirea oxigenului și eliminarea dioxidului de carbon sunt principalele funcții ale plămânilor.

Cancerul pulmonar începe de obicei în celulele care căptușesc bronhiile și părțile plămânului, cum ar fi bronhiolele sau alveolele.

Vezi și: Ce se întâmplă când păstrezi un secret. Care este impactul asupra psihicului tău. De ce unele persoane nu pot ține un secret

Cancerul pulmonar, ce este

”Cancerul pulmonar este caracterizat prin prezența de celule atipice care se înmulțesc incontrolabil la nivelul parenchimului pulmonar, dar care pot afecta toate organelele prin metastaze. Cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea neoplasmului pulmonar este reprezentat de fumat sub orice formă. Fumătorii au un risc de 30 de ori mai mare de a dezvolta un neoplasm pulmonar pe timpul vieții decât nefumătorii.

Printre alți factori de risc mai este vorba de istoricul de radioterapie, expunerea la un nivel ridicat de poluare, expunerea la un nivel ridicat de substanțe chimice industriale și metale grele la locul de muncă, modificări genetice și ereditare și expunerea la fumatul pasiv.

Cel mai bun mod de a preveni apariția cancerului pulmonar este de a renunța cât mai repede la fumat, împreună cu un stil de viață sănătos, regim alimentar echilibrat și exerciții fizice regulate în aer curat”, a explicat dr. Daniela Nica, medic specialist medicină internă Spitalul Clinic Sanador, la Digi 24.

Vezi și: Cum să scapi de șoarecii din conductele de canalizare. Ce îi atrage în casa ta. Cum îți dai seama dacă au intrat în casă

Cancerul pulmonar, simptome

”Avem simptomatologie specific pulmonară care se poate împărți în funcție de afectarea parenchimului pulmonar:

- Simptome pulmonare continue precum tuse persistentă, infecții pulmonare persistente, junghiul toracic persistent, dificultăți de respirație

- Manifestări date de mărirea în volum a afecțiunii pulmonare care face compresie pe pachete vasculare și nervoase de la nivelul cutiei toracice și pot apărea simptome precum voce răgușită, dureri la nivelul umerilor, durere la nivelul gâtului, umflarea feței.

De cele mai multe ori se întâlnește simptomatologia din aria sindromului paraneoplazic și acestea sunt manifestări care apar din cauza alterării funcțiilor organelor de la distanță și anume hiponatremia severă, nivelul scăzut de sodiu seric care poate da simptome de greață, cefalee, somnolență și confuzie; tulburări neuromusculare; tulburări hematologice cu anemie, leucocite, tromboze venoase profunde și tromboflebite; manifestări dermatologice; tulburări ale aparatului osteoarticular, dureri”, a mai explicat dr. Daniela Nica.

Vezi și: "Planta consumată mai mult de trei luni distruge flora microbiană": Este total greşit să facem asta. Echinacea perturbă grav sistemul imunitar

Cancerul pulmonar, diagnostic

”Pentru diagnostic avem mai multe mijloace imagistice, de la radiografia toracică, cea mai la îndemână detectare imagistică al cărei dezavantaj este că nu se pot vizualiza leziuni mai mici de un centimetru.

Mai este disponibilă scanarea CT care vizualizează formațiuni de dimensiuni mici.

Există scanare PET-CT care aduce informații privind afinitatea metabolică a leziunilor pulmonare.

Mai există teste funcționale pulmonare, spirometrie, analize de sânge pentru a evalua și funcțiile celorlate organe.

Este disponibilă și bronhoscopia care are marele avantaj de a prelua biopsie.

Foștii fumători au nevoie de screening periodic pentru că riscul de a dezvolta un neoplasm rămâne crescut până la 15 ani din momentul în care s-au lăsat de fumat. Pentru acest screening se recomandă scanare CT cu doză mică de radiații. La această categorie intră și persoanele asimptomatice la care s-a descoperit accidental un nodul pulmonar”, a mai subliniat medicul.

Vezi și: Diabetul, afecțiunea care macină fiecare organ. Doru Negru: Nu te doare. Apar complicațiile

Cancerul pulmonar, tratament

”În momentul în care biopsia confirmă neoplasmul pulmonar, pentru inițierea tratamentului trebuie să se țină cont de tipul de cancer pulmonar, de mărirea și locația acestuia, de răspândirea organismului și de starea generală a pacientului.

În vederea conduitei terapeutice se constituie o comisie multidisciplinară și tratamentul este individualizat pentru fiecare pacient”, a mai explicat dr. Daniela Nica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel